Rg: nincs bizonyíték, nem tiltják el a csalással vádolt bírókat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.21. 10:42
null
Ugrás: a jövő heti, kijevi vb-n a fegyelmi ügyek után már remélhetőleg a sportra kell figyelni (Fotó: Reuters – archív)
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) fellebbviteli bizottsága augusztus 15-én meghozott és most nyilvánosságra került döntésével bizonyíték hiányában elutasította a FIG elnöki vétó után beadott kérelmét, amely tizenhat ritmikus gimnasztika pontozóbíró eltiltására irányult. A fellebbviteli bizottság szerint a tizenhat pontozó – köztük egy magyar – bűnössége nem bizonyítható a 2012 végi nemzetközi bírói vizsgákon tapasztalt csalássorozatban. A fellebbviteli bizottság verdiktje megegyezik a fegyelmi bizottság döntésével, amely ugyancsak kijelentette, nincs egyértelmű bizonyíték a bírók korrupciójára.

A FIG elnöke, Bruno Grandi az eredeti fegyelmi bizottsági döntést követően jogával élve megfellebbezte azt, továbbutalva az ügyet a fellebbviteli bizottsághoz. A fellebbviteli eljárásban tizenhat bírót – az orosz Viktorija Anyikinát, Jelena Arajszt, Natalija Gorbulinát, Natalija Lascsinszkaját, Jelena Nefedovát és Vera Satalinát, a magyar Berek Irinát, az azeri Natalya Bulanovát, a mexikói Monica Guzmánt, a kazah Natalija Melkumovát, a svéd Tatiana Miltchakovát, a japán Oka Kurumit, az izraeli Ella Samofalovot és Fira Voronovot, a ciprusi Evangelia Trikomitit, valamint a kínai Jing Hsziét – vontak vizsgálat alá a FIG kérésére.

AMIT A FELEK ÁLLÍTOTTAK
FIG: az eljárás alá vont bírók a technikai bizottság szakértői pontszámainak tudtával tették le a gyakorlati vizsgát. A bizonyíték erre a szakértői referencia-pontszámok tökéletes eltalálása (és egy esetben a vizsgázóknál megegyező hiba). Korábbi versenyek statisztikai elemzése bizonyítja ennek teljes valószínűtlenségét.
A bírók: a statisztikai valószínűtlenség önmagában nem bizonyító erejű, a FIG-nek csupán közvetett bizonyítékai vannak, konkrétum nincs. A gyanúsnak tartott egyezések véletlenszerűek is lehetnek.

A szövetség azt állította – mint arról tényfeltáró cikkünkben beszámoltunk –, hogy az említett bírók eredményei a bukaresti nemzetközi vizsgán csaláson alapultak, és ezért eltiltást kért az eljárás alá vontakra, valamint pontozói engedélyük megvonását indítványozta. A bírók kitartottak amellett, hogy nincs ellenük szilárd bizonyíték, a FIG bizonyítása csupán statisztikai valószínűségeken alapul.

A fellebbviteli bizottság nem találta megfelelően megalapozottnak a FIG vádját, és ezért megsemmisítette a bírók ellen indított eljárást.

„A fellebbviteli bizottság egyetért a FIG indoklásával, mely szerint alacsony annak a valószínűsége, hogy a gyakorlati vizsgákat a szakértői pontszámok előzetes tudása nélkül tették le. (...) Ugyanakkor a bizottságnak egyik fél sem mutatott be döntő bizonyítékot. A fellebbviteli bizottság ezért összegzésében a következő konklúzióra jutott: nem bizonyosodott be megfelelő mértékben az, hogy az eljárás alá vont összes bíró elkövette a szabálysértéseket, amelyekkel vádolják őket. Mivel lehetséges, hogy legalább egyikük nem csalt, ezért nem lehet őket ebben az eljárási szakaszban szankcionálni, még az újonnan bemutatott bizonyítékokkal együtt sem. A FIG fellebbezését az ügyben ezért teljes egészében elutasítjuk” – szól a verdikt.

A FIG 21 napon belül fellebbezhet a döntéssel szemben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

A megvádolt bírók a FIG végrehajtó bizottságának, illetve elnökének címzett nyílt levélben tiltakoznak az eljárás, illetve André Gueisbühler főtitkár „egyoldalú és elfogult” hozzáállása miatt.

„Zsoldosokat és felbérelt embereket használtak, nyilvános és megalapozatlan vádakat terjesztve korrupcióról és csalásról (...). Az igazságosságba, kemény munkába és elkötelezettségbe vetett hittel nevelkedtünk. Egész életünket a ritmikus gimnasztikának szenteltük, lemondtunk a magánéletünkről, vért, verítéket, álmatlan éjszakákat, folyamatos utazást és munkát adtunk a sportért. Hónapokon keresztül nyilvános megszégyenítésen estünk át, korrupcióval és csalással vádoltak bennünket. Nyertünk, tisztán és egyértelműen" – írják a levélben, melyben nyilvános bocsánatkérést követelnek Gueisbühler főtitkártól, aki a fellebbviteli bizottság döntését a „rossz hír” megjegyzéssel kommentálta. A levelet a tizenhat, fent említett pontozó szignálta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik