Idomárja szerint Dózi nem szereti a szöszmötölést, és kényes ló

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.04.17. 15:36
Vasárnap Overdose a Kincsem parkban fut, és a magyar csodalovat Dunakeszin készítik fel a versenyekre. A megfelelő szakmai munkáért Ribárszky Sándor idomár felel. A 47 éves szakember 1979-ben végezte el a tatai lótenyésztő szakmunkásképzőt, hat-hat évet húzott le Csehszlovákiában és Svájcban, 1995 óta foglalkozik versenylovak trenírozásával, és jelenleg 76 tréningben lévő lova van Alagon. Tizennégy év alatt nyolcszoros magyar bajnok és ötszörös derbigyőztes.
Overdose tökéletes körülmények között készülhet
Fotók: Meggyesi Bálint
Overdose tökéletes körülmények között készülhet
Overdose tökéletes körülmények között készülhet
Fotók: Meggyesi Bálint
Overdose tökéletes körülmények között készülhet

– Hogyan szólítsam, idomárnak?
– Tulajdonképpen idomár vagyok, de ez a közelmúltban számtalan félreértésre adott okot. Az Overdose iránt megnőtt érdeklődés következtében én is reflektorfénybe kerültem, csak éppen a laikusok összekevernek a cirkuszi idomárral. Azt hiszik, hogy én is csettintgetek, meg füttyentek a lónak. Szóval, ha már így rákérdezett, a félreértések elkerülése miatt maradjunk annyiban, hogy galoppversenyló-tréner vagyok. A kívülállóknak, mert a szakma ismer.

– Mikor derült ki az ön számára, hogy Overdose más, mint a többi ló?
– Másfél éves korában került hozzánk, és három hónap tréning után látszott, hogy csodaló. Nyugaton egyébként nem mindig a nevén említik, csak úgy, hogy a magyar csodaló. De tavaly mindenkit meggyőzött. Azon a bizonyos párizsi versenyen, amikor a mezőnyt visszahívták, 1000 méteren úgy futott 54.4 másodperces pályacsúcsot, hogy a végén kiengedett. Ha valaki, én tudom, hogy nem késztették teljes erőbedobásra, mert a zsoké is látta már, hogy valami nem stimmel a futammal, és nem hajtotta agyon a lovat.

– Nem tartotta szép lónak, még csámpásnak is nevezte.
– Így volt, illetve van is, mert ez az igazság. Furcsa mozgása van.

– Mi a cél a versenyeztetésével kapcsolatban?
– Egyértelműen az, hogy a világ legjobb lovaival rivalizáljon.

– Hány évig bírja Overdose a tempót?
– Szeretnénk, ha az idei szezont beleszámítva három évig még ott lenne a legjobbak között. Igaz, erre nincsen garancia, mert jöhet egy sérülés vagy bármi.

– Van, ami Dózinál nem tökéletes?
– A patájára, pontosabban a pataérzékenységére azért figyelni kell.

Csak életbiztosítás van

Mikóczy Zoltán tulajdonos elmondta, biztosítási díjként a biztosított érték 20 százalékát kell kifizetni. Hozzátette, nem teheti meg, hogy 200 millió forintot – mintegy 700 000 eurót – zsebből kifizessen. A tulaj tárgyalt egy biztosítótársasággal, de a lovakra csak életbiztosítást lehet kötni. Versenyen való lesántulásra vagy akár a ló karrierjébe is kerülő sérülésre nem lehet biztosítást kötni, mivel ennek nagy az előfordulási aránya, s nem éri meg a biztosítóknak. Ha a patkolásból fakadó sérülés miatt az érzékeny patájú Dózi nem tudott volna indulni Budapesten, anyagi kár nem érte volna a tulajdonost, mert május 3-án Angliában egy 50 ezer font összdíjazású futamon a szervezők tárt karokkal várták volna Overdose-t, úgy, hogy 7000 font utazási támogatást ajánlottak föl.
– Kényes ló?
– Ó, hogyne! Ha megcsípi egy szúnyog, már panaszkodik.

– Ezt hogyan kell érteni?
– Böködi a fejével a csípés helyét, de hál’Istennek nem problémás ló.

– Csak ha kancát lát…
– Tavaly Hamburgban a boxa előtt vezették el a kancákat, és Dózi felhúzta magát, annyira, hogy egyik lábával a másikra lépett, kicsit megsérült, de szerencsére azért nyert.

– Már elnézést, de a versenyszervezőknek ez a szakmájuk, mégis rutintalanok, hogy a mének előtt vonultatják el a kancákat?
– Érkeztek sorra a lovak, ilyenkor nagy a sürgés-forgás, ez máshol is rendszeresen előfordulhat.

– Van Dózinak valamilyen szenvedélye?
– A sebesség! Akkor nyugodt, ha a szállításnál óránként 130 kilométeres sebességgel haladunk, és a menetiránnyal szemben szeret utazni. Volt olyan, hogy mentünk valahová egy modern lószállítóval, annyira rosszul érezte magát, hogy Pozsonyban meg kellett várni, míg elhozták a régi utánfutóját. Kicsit tartok is az angliai versenyektől, az átkeléstől a csatornán, meg a dugóktól. Mert Dózi a viszonylag hosszú utakat is bírja, de a szöszmötölést nem.

– Alagon Dózi más körülmények között él, mint a többi 75 lova?
– Nem! Egyenlőek a feltételek.

– Mennyibe kerül egy ló tartása havonta?
– Olyan százezres nagyságrendű összegbe. Ebben benne van a patkolástól kezdve a vitaminig minden. Dózinak például adunk Biotint, ami pataregeneráló vitamin.

– A nyeremény tíz százaléka a trénert illeti. Meg lehet ebből élni?
– A nyereményhez már eredmény kell, és senki sem győzelmekkel kezd. Amikor már jöttek a sikerek, a nyeremények felét akkor is mindig a lovakra költöttem, tehát visszaforgattam a vállalkozásba. Ez manapság is így van.

MI A FELADATA AZ ABRAKMESTERNEK?

Lovaknál a „táplálkozási szakembert” abrakmesternek nevezik. A 163 centi marmagasságú – lovaknál a nyak és a hát találkozási pontjánál mérik a magasságot –, mintegy 500 kilós Overdose étrendjét Molnár Orsolya állítja össze. A szélvészgyors paripa menüjéről bővebben ide kattintva olvashat!

Overdose a ranglistán

A lovak teljesítményét illetően a Timeform a mértékadó. A háromévesek tavalyi versenyei után kiadott listán – már a Global Sprint-sorozat záró futamának ismeretében – a 11 futását követően veretlen Overdose holtversenyben a 9. helyen áll, az 126-os ún. Timeform-számmal. A listát Raven’s Pass (133) vezeti. A sprinterek között a ló – szintén holtversenyben – 5. helyezett; még két paripa kapott 126-os értékszámot, és a Breeders’Cup duplázója, Midnight Lute (130) található a lista élén.
Overdose májustól júliusig négy angliai versenyen vesz részt, idén összesen kilencszer áll rajthoz. Az őszi programban elindul a Global Sprint-sorozatban, és számára az idény december végén, Hongkongban fejeződik be.
---- O ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik