A veszélyes túraútvonal, amelynek teljesítése pénzbüntetéssel jár

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2023.11.23. 22:28
A második világháborúban az amerikaiak katonai céllal vágtak ösvényt O'ahu sziget hegyein, amely később is megmaradt. A látványos útvonal népszerű a turisták körében, pedig tilos végigmenni rajta.

Haiku Stairs, Stairway to Heaven, Lépcső a mennyországba. Mindegyik elnevezés a hawaii O’ahu szigetén található magaslati túraútvonalra vonatkozik, amelyről pazar kilátás nyílik a környékre, és amelynek teljesítése 1000 dolláros pénzbírsággal is járhat. Hogy miért vállalják mégis a kockázatot turisták tömegei? Az alábbi videóból minden kiderül:

A Haiku Stairs útvonal 3922 lépésnyi hosszan vezet át a Ko’olau-hegységen. A második világháborúban, 1942–1943-ban alakították ki, a rádiójelek hatékony továbbítása érdekében amerikai katonák építettek ki bázist a hegyvonulaton. A főként fából készült létrák darabjai néhol a mai napig láthatóak a ráépített fémszerkezetek és -rámpák alatt.

A béke beköszöntével az útvonalon megjelentek a turisták, ám 1987-ben vandalizmus miatt lezárták.

A mennybe vezető lépcsősort azóta csak illegálisan lehet végigjárni, és sokan meg is próbálkoznak vele. Csak 2014-ben hat embert tartóztattak le, és 135-öt vontak felelősségre, mert túráztak az útvonalon. Tragédia is történt. A meredek, tériszonyosoknak nem ajánlott terepen a zenész és komédiás Fritz Hasenpusch 42 évesen szívrohamban elhunyt.

Címlapfotó: facebook.com/haikustairwaytoheaven

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik