Most komolyan?! – Csurka Gergely publicisztikája

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.12.31. 00:34

A futball statisztikáival foglalkozó német szervezet, az IFFHS számításai alapján az európai bajnokságokban jelenleg Szalai Attila az a labdarúgó, akit a sajtóhírek szerint a legtöbb klub figyel, és akiről az elmúlt harminc napban a legtöbbször jelent meg, hogy hamarosan szerződteti a Chelsea.

Hosszú idő után ismét megjelent a nyilvánosság előtt Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok brit pilóta az Abu-Dzabiban rendezett, számára csalódást hozó Formula–1-es záró futamot követően a Royal Albert Hall színpadán lépett a közönség elé. Igaz, csak rövid időre, mert mint kiderült, nem kívánt fellépni az Éj királynője szerepében a Hallban zajló Mozart-esten. Utóbb elmondta: „Épp az utcán sétáltam a szokásos londoni kimenőruhámban, amikor egy illető a Hall művészbejárójából rám üvöltött, hogy »Művésznő, már rég jelenése lenne!«, majd fellökdösött a színpadra.”

Együttműködési megállapodást kötött az MLSZ játékvezetői bizottsága és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. A keretszerződés értelmében az NB I tavaszi szezonjában mérkőzésenként legalább három leshelyzetnél a jelenlegi négy-öt helyett minimum nyolc-tíz percig húzkodják a virtuális vonalakat a helyszíni VAR-kocsikban, mely idő alatt a stadionok büféi megújult kínálattal, akár lelátói kiszállítással kötik le a türelmetlenné váló szurkolókat. A szerződés értelmében a VAR-szünetekben értékesített harapnivalók után az ipartestület a pluszbevételek három-öt százalékával támogatja az MLSZ JT-t, amelyet a játékvezetők a megye kettes/BLASZ-hármas bajnokikon menekülés közben sérülést szenvedő kollégáik rehabilitációs kezelésére fordítanak.

Egy, még a december 30-i rendkívüli közgyűlés előtt napvilágot látó újabb alapszabály-módosítási javaslat szerint egy főre csökkentette volna a MOB-közgyűlés létszámát Kulcsár Krisztián elnök. Mint az indoklásból kiderült, így rendkívüli pénzügyi megtakarítást kívánt elérni hosszabb távon az évi kongresszusok terembérleti és rendezési költségeinek megspórolásával, az elhangzó beszédek pedig online lettek volna követhetők, a szavazási procedúrák is jelentősen lerövidültek volna. Ennek kapcsán az is kiderült, hogy mivel az előterjesztés szerint a MOB-elnök hivatalból tagja a közgyűlésnek, a Habsburg György vezette jelölőbizottság soros ülése helyett a Bécs melletti Shopping City Südbe utazott bevásárlókörútra.

Több internetes portál éles kritikával illette az M4 Sport egyik szombati mérkőzésközvetítését, miután a félidei elemzőműsorban a szakértők az első negyvenöt perc legérdekesebb jelenetei helyett a meccs nyitó húsz másodpercének többszöri lassítását kérték a szerkesztőktől, mire végleg meggyőződtek arról, hogy a Kisvárda valóban három magyar játékost szerepeltetett a kezdő tizenegyében.

Miután a debreceni short track világkupán hivatalosan is következmény nélkül maradt a koreai versenyző által elejtett, Liu Shaolin Sándor bukását okozó karkötő, a magyar válogatott menedzsmentje egy amerikai-izraeli startup cég bevonásával gombnyomásra kioldódó orrpiercingeket, fülbevalókat és nyakláncokat kezdett tesztelni. Egyelőre azt vizsgálják, hogy a kioldást a versenyzők saját maguk indítsák, vagy a szövetségi kapitányok igyekezzenek az ékszereket az üldözők korcsolyái alá juttatni távirányítók segítségével. Ezen túlmenően a könyökből és térdből kiugró és visszahúzható kisebb tüskék tesztelése is jól halad, mint a start­up magát megnevezni még véletlenül sem kívánó munkatársa megjegyezte: „Ehhez a Ben Hur című film kocsiverseny-jelenete adta az ihletet.”

A Premier League vezetői bejelentették, hogy ha egy mérkőzés előtt a két csapatnál a pozitív tesztek aránya eléri a játékoskeretek hatvan-hatvan százalékát, a találkozó megtartható, és a fertőzöttek is pályára léphetnek. „Túlságosan elcsúszóban van a program, tévés partnereink kötbért követelnek, fő a játék, egyébként meg előbb-utóbb úgyis elkapja mindenki ezt a szart” – közölte Edward C. Omicron, a PL operatív igazgatója egy újságíróval. Utóbb megjegyzésének második feléért hivatalos közleményben kellett elnézést kérnie, miután azt rögzítette a BBC egyik robotkamerája, amelyet a túl sok, karanténban lévő operatőr miatt kellett bevetnie a társaságnak.

További harminc zárt kapus mérkőzéses büntetést szabott ki az UEFA a Magyar Labdarúgó-szövetségre, miután a Puskás Arénában zárt kapuk mögött megrendezett selejtezőn egy kimaradt vendéghelyzetet Gulácsi Péter egy „Húhúúú” felkiáltással nyugtázott. A zajmikrofonok által rögzített reakciót az UEFA-ellenőr rasszista felhangú huhogásnak minősítette. Az MLSZ fellebbezni kíván, mint a hivatalos sajtóközleményben fogalmaztak, azt szeretnék elérni, hogy legalább 2027-ben ismét közönség előtt játszhasson hazai pályán a magyar válogatott.

Egy nemrég előkerült dokumentum értelmében további 15 millió dolláros kiadással kell szembenéznie a Magyar Teniszszövetségnek. Amint a szervezet átvilágításával megbízott cég bejelentette, a 2022-es Richter Openre mind az ATP-vel, mind a WTA-val évekkel korábban leszerződött az MTSZ, 64-es főtáblákkal, füves pályás rendezéssel, amelyeket a fővárosi hidakon alakítottak volna ki. Ráadásul kiderült, hogy a reményekkel ellentétben a viadalok nem a gyógyszergyári szponzoráció miatt kapták ezt a nevet, hanem Richter Attila volt főtitkár saját MTSZ-es pályafutása méltó megkoronázásának szánta az eseményt. Lázár János elnök az eset kapcsán rendezett sajtótájékoztatón megjegyezte: „Reméljük, hamarosan nemcsak az ügyek, de egy cellaajtó is zárul, és így Richter Open helyett Richter Closedról beszélhetünk minden szempontból.”

Megtartotta az első alapozó edzéseket Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros új vezetőedzője. A Blikk értesülései szerint a beleit húzó egyik játékos nyilatkozat helyett csupán egy, a második világháború után divatos kétsorost ismételgetett: „Jobb volt tavaly, nem volt davaj.”

A Duna Aréna medenceterében a Magyar Úszószövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, az Emmi Sportállamtitkárság, a Magyar Edzők Társasága és a Bp. Honvéd SE képviselőinek jelenlétében avatták fel azt az márványtáblát, amely annak állít emléket, hogy a tokiói felkészülés során 2021. június 17-én, 16.04 perckor a később olimpiai bajnoki címet szerző kiválóság, Milák Kristóf rámosolygott akkori edzőjére, Selmeci Attilára.

Gigantikus tervet kíván a FIFA-kongresszus elé terjeszteni Gianni Infantino elnök, aki az évente megrendezendő, 64 csapatos futball-világbajnokság mellett kardoskodik. A FIFA vezetője integrálni kívánja a kontinenstornákat, a vb-ken elért eredmények és különféle koefficiensek alapján hirdetnék ki az Eb-k, a Copa América, az Afrika-kupa és az Ázsia-kupa végeredményét, a két hónapos vb-vel párhuzamosan zajlanának a tornán részt nem vevő válogatottak előselejtezői, majd közbülső hónapokban rendeznék a döntő selejtezőket. „Természetesen gondoltunk a klubfutballra is. Na jó, annyit azért nem” – válaszolta egy kérdésre Infantino, aki finoman körbeírva adta tudtára a fanyalgóknak, hogy „az erősebb kutya él aktívabb nemi életet”.

Covid-főtanácsadóként számít dr. Aján Tamásra a Kínai Olimpiai Bizottság a közelgő pekingi téli játékok előtt. „A Nemzetközi Súlyemelő-szövetségben eltöltött évei alatt kiderült, senki sem tudja úgy keverni a kártyákat a pozitív és a negatív teszteredményekkel, mint Mr. Aján – még akkor is, ha a dopping már kevésbé kurrens, most a Covid a sláger” – nyilatkozta De Hü-je, a testület helyettes szóvivője.

A sziklamászás, a gördeszka és a bréktánc után a porba fingás is az olimpiai műsor része lehet legkésőbb a 2028-as Los Angeles-i olimpián. A versenyszámot Santa Monica Beachen, az óceánparton kívánják megrendezni, ahol a homokszemcsék finomsága megfelel a sportág igényeinek. Az amerikai rendezők mindeközben máris bejelentették: a helyi szponzorprogramnak nagy lendületet ad, hogy több világhírű, szagelszívókat gyártó vállalat verseng az új szám programba iktatásának köszönhetően. A Los Angeles Times eközben külön cikkben foglalkozott azzal, hogy véletlen vagy tervezett marketingfogás volt-e a szervezők részéről, amikor egy állítólag véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofon miatt mindenki hallhatta az egyik vezető tisztviselő megjegyzését: „...bár fingom sincs, ki lesz a befutó”.

Dubaiba szerződhet a Honvéd kispadjáról Horváth Ferenc. Sajtóhírek szerint nem a futballban számítanak rá az Emírségekben, hanem a világ egyik legminőségibb versenylóistállóját fenntartó Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk kívánja alkalmazni, miután a záró körben adott nyilatkozatával – „Mit csináljak, szüljek egy lovat?” – a szakember felkeltette a dubai emír érdeklődését.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik