Mindenki a címvédő Ronnie O’Sullivan skalpjára vadászik Sheffieldben

Vágólapra másolva!
2009.04.17. 18:22
Szombattól újra a sheffieldi Crucible Színházra figyelnek a sznúker szerelmesei, ugyanis ismét a hagyományos helyszínnek számító épületben rendezik meg a sznúker-világbajnokságot. A 2009-es viadal legnagyobb esélyese a regnáló világbajnok, Ronnie O’Sullivan.
Ronnie O'Sullivan akcióban
Fotó: Action Images
Ronnie O'Sullivan akcióban
Ronnie O'Sullivan akcióban
Fotó: Action Images
Ronnie O'Sullivan akcióban

Rossz hír a riválisoknak: Ronald Antonio (ismertebb nevén Ronnie) O’Sullivan újabb világbajnoki elsőségre hajt. A Rocket becenévre hallgató sznúkerjátékos már háromszor nyerte meg a legnagyobb presztízsű versenyt (2001, 2004, 2008), és idén nagy esélye van a címvédésre.

Legalábbis a bukmékereknél O’Sullivan a legfőbb favorit – a világbajnokság névadó szponzora, egy fogadóiroda például 9/4-hez adja a címvédést, míg a legesélyesebbnek tartott trónkövetelők, azaz Mark Selby végső győzelme hétszeres, Stephen Maguire-é pedig nyolcszoros pénzt fizet.

A világranglistát vezető O’Sullivan a főtábla első fordulójában, a legjobb 32 között Stuart Bingham ellen kezdi meg szereplését, és hatalmas meglepetés lenne, ha a világranglista 21. helyén álló honfitársa kiejtené a címvédőt.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy 2000-ben Bingham már vitt véghez hasonló bravúrt, amikor a világbajnokság nyitó körében búcsúztatta az akkori címvédő, hétszeres világbajnok Stephen Hendryt.

„Karrierem egyik fénypontja lesz Ronnie ellen játszani a világbajnokságon – lelkendezett Bingham, akinek nem lesz ismeretlen ellenfél O’Sullivan, hiszen hetente kétszer együtt edzenek. – Egyszerűen boldog vagyok, hogy eljutottam idáig, és játszhatok a vébén.”

Noha az O’Sullivan–Bingham csata sima egyesnek ígérkezik, a sportág szerelmesei az első fordulóban sem maradnak igazi csemege nélkül, ugyanis két korábbi világbajnok, Mark Williams és Stephen Hendry már a legjobb 32 között összecsap egymással.

Ez a mérkőzés egyébként az 1999-es világbajnoki döntő visszavágója lesz; akkor a sportág koronázatlan királya, Hendry diadalmaskodott – és megnyerte hetedik, valószínűleg utolsó világbajnoki címét. Noha a kétszeres győztes Williams az utóbbi években gyengélkedik, és kikerült a top 16-ból, minden valószínűség szerint izgalmas meccs kerekedik azért a skót és a walesi klasszis összecsapásából.

A nagy legendák közül az „örök ezüstérmes” Jimmy White (az angol játékos hatszor vesztett el világbajnoki finálét) nem kvalifikálta magát a főtáblára, de a hatszoros világbajnok Steve Davis ott lesz ezúttal is – reméljük, nem utoljára.

A 2009-es sznúker-világbajnokság április 18-tól május 4-ig tart, a helyszín pedig ezúttal is a sheffieldi Cruicible Színház. A győztes 250 ezer, a második 125 ezer angol fonttal gazdagodik.

És persze ne feledkezzünk meg az esetleges maximum breakről sem: amennyiben egy játékos 147-es sorozatot lökne, 147 ezer font ütné a markát. Ugye tudják, hogy a fogadóirodák kit tartanak erre a legesélyesebbnek? Kitalálták: Ronnie O’Sullivant!

A címvédő egyelőre nyugodt – ő az esélyes
Fotó: Action Images
A címvédő egyelőre nyugodt – ő az esélyes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik