Ricky Walden élete első döntőjében megszerezte első győzelmét

Vágólapra másolva!
2008.10.05. 23:44
Címkék
Meglepetéssel ért véget a sanghaji verseny: Ricky Walden 10–8-ra legyőzte a háromszoros világbajnok Ronnie O’Sullivant, és megszerezte első győzelmét élete első döntőjében. A vereséget szenvedő „Rakétának” így nem sikerült egymás utáni harmadik elsőségét megszereznie.
Ricky Walden megszerezte élete első győzelmét – Ronnie O'Sullivant verte a döntőben
Fotó: Imago
Ricky Walden megszerezte élete első győzelmét – Ronnie O'Sullivant verte a döntőben
Ricky Walden megszerezte élete első győzelmét – Ronnie O'Sullivant verte a döntőben
Fotó: Imago
Ricky Walden megszerezte élete első győzelmét – Ronnie O'Sullivant verte a döntőben

A Sanghaji Mesterek Tornájának döntője előtt nem sokan fogadtak volna arra, hogy az élete első döntőjében szereplő Ricky Walden legyőzi Ronnie O’Sullivant. Önmagában már az is nagy meglepetésnek számított, hogy a 25 éves snookerjátékos a döntőig eljutott, ennek megfelelően a finálénak az angol világbajnok volt a toronymagas esélyese.

A döntő első felében úgy tűnt, hogy nem borul fel a világ rendje, Ronnie O’Sullivan ugyanis 5–4-es előnnyel várhatta a második session-t. Ekkor azonban Ricky Walden bebizonyította, hogy nem érdemtelenül jutott el idáig. A világranglista 35. helyezettje 9–7-re elhúzott, azaz egy frame választotta el attól, hogy Sanghaj bajnokának mondhassa magát.

A „Rakéta” a tizenhetedik frame-et még megnyerte, de utólag kiderült, hogy ez csak az eredmény kozmetikázására volt elég: Walden 10–8-ra legyőzte a regnáló világbajnokot.

„Hihetetlen, hogy megszereztem első győzelmemet egy pontszerző versenyen” – nyilatkozta Ricky Walden a döntő után. „Remélem, hogy tovább tudom folytatni a jó szereplést, szeretnék bekerülni a legjobb 16 játékos közé.”

A sanghaji második helyezett O’Sullivan így elszalasztotta az esélyt arra, hogy egymás után három pontszerző versenyt nyerjen meg – ez olyan bravúr, amelyre utoljára Stephen Hendry volt képes 1993-ban, és a sportág történetében is csupán három játékosnak sikerült: a már említett skót legenda mellett Ray Reardon és Steve Davis dicsekedhet ezzel az eredménnyel.

Ha azt nézzük, hogy mennyire kiegyenlített napjaink mezőnye, könnyen elképzelhető, hogy a „Rakétának” már nem lesz ennél jobb esélye erre…

O’Sullivan azonban mégsem emiatt sajnálkozott, hanem gratulált az őt legyőző fiatal játékosnak. „Természetesen csalódott vagyok amiatt, hogy kikaptam, de tudom magamról, hogy néha egyszerűen így játszom, mint ma este. A délután folyamán jól játszottam, de amit este produkáltam, az nagyon kevés volt. Ricky nagyon jó játékos már hosszú ideje, így örülök, hogy sikerült végre nyernie valamit.”

A szezon következő pontszerző versenyére Bahreinben kerül sor, november nyolcadika és tizenötödike között.

SNOOKER

SANGHAJI MESTEREK TORNÁJA
Ricky Walden–Ronnie O’Sullivan 10–8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik