Tizenhét szűk hónap után ismét diadalmaskodott John Higgins

Vágólapra másolva!
2008.10.20. 11:07
Karrierje során első alkalommal nyert pontszerző versenyt hazájában a skót John Higgins. A „Wishaw-i varászsló” Ryan Dayt verte meg a Glasgow-ban megrendezett Grand Prix döntőjében, és ezzel tizenhét hónapos sikertelenséget szakított meg; annak idején a Crucible Színházban a második világbajnoki címét ünnepelhette.
John Higgins először nyert pontszerző versenyt hazájában
Fotó: Action Images
John Higgins először nyert pontszerző versenyt hazájában
John Higgins először nyert pontszerző versenyt hazájában
Fotó: Action Images
John Higgins először nyert pontszerző versenyt hazájában

Amikor az első sessiont lejátszották a Grand Prix vasárnapi döntőjéből, John Higgins azzal a jóleső tudattal mehetett az öltözőbe, hogy este csupán négy frame-et kell nyernie, és ismét pontszerző verseny győztesének mondhatja magát. A „Wishaw-i varázsló” (Wishaw egyébként alig 14 mérföldre fekszik a GP-nek helyet adó Glasgow városától) tizenhét hónapja nem diadalmaskodott pontszerző viadalon, így motivációban nem volt hiány.

Azt talán maga a pihenni induló Higgins sem gondolta volna, hogy az este folyamán még alaposan meg fog izzadni Ryan Day ellen, pláne úgy, hogy a második felvonás első két frame-ét is ő nyerte, így már 7–2-re vezetett.

Ekkor azonban történt valami, nevezetesen az, hogy Day elkezdett sznúkerezni. Természetesen a világranglista nyolcadik helyén álló játékosról eddig is tudtuk, hogy nagyszerű produkcióra képes, de a sors furcsa fintoraként pontszerző verseny döntőjében ezt eddig sohasem mutatta meg. Tegyük hozzá, olyan sokszor nem is nyílt alkalma rá (az idei Grand Prix fináléja volt a harmadik döntős szereplése), ám most úgy tűnt, végre nem bénítja meg a nagy tét.

Day négy partit nyert egymás után, ezzel 7–6-ra módosította az állást, de ekkor megtört a lendülete: Higgins megnyerte a 14. frame-et és ezzel karnyújtásnyira került a céljától. A hazai pályán aratott sikert pedig nem is engedte ki a kezéből, és végül 9–7-re diadalmaskodott.

Glasgow-i győzelme azért is érdekes, mert John Higgins még sohasem végzett az élen hazai földön rendezett viadalon. A 33 éves skót, aki 19 pontszerző versenyt nyert meg karrierje során (többek között két világbajnoki címet), a döntő után úgy nyilatkozott: reméli, a nézők ismét elhiszik róla, hogy még mindig képes nagyon jól sznúkerezni, és ott van a világ élmezőnyében.

Nos, mi elhisszük. De arra azért kíváncsiak lennénk, mi történt volna, ha Ryan Day nem öt frame-es hátrányban kezd el játszani…

SZNÚKER, GRAND PRIX

DÖNTŐ
John Higgins–Ryan Day 9–7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik