Birkózó Eb: kis híján Ligeti továbbjutásába került ellenfele ravasz húzása

Vágólapra másolva!
2023.04.18. 15:05
null
Az ominózus akció, amiért az osztráknak járt a pont (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A 125 kilogrammos Ligeti Dániel elődöntőbe jutott a Zágrábban zajló birkózó Európa-bajnokság keddi, szabadfogású versenynapján, amelyen Kuramagomedov Murad (74 kg) kiesett, Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) és Püspöki Patrik (86 kg) viszont a vigaszágban bízhat.

 

NS-VÉLEMÉNY – ZÓNÁBA CSALVA
Egy pont jár annak a versenyzőnek, akinek a riválisa kilép a szőnyegről – áll a birkózás szabályrendszerében. Johannes Ludescher a 125 kilogrammosok selejtezőjében rendkívül ravaszul kihasználta Ligeti Dániel ellen a vonatkozó passzust. A Haladás sportolója az osztrák egyik lábát fogva a szőnyeg széle felé tolta riválisát, a zónánál kényszerhelyzetben nagyot ugrott a vetélytárs, akkorát, hogy a támadó Ligeti lába ért ki először – csak Eb-bronzérmesünk sportszerűségén múlt, hogy nem döntötte le kettő vagy négy pontért Ludeschert, aki így a szőnyegelnöki asztalra esett volna. Egyértelműnek tűnt a helyzet, a bírók Ligetinek adták az egy pontot. Csakhogy a rivális challange-et kért, és a videó megtekintése után, a szabálykönyv értelmében neki járt a pont. Az eset jól megmutatta, érdemes lenne pontosítani a szabályt, hiszen ezen a mérkőzésen ellehetetlenítette a támadást indító és uraló sportolót megillető előnyt. Szerencsére a történtek nem kerültek Ligeti továbbjutásába, levitellel, és további két, már elvitathatatlan kitolással 4:2-re nyert.

Négyből három magyar sikerrel vette kedden a selejtező jelentette akadályt a Zagreb Arenában. Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesünk, Ligeti Dániel (125 kg) az osztrák Johannes Ludescheren, az Eb-ötödik helyezett Kuramagomedov Murad (74 kg) az észt Erik Reinbokon, míg a junior Eb-harmadik Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) a moldovai Igor Chichioin jutott túl. Egyedül Püspöki Patrik (86 kg) maradt alul, jóllehet nem is neki állt a zászló 2017 Európa-bajnoka, a 2019-ben Európai Játékokon győztes Dauren Kuruglijev ellen, aki pályafutása során most először lépett szőnyegre görög színekben világversenyen, eddig Oroszországot képviselte.

Ennél tovább egyedül Ligeti jutott, aki a negyeddöntőben a három héttel ezelőtt U23-as Európa-bajnoki címet ünneplő bolgár Georgi Ivanovval találkozott. Fantasztikusan, belső gánccsal és mellpörgetéssel kezdett, ezzel 4:0-s előnyre szert téve. A folytatásban sem volt kérdés, ki a jobb, a Haladás sportolója kitolásokért és levitelekért, továbbá intésért is kapott pontot, és végül 10:1-re diadalmaskodott.

„Nagyon nehéz volt hozni a kötelezőt, mentálisan megterhelő helyzet az, amikor te vagy az esélyesebb, de természetesen örülök, hogy sikerült elődöntőbe jutnom. Remélem, hogy csodát tudok tenni, azért jöttem, hogy csodát tegyek” – nyilatkozta Ligeti Dániel a negyeddöntőt követően.

Való igaz, hatalmas bravúr lenne a döntőbe jutása, hiszen a 17 órakor kezdődő elődöntős programban a háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes grúz legendával, Geno Petriasvilivel néz farkasszemet.

Kuramagomedov Muradon az U23-as Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes örmény Hrajr Alihanjan, Halidov Gamzatgadzsin az U23-as Eb-harmadik grúz Sota Partenadze fogott ki. Püspöki Patrik és Halidov még reménykedhet a vigaszágban, Kuramagomedov viszont kieset, mivel az örmény a negyeddöntőben kikapott a kétszeres Európa-bajnok, valamint kétszeres vb-ezüstérmes szlovákiaiTajmuraz Salkazanovtól.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Szabadfogás
A magyarok kedd délelőtti eredményei
61 kg. Selejtező:
Halidov Gamzatgadzsi–Chichioi (moldovai) 4:1. Negyeddöntő: Partenadze (grúz)–Halidov 5:1
74 kg. Selejtező: Kuramagomedov Murad–Reinbok (észt) 10:0. Nyolcaddöntő: Alihanjan (örmény)–Kuramagomedov 5:3
86 kg. Selejtező: Kuruglijev (görög)–Püspöki Patrik 11:0.
125 kg. Selejtező: Ligeti Dániel–Ludescher (osztrák) 4:2. Negyeddöntő: Ligeti–Ivanov (bolgár) 10:1

A verseny és a magyarok programja
Szabadfogás
Kedd. 57-65 kg:
nincs magyar induló.70 kg:Antal Dániel (UTE) visszalépett. 79 kg:Vida Csaba (Kecskeméti TE) kiesett. 97 kg:Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a bronzmeccsen lép szőnyegre.
Kedd-szerda. 61 kg:
Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK) a vigaszágra vár. 74 kg:Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC) kiesett. 86 kg:Püspöki Patrik (Bajai BC) a vigaszágra vár. 92 kg:nincs magyar induló.125 kg:Ligeti Dániel (Haladás) elődöntős.

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE),55 kg:Bognár Erika (BHSE),59 kg:Szabó Nikolett (FTC-KIMBA),68 kg:Szabados Noémi (FTC-KIMBA),76 kg:nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg:Orsós Sztálvira (Csepel TC),57 kg:Szél Anna (Orosházi BSK),62-65-72 kg:nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló.63 kg:Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE),77 kg:Lévai Zoltán (BHSE),87 kg:Takács István (BHSE),130 kg:Vitek Dárius (BHSE).
Szombat-vasárnap. 60 kg:Torba Erik (BHSE),67 kg:Pohilec Ádám (BHSE),72 kg:Fritsch Róbert (BHSE),82 kg:Szilvássy Erik (Csepeli BC),97 kg:Lévai Tamás (BHSE).

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik