Shaun Murphy sima győzelemmel védte meg címét Málta szigetén

Vágólapra másolva!
2008.02.11. 10:37
Címkék
Az angol sztár, Shaun Murphy könnyedén verte meg a rossz napot kifogó ír Ken Doherty-t a vasárnap este befejeződött portomasói snooker Málta Kupán, így nemcsak élete harmadik jelentős tornagyőzelmének, hanem 20 000 angol fontnak is örülhetett. A finálé egyébként elmaradt az előzetes várakozásoktól, az ír versenyző ugyanis nem tudta hozni formáját.

A tavaly még pontszerző Málta Kupára idén húszan kaptak meghívást. Hiányzott a versenyről Ronnie O’Sullivan és Steve Davis is, azaz nyolc világbajnoki cím tulajdonosa. Viszont lehetőséget kaptak a hazai versenyzők, Tony Drago és Alex Borg számára azonban idén nem sok babér termett.

A versenyen a Grand Prix-n már látott csoportkörös rendszert alkalmazták, hat frame-es mérkőzésekkel (tehát lehetett döntetlen az is eredmény). A négy csoportból csak az elsők jutottak tovább.

A legnagyobb bravúrt a későbbi győztes Murphy hajtotta végre, aki a „halálcsoportnak” tartott ötösből (Shaun Murphy Mark Selby, Stephen Hendry, Stephen Maguire, Tony Drago) jutott tovább, mégpedig makulátlan mérleggel.

Magára talált az idei szezonban gyengélkedő John Higgins és Ding Dzsunhuj is, ám számukra az elődöntő jelentette a végállomást.

A Murphy és Doherty összecsapását hozó döntőben utóbbi kezdett jobban, hiszen egy 91-es brékkel szerzett vezetést. Innentől azonban nem sok öröme volt az ír versenyzőnek, hiszen a következő nyolc frame-ből hetet Murphy nyert.

A 25 éves angol úgy lépett el 7-2-re, hogy igazából nem is játszott jól. A sok hibával tarkított mérkőzésen mindkét fél számára adódtak lehetőségek, azonban ezekkel rendre csak a 2005-ös világbajnok tudott élni.

Az utolsó két frame-ben aztán Murphy egy 75-ös és egy 76-os brékkel gyűjtötte be sorozatban második Málta Kupa-trófeáját 9-3-as eredménnyel.

„Nagyon örülök hogy megszakítottam rossz sorozatomat. Ha belegondolok, az elmúlt egy évben játszottam egy döntőt és négy elődöntőt, tehát lassan már „kijárt” nekem ez a siker” – mondta az idei szezon legkiegyensúlyozottabb játékosa, Shaun Murphy.

„A döntőt kivéve jól játszottam az elmúlt hét folyamán, így bizakodóan várom a Walesi Bajnokságot” – nyilatkozta az egykori világbajnok Ken Doherty.

Szinte véget sem ért a Málta Kupa, ma délután a selejtezőkkel már kezdetét is veszi Newportban a Walesi Bajnokság, ahol újra ranglistapontokért megy a küzdelem.

Az 1992 óta megrendezett versenyt Stephen Hendry nyerte meg a legtöbbször (háromszor). A viadal címvédője Neil Robertson, akinek jelenlegi formáját elnézve bravúr kellene a duplázáshoz.

Rendkívül fontos hét elé néz Mark Williams és Matthew Stevens is. Nemcsak azért mert az előzetes világranglistán rosszul állnak, hanem amiatt is, mert szeretnének bizonyítani hazai közönségük előtt.

SNOOKER MÁLTA KUPA

DÖNTŐ (9 NYERT JÁTÉKIG)
Shaun Murphy (angol) - Ken Doherty (ír) 9-3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik