Uszodaavató bajnokság a szigeten

Vágólapra másolva!
2006.06.29. 15:10
Címkék
Szombaton és vasárnap az úszók is „felszentelik” az új medencét: az Európa-bajnokság főpróbájának is nevezhető Budapest-bajnokságot ugyanis a nemrég átadott Széchy Tamás-uszodában rendezik.
Cseh Lászlót nem érdekli, hogy a hirtelen feltűnt német Helge Meuw két Európa-csúcssot is úszott háton
Cseh Lászlót nem érdekli, hogy a hirtelen feltűnt német Helge Meuw két Európa-csúcssot is úszott háton
Cseh Lászlót nem érdekli, hogy a hirtelen feltűnt német Helge Meuw két Európa-csúcssot is úszott háton
Cseh Lászlót nem érdekli, hogy a hirtelen feltűnt német Helge Meuw két Európa-csúcssot is úszott háton
A bajnokság persze csak a nevében budapesti: valamennyi válogatott kerettag, azaz a vidéki versenyzők is rajtkőre állnak, azaz szombaton és vasárnap bárki megnézheti, milyen formában vannak az Európa-bajnokság magyar főszereplői (az 54 fős csapatból csupán az amerikai egyetemeken tanuló versenyzők nem vesznek részt a viadalon).

„Itt még nem az időket kell nézni, hiszen egy teljes hónappal a verseny előtt senki sem nyújthatja a legjobbját – fejtette ki Kiss László szövetségi kapitány. – Hétfőtől a keret egy része az ifi Eb-re utazik, és lesznek, akik a fűzfői edzőtáborba költöznek, ahol még vár rájuk két nagyon kemény hét. Ha ezzel végeztek, akkor kezdődik a csúcsformába-hozás.”

Épp ezért akad olyan klasszis, aki nem is a fő számában indul: Gyurta Dániel például az ifi Európa-bajnokság előtti hétvégén mellen nem is úszik, csak a többi úszásnemben teszteli az uszodát, és Cseh László sem rajtol vegyesen: 200 háton, 200 gyorson és 50 mellen indul.

Igaz, a 200 hát több szempontból is fontos. Egyrészt érdekes összevetésre kínál lehetőséget, hiszen a németek 21 éves klasszisa, Helge Meuw az elmúlt héten általános elképedésre száz és kétszáz háton is Európa-csúcsot repesztett (Cseh a fő attrakciónak számító vegyes úszás mellett e két hátúszó-számban is indul az Eb-n).

„Ez némiképp meglepő, elvégre a márciusi ranglista-eredményéhez képest hét másodpercet javított a német…” – húzta el a száját Kiss László, aki mindazonáltal jelezte: egy pillanatig sem szabad arra gondolni, hogy Csehnek már most válaszolnia kellene vetélytársának.

„A puskaport szárazon kell tartani a versenyig, meg aztán az is érdekes, hogy bár az ideje tekintélyt parancsoló, Meuw képes lesz-e megtartani ezt a formát egy hónapon keresztül” – tette hozzá.

A kapitány egyébként hangsúlyozta, a bajnokság azért is fontos Cseh számára, mert most szokhat hozzá igazán az Európa-bajnokság helyszínéhez.

„A nyitottban mindig mások az eredmények, sokkal kevesebb a tájékozódási pont. A másik három úszásnemnek ott a szamárvezető, a csík a medence alján, de azért nekik is fontos, hogy érezzék, hogyan jön ki a forduló a keresztcsíknál, mennyire csúszik a fal, hogyan lehet elugrani a rajtkőről. A hátúszóknak ugyanakkor meg kell találniuk az extra tájékozódási pontokat, fákat, világítóberendezést, esetleg periférikus látással a tribün elemeit, hogy biztosan tudják, mennyi van még nekik. Ezért fontos, hogy már most birtokba vegyük a medencét, és hogy például ’Lacika’ is kezdje belakni a pályát.”
Világbajnokunk amúgy kitűnő állapotban van, bár két napot egy kisebb torokfájás miatt biztonságból kihagyott, ez nem hátráltatja a felkészülésben.

„Nem érzem, hogy emiatt bármi gond lenne, sőt, egy kicsit még direkt rá is készültem erre a versenyre – mondta Cseh László. – Úgy érzem, nagyon jól megy az úszás, annál is inkább, mert sikerült befejeznem az egyetemen a félévet, úgyhogy most kizárólag az Eb-re koncentrálhatok, nincs más.”

Arra a kérdésre, hogy ő maga akar-e üzenni egy parádésabb idővel Meuwnek, Cseh annyit felelt: „Én csak magamnak akarok üzenni, hogy tudjam, jól halad a felkészülés.”

Most már szintén csak az úszással kell törődnie Boulsevicz Beának, aki szerdán sikeresen leérettségizett.

„Egész jól sikerült végül” – adott rövid értékelést rövidpályás Európa-bajnokunk, aki ellentétben a férfisztárokkal, fő számaiban indul, azaz 50, 100 és 200 pillangón – saját bevallása szerint megfelelő formában. Szintén nem kirándul „idegen vizekre” olimpiai bajnoknőnk, Kovács Ágnes, ő a három mellúszószámban tesztelheti formáját.

A Budapest-bajnokságon az előfutamok 9.30 órakor kezdődnek, a döntőkre pedig 16 órától kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik