1. Mennyi az annyi – A máj a magyar gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga, a májgaluskalevesen át a resztelt májig, sokféle étel készíthető belőle. A hazai ajánlás a belsőségek – így a máj fogyasztását is – maximum heti egy alkalommal javasolja. 10 dkg csirkemáj 128 kcal energiát, 20 g fehérjét és 3.7 g zsírt tartalmaz, ez a teljes értékű fehérjetartalom jelentősen hozzásegíti a szervezetet a sportteljesítmény növeléséhez és az izomépítéshez.
2. Koleszterinkérdés – A máj koleszterinben dús nyersanyag, 490 mg koleszterin található 100 grammjában. A koleszterin napi javasolt beviteli mennyisége 300 mg (magas szérumkoleszterin-tartalom esetén csupán 200 mg!), így a májból készült termékeket és ételeket mértékkel javasolt fogyasztani.
3. A-vitamin-bomba – A csirkemáj A-vitamin-tartalma különösen magas, például a csirkehúsénál 1166-szor több retinolt tartalmaz. A sportolók A-vitamin-szükséglete 700 és 1000 µg közötti, így
bátran beilleszthető étrendünkbe például egy ananászos-májas-hagymás „saslik” formájában.
Fontos azonban megjegyezni, hogy várandósság alatt a máj fogyasztását – a vitamin magzatkárosító hatása miatt – jelentősen csökkenteni kell!
5. Betegségek esetén – Magas vérzsírszint (koleszterin, triglicerid) és húgysavszint esetén a máj fogyasztását vissza kell szorítani. Ha testtömegünk csökkentése vagy szinten tartása a cél, igyekezzünk csupán a szükséges zsiradékot hozzáadni az ételhez. Bizonyos gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén (például epebetegség, akut hasnyálmirigy-gyulladás), illetve gasztrointesztinális műtétek után a máj fogyasztása kifejezetten kerülendő. Ilyen esetekben a helyes étrend kialakításában és a diéta bővítésében dietetikus tud segítséget nyújtani.
+ 1 helye az étrendben: Összességében a máj – ha szeretjük – hasznos szereplő a szabadidő- és versenysportolók étrendjében. Mérsékelt energiatartalma, magas fehérje- és vastartalma a teljesítmény fokozásához és az optimális vérképzéshez nagyban hozzásegíti a szervezetet. Ennek érdekében igyekezzünk havi 1-2 alkalommal az étrendünkbe illeszteni.