A jövő kick-box sportvezetőit képezték a magyar fővárosban

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2024.02.24. 20:11
Schmitt Pál és Roy Baker (Fotó: Földi Imre)
Neves szakemberektől tanulhattak a fiatal résztvevők Budapest szívében.

Másodszor rendezte meg a Nemzetközi Kick-box-szövetség (World Association of Kickboxing Organizations, WAKO) a GameChanger programját, a jövő sportvezetőinek első személyes találkozójának pedig Budapest adott helyet. A világ minden tájáról (a teljesség igénye nélkül: Thaiföld, Kanada, Mexikó vagy éppen Finnország) érkeztek válogatott fiatalok, hogy a sportdiplomácia elismert szakembereitől tanulhassanak, sajátíthassák el a vezetéshez szükséges készségeket.  

A programban részt vevő tizenkét főt nagyjából negyven jelentkező közül választották ki, és szombaton először személyesen is találkozhattak a képzés keretein belül. Az első előadó Fürjes Balázs volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, aki a sport nemzeteket összekötő erejét hangsúlyozta, különösen a nehéz, háborús időkben, majd így fogalmazott: „A varázsszó a hagyaték. Minden vezetőnek arra kell törekednie, hogy amit csinál, hosszú távon éreztesse jótékony hatását. Hiába csábító néha a közvetlen haszon érdekében elveket és erkölcsöket felrúgni, az igazán jó vezető mindig őszinte és hű marad önmagához, hiszen hosszú távon ez visz előre és ez kifizetődő”.  

Ezután az aspiránsoké volt a főszerep, egy előzetesen elkészített bemutatót adtak elő arról, hogyan tehetnék minél vonzóbbá a WAKO-t mint terméket, brandet. Majd a jelenlévők többek között az esemény egyik életre hívójának és szervezőjének, a tízszeres világbajnok Mórádi Zsoltnak, a WAKO-elnök Roy Bakernek és a WAKO Europe elnökének, Király Istvánnak tették fel kérdéseiket, amiből közös ötletelés, konstruktív vita kerekedett.  

Még délelőtt tartotta meg előadását a világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, Baji Balázs, aki arról beszélt, fontos az egyén korlátainak és erősségeinek felismerése, mindig emlékeznünk kell arra, honnan indultunk.  

„Egy sportoló kétszer hal meg, amikor visszavonul aktív pályafutásától, és amikor valóban vége az életének” – mondta Baji, és megosztotta hallgatóságával, tapasztalatai szerint mi segíthet a sportolóknak abban, hogy minél könnyebben váltsanak profi karrierjük után a civil életre.  

A tartalmas előadások után a MOB Sportolói Bizottság alelnöke, a még mindig aktív sportlövő, Csonka Zsófia szemléletes feladatai oldották a hangulatot. A fiataloknak húsz szál száraz spagettiből, három mályvacukorból és egy méter maszkolószalagból kellett 22 perc alatt minél magasabb tornyot építeniük kettesével, különböző szabályokat betartva, majd a folyamatot és az elkészült műveket az álmok eléréséért való küzdelemmel hozta párhuzamba Csonka, egyben hangsúlyozta a hatékony csapatmunka fontosságát. A legmagasabb építmény (56 cm) alkotói pedig megkapták a maradék cukrot, amit természetesen mind megosztottak társaikkal.  

Az ebédidő után testileg is feltöltődve várták a résztvevők a nap „sztárvendége”, Schmitt Pál előadását. A korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok vívó, a NOB tiszteletbeli tagja politika és sport kapcsolatáról beszélt, megosztotta személyes emlékeit és tapasztalatait azokról az eseményekről, amelyek elmondása szerint árnyékot vetnek a sportra. A hallgatók első kézből élhették át a megrendítő történetet a müncheni olimpián történt terrortámadásról, vagy a montreali játékokon történt afrikai bojkottról. Schmitt elmondta, a politika tanulhatna a sporttól, hiszen a sportban fontos a fair play, és a szembenálló felek egymásnak nem ellenségei, hanem egészséges riválisai.  

Az alkalom végén a WAKO elnöke, Roy Baker adott elő arról, milyen a jó vezető. Prezentációját Denzel Washington motivációs beszédével kezdte, majd különböző feladatokon keresztül igyekezett a fiataloknak rávilágítani, hogyan és milyen típusú vezetők válhatnak belőlük.  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik