Atlétika: Blanka Vlasic az ugrógálán

Vágólapra másolva!
2006.06.29. 11:37
Címkék
Zsúfolt hétvége vár a magyar atlétákra: pénteken a 22. Honvéd Kupa, szombaton ugrógála, vasárnap IAAF Permit-verseny szerepel a hazai programban, emellett többpróba Európa Kupára is sor kerül.
Budapesten, a Tüzér utcában a pénteken 15:30 órakor kezdődő viadalon 15 ország képviselői vesznek részt. A legrangosabb vetélkedésnek a férfi diszkoszvetés ígérkezik, az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, valamint Máté Gábor és a junior vb-ezüstérmes Emeka Udechuku csap össze.

Szombaton, többek között a horvát Blanka Vlasic részvételével kerül sor Somoskőn a 20. Nemzetközi Ugrógálára, melyet Gyulai Istvánra, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) közelmúltban elhunyt főtitkárára emlékezve rendeznek meg. A népszerű magasugró-viadal legnagyobb sztárja, Vlasic idén februárban 2,05 méterre javította egyéni csúcsát és második helyen végzett a moszkvai tető alatti világbajnokságon. Ellenfelei között lesz a tavalyi győztes, cseh Barbara Lalova és Győrffy Dóra is, aki idén 1,93 méternél jár.

A férfiaknál is jó mezőny gyűlik össze: ugrani fog többek között Boros László, aki tavaly 2,28 méterre javította a magyar csúcsot, de érdemes lesz figyelni a szlovén Rozle Prezeljre is, aki 2,27-es egyéni rekorddal érkezik Magyarországra. A viadalnak - amely Besenyei Péter műrepülő világbajnok légibemutatójával kezdődik - idén is a festői szépségű, 700 éves somoskői vár szomszédságában lévő sportcentrum ad otthont. Az elmúlt 19 év alatt 5 földrészről 32 ország 556 atlétája látogatott el Nógrád megyébe, köztük Szergej Bubka, Javier Sotomayor, Sztefka Kosztadinova, Stefan Holm, Charles Austin, Szergej Kljugin, Makszim Taraszov, Jelena Jeleszina, Jelena Iszinbajeva, Jelena Szleszarenko és Ivan Pedroso személyében 11 olimpiai bajnok is.

Vasárnap Szombathelyen a pénteki mezőny ismét összeméri erejét, a 200 atléta között kalapácsvetésben az olimpiai ötödik Pars Krisztián is dobókörbe lép. A cél a válogatottak számára itt is a szintteljesítés az augusztusi, göteborgi Európa-bajnokságra.

Ugyanezen a hétvégén a férfi tízpróbázók az Európa Kupa szuperligájában indulnak a franciaországi Arles-ben, a vb-harmadik Zsivoczky Attila (képünkön) mellett Skoumal Péter, Szabó Attila és Kovács Norbert alkotja a csapatot. A nők az első osztályban szerepelnek Jaltán, a Farkas Györgyi, Ajkler Zita, Skoumal Réka, Adamik Anna összeállítású együttes a bennmaradásért harcol.

(MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik