Dave Harold majd' másfél évtized után először szerepelhet döntőben

Vágólapra másolva!
2008.08.31. 08:35
Címkék
A világranglistán 28. helyezett Dave Harold szombaton meglepetésre megverte John Higginst, így 14 év után először szerepelhet pontszerző verseny döntőjében, ami rekord a sportág történetében. Az Északír Kupa vasárnapi fináléjában a háromszoros világbajnok Ronnie O’Sullivan lesz a 41 éves Harold ellenfele.
14 évet várt a fináléra: Dave Harold Ronnie O'Sullivannel játszhat a döntőben
Fotó: Action Images (archív)
14 évet várt a fináléra: Dave Harold Ronnie O'Sullivannel játszhat a döntőben
14 évet várt a fináléra: Dave Harold Ronnie O'Sullivannel játszhat a döntőben
Fotó: Action Images (archív)
14 évet várt a fináléra: Dave Harold Ronnie O'Sullivannel játszhat a döntőben

14 év hosszú idő. Különösen hosszú egy sportoló pályafutásában, még akkor is, ha történetesen egy snookerjátékosról van szó. Az idő múlásával romlik a szem, egyre gyakrabban remeg meg a kéz a döntő pillanatban, egyszóval 14 év alatt sok minden megváltozik.

14 évet várt Dave Harold arra, hogy végre ismét döntőt játszhasson egy pontszerző versenyen. Ez a pillanat most bekövetkezett: az Északír Kupa vasárnapi döntőjében Harold lesz a világranglistát vezető Ronnie O’Sullivan ellenfele, miután a szombati első elődöntőben 6–4-re legyőzte John Higginst.

Pedig előzetesen a korábbi kétszeres világbajnok Higginst tartották esélyesebbnek, de Harold fantasztikusan kezdett, és 5–1-re elhúzott a hat nyert frame-ig tartó párharcban. Innen pedig már nem engedte ki kezéből a győzelmet, noha a „wishaw-i varázsló” nem adta olcsón a bőrét, és zsinórban három nyert frame-mel izgalmassá tette a végjátékot.

Harold érthetően boldogan nyilatkozott a mérkőzés után: „Most pihenek, és kiélvezem, hogy a fináléban szerepelhetek. Ronnie ellen szeretnék játszani, mert eddig tízszer találkoztam vele, és soha nem tudtam megverni. Mindig is szerettem volna legyőzni, így holnap két legyet üthetek egy csapásra.”

Dave Harold „szűk 14 esztendeje” egyébként rekord a snooker történetében, soha nem telt még el ilyen hosszú idő egy játékos két egymást követő döntős szereplése között. (Harold utolsó döntőjét az 1994-es Grand Prix-n játszotta, ahol éppen mostani ellenfele, John Higgins győzte le.)

A második, szombat esti elődöntőben pedig beteljesedett a 41 éves snookerjátékos vágya, hiszen Ronnie O’Sullivan izgalmas mérkőzésen 6–5-re legyőzte Ali Cartert.

A tavalyi vb-döntő visszavágóján 5–5-ös állásnál a „Rakéta” kezdte tisztítani az asztalt, de 52-nél véget ért a break. Carter azonban nem élt a lehetőséggel, mert 51, zsinórban megszerzett pont után elhibázta az utolsó piros golyót, javítási lehetőséghez juttatva ezáltal O’Sullivant. A világbajnoknak pedig ennyi már elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsa döntős szereplését.

„Nem számítottam arra, hogy Carter hibázni fog annál az állásnál” – ismerte el a 32 éves angol, majd döntőbeli ellenfele teljesítményét is megsüvegelte. – „Dave nagyszerűen játszott az egész tornán, legyőzte Graeme Dottot, Stephen Maguire-t és most Higginst is.”

Kíváncsian várjuk, hogy a karrierje vége felé járó, második trófeájára hajtó Harold a „Rakétát” is képes lesz-e megállítani…

SNOOKER, ÉSZAKÍR KUPA

ELŐDÖNTŐK
Dave Harold–John Higgins 6–4
Ronnie O’Sullivan–Allister Carter 6–5
A DÖNTŐ
Dave Harold–Ronnie O’Sullivan
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik