Ma kezdődik az év második legrangosabb snooker-versenye

KÁLLAI PÉTERKÁLLAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2007.12.08. 13:05
December 8-16. között rendezik meg a Közép-angliai Telfordban az Egyesült Királyság Bajnokságát (UK Championship), a snooker-szezon 4. ranglistaversenyét. Az idény egyik fénypontjának számító tornán a világranglista első 32 helyezettje közül csak három hiányzó lesz. Az elmúlt 9 versenyt 9 különböző játékos nyerte, így garantáltak az izgalmak és a meglepetések, ebben a szezonban már három maximum (147-es) breaket (Ronnie O’Sullivan, Tom Ford, Jamie Burnett) is láttunk, ami szintén jó előjel.
John Higgins (előtérben) is nagyot alakítana a tornán
John Higgins (előtérben) is nagyot alakítana a tornán
John Higgins (előtérben) is nagyot alakítana a tornán
John Higgins (előtérben) is nagyot alakítana a tornán

A viadalt 1977 óta rendezik meg, 1984 óta ranglista-verseny. A legtöbb sikert nem meglepő módon a sportág két legendás játékosa, Steve Davis és Stephen Hendry érték el, akik összesen 11-szer hódították el a trófeát, ugyanakkor az elmúlt hét évben senki sem volt képes megvédeni címét. Így Peter Ebdonnak, a 2006-os győztesnek sem lesz könnyű dolga.

A főtáblára a világranglista első 16 helyezettje automatikusan, míg a másik 16 versenyző a négyfordulós selejtező útján jutott el. A kvalifikáció nagyobb meglepetések nélkül zajlott. Csak hárman - Ricky Walden, Paul Davies és Adrian Gunnell – borították a papírformát és jutottak el Telfordba. A jól csengő nevek közül Jimmy White (két szezon óta formán kívül), Matthew Stevens, illetve az augusztusban, Kínában diadalmaskodó Dominic Dale sem tudott bekerülni a legjobb 32-be. Csakúgy, mint a novemberben Észak-Írországban döntős Fergal O’Brien és az elődöntőt játszó Mark Allen.

Az első fordulóban két mérkőzés érdemel külön említést, hiszen a pár napja lezajlott meghívásos Premier League két döntőse is veszélyes ellenféllel találkozik. Ronnie O’Sullivan Michael Holttal kerül szembe, míg a világbajnok John Higgins Jamie Cope ellen játszik. Papírforma szerint azonban a két végső győzelemre is esélyes játékos már a negyeddöntőben találkozhat. A második fordulóban a címvédő Peter Ebdon egyből szembe találhatja magát az Észak-Ír Kupát megnyerő Stephen Maguire-rel, illetve létrejöhet egy Hendry - Williams összecsapás is. Könnyebb sorsolás jutott Shaun Murphynek (két elődöntős szereplés idén) és a kínai sztárnak Ding Junhui-nak. Akik meglepetést okozhatnak: Ryan Day, Ricky Walden, az idei VB döntőse Mark Selby, és titkos esélyes lehet a régóta gyengén muzsikáló Stephen Lee is.

A torna jelentősége a ranglistapontokban mutatkozik meg, a normál pontok másfélszeresét kapják a játékosok, így a győztesnek 7500 pont jár. Az előzetes világranglista rendkívül szorosan alakul, az első négy helyezettet mindössze 1200 pont választja el egymástól. Shaun Murphy mögött szorosan Ronnie O’Sullivan, Stephen Maguire és John Higgins következik. Nagyon jó eredményre van szüksége a sportágat három éve még uraló Mark Williams-nek, aki ebben az idényben még mérkőzést sem nyert. Ezenkívül az idén gyengén szereplő Stephen Hendry, Ken Doherty, Neil Robertson és Ding Junhui is „ki van éhezve” a jó eredményre.

AZ IDEI UK CHAMPIONSHIP SORSOLÁSA

A legjobb 16 közé jutásért
Peter Ebdon (angol) – Ian McCulloch (angol)
Stephen Maguire (skót) – Joe Swail (észak-ír)
Mark Williams (walesi) – Ricky Walden (angol)
Stephen Hendry (skót) – Mark Allen (észak-ír)
Ken Doherty (ír) – Nigel Bond (angol)
Ding Junhui (kínai) – Adrian Gunnell (angol)
Steve Davis (angol) – Stuart Bingham (angol)
Shaun Murphy (angol) – Paul Davies (walesi)
Graeme Dott (skót) – Dave Harold (angol)
Mark Selby (angol) – Anthony Hamilton (angol)
Ryan Day (walesi) – Marco Fu (hongkongi)
Neil Robertson (ausztrál) – Joe Perry (angol)
Ronnie O'Sullivan (angol) – Michael Holt (angol)
Stephen Lee (angol) – Mark King (angol)
Allister Carter (angol) – Barry Hawkins (angol)
John Higgins (skót) – Jamie Cope (angol)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik