Ronnie O’Sullivan ott folytatta, ahol az előző szezonban abbahagyta

Vágólapra másolva!
2008.09.01. 08:17
Ronnie O’Sullivan legyőzte Dave Haroldot az Északír Kupa fináléjában, és ezzel megszerezte karrierje 21. győzelmét. A „Rakéta” szeretné befogni Steve Davist, aki 28 győzelemnél tart, és azt is elárulta, hogy az elmúlt években a visszavonulás gondolatával is eljátszott – de ez már a múlt, hiszen ismét élvezi a snookert.
A vb után most is megállíthatatlan volt: O'Sullivan simán győzött az Északír Kupa döntőjében
Fotó: Action Images (archív)
A vb után most is megállíthatatlan volt: O'Sullivan simán győzött az Északír Kupa döntőjében
A vb után most is megállíthatatlan volt: O'Sullivan simán győzött az Északír Kupa döntőjében
Fotó: Action Images (archív)
A vb után most is megállíthatatlan volt: O'Sullivan simán győzött az Északír Kupa döntőjében

A világranglista első helyezettje, a háromszoros (és jelenleg is regnáló) világbajnok Ronnie O’Sullivan az új szezonra is átmentette jó formáját. A tavalyi évadot záró világbajnokságon Ali Cartert verte meg a döntőben, most pedig ott folytatta, ahol májusban abbahagyta: az Északír Kupa fináléjában Dave Harold volt kénytelen fejet hajtani a „Rakéta” előtt.

A lényeges kérdések hamar eldőltek a vasárnapi fináléban, mivel O’Sullivan az első szakasz hét frame-jéből hatot megnyert, így 6–1-es vezetésről várhatta az esti folytatást. Valószínűleg ekkor nem sokan tettek volna nagyobb összeget arra, hogy a 14 év után először döntőt játszó Dave Harold fordítani tud – és mint kiderült, nem is sikerült neki ez a bravúr.

Bár O’Sullivan karrierje során nem egyszer érthetetlenül összeomlott – emlékezetes a 2006-os világbajnokság elődöntője, amelyben Graeme Dott 8–0-ra nyerte meg az egyik szakaszt az addig jól játszó angol ellen, vagy a szintén 2006-os UK Championship negyeddöntője, amelyben a „Rakéta” vert helyzetben egyszerűen faképnél hagyta az asztalt és ellenfelét, Stephen Hendryt, majd becenevéhez méltóan elviharzott a teremből – ezúttal semmi hasonló nem következett be.

A világranglistát vezető 31 éves O’Sullivan végül 9–3-ra verte meg Dave Haroldot, és megszerezte pályafutása 21., pontszerző versenyen aratott diadalát. Harold pedig tovább várhat arra, hogy az 1993-as Asian Open első helye után karrierje második trófeáját is a vitrinbe tehesse, de könnyen lehet, hogy most került utoljára ennyire közel az elsőséghez.

„Szeretnék eljutni 30 győzelemig, és ezzel megelőzni Steve Davist, aki 28-nál jár. Persze ehhez az is kell, hogy sokáig játsszak még – mondta O’Sullivan a döntő után. – Az elmúlt években frusztrált voltam, sok különböző edzővel dolgoztam. Tavaly azonban ismét jól ment a játék az edzéseken, és újra élvezem a snookert. Megtaláltam, amiről azt hittem, hogy már elvesztettem, és emiatt korábban a visszavonulás is megfordult a fejemben.”

Győzelmével O’Sullivan 5000 ranglistaponttal gazdagodott, és így a hivatalos rangsor mellett az előzetes is listát is vezeti, méghozzá nagy fölénnyel Stephen Maguire előtt. Harold „ezüstérmének” és az érte járó 4000 pontnak köszönhetően a 14. helyre ugrott előre a provizórikus táblázaton.

A snookerszezon következő versenye a Sanghaj Masters lesz, amelyet szeptember 29. és október 5. között rendeznek meg.

SNOOKER, ÉSZAKÍR KUPA

DÖNTŐ
Ronnie O’Sullivan–Dave Harold 9–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik