Európai Játékok: Korpási Bálint ezüstje, ő az EJ első magyar érmese

Vágólapra másolva!
2015.06.13. 17:27
null
Rasul Chunayev akciózik, Korpási Bálint repül - maradt a végén az ezüst (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Korpási Bálint lett az azerbajdzsáni Bakiban zajló 1. Európai Játékok első magyar érmese: a 71 kilogrammos magyar birkózó az azeri Rasul Chunayev elleni döntőt 4:2-re veszítette el. Korpási a svéd Zackarias Tallroth, az Európa-bajnok német Frank Stäbler, majd a grúz Mindla Cukulidze ellen diadalmaskodott a versenynap során – előbb technikai tussal, aztán egy nagyon kiélezett és egy simább mérkőzésen, hogy aztán a döntőben már alulmaradjon a hatalmas azeri közönség támogatta Chunayevvel szemben.

A hipszter szakállas svéd Zackarias Tallroth nem igazán tudta, mi söpört át rajta a Heydar Aliyev Arénában, de azzal tisztában volt, hogy hatvannyolc másodperc után nem az ő kezét emelte magasba a bíró.

Hanem Korpási Bálintét.

Mivel ez a nap folyamán rendszeresen megismétlődött, így Korpási Bálint lett az Európai Játékok első magyar érmese. Az első ezüstérmese.

A magyar 71 kilogrammos versenyző két kétpontos és egy négypontos akcióval villámgyorsan, látványosan, technikai tussal végzett első ellenfelével, ránk is fért ez, mert Knipli Csongor (59 kg) a román Virgil Munteanu, Kéri Zoltán (80 kg) pedig a német Florian Neumaier ellen maradt pont és sikerélmény nélkül a birkózóversenyek nyitányán. Korpási 8:0-ja úgy meghozta a harci kedvet, hogy a 98 kilogrammos Varga Ádám ugyanígy, technikai tussal „csomagolta össze" a lett Igors Kostinset.

Vargának a nyolc között már túl nagy falat volt a 2011-es kontinensbajnok fehérorosz Cimafej Dzsejnicsenka, Korpási viszont túljutott egy Európa-bajnokon: 2:0-val kezdett Frank Stäbler ellen, és hiába fordított innen a német, a végén a magyaré volt az utolsó szó.

Az első magyar érmes (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Az első magyar érmes (Fotó: Szalmás Péter/MOB)

Korpási „Maci" éremért jött Bakiba, a grúz Mindla Culukidze ellen meg is ragadta a lehetőséget, tulajdonképpen izgalommentes elődöntőt nyert meg és birkózhatott a fináléban Rasul Chunayev ellen. Aki történetesen vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes, Universiade-győztes, ráadásul azeri.

A Chunayev mellett az iszonyatosan felpörgött azeri táborral is megküzdő Korpásinak a fináléban már nem volt esélye: a hazai birkózó 4:0-ra elhúzott, előnyét pedig az utolsó másodpercekig megtartotta – amikor a magyar pontot csinált rajta, akkor már nem számított. Chunayev kétezerötszáz szurkolóval ünnepeltette magát, ráadásul Ilham Aliyev azeri elnök előtt győzött - Azerbajdzsán első embere volt az éremátadó is.

„Sajnos nem úgy sikerült a vége, ahogy terveztem. Ismertem az azeri srácot, vagy négyszer birkóztam vele, de csak egyszer nyertem ellene. Megpróbáltam figyelni, hogy az elején ne dobjon el, mert az erőnléte nem olyan jó. Sajnos sikerült neki egy négypontos akciót csinálnia, a birkózásban pedig négy pontot nagyon nehéz behozni” - értékelt a DIGI Sport 2-nek Korpási.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik