Jó tanácsok kezdőknek: ne a kort nézzük, ha személyi edzőt választunk

Vermes NikolettVermes Nikolett
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 08:45
Friss diplomás edzővel vagy tapasztalt trénerrel érdemes együtt dolgoznunk nekünk, vendégeknek? Nagyobb konditermet keressünk vagy inkább egy kisebb, otthonosabb helyet? Egyáltalán, miről ismerszik meg a jó edző? Czinder Ákos személyi edző válaszol.

 

Fiatalon kezdett személyi edzőként dolgozni. Milyen nehézségekkel találkozott az első években?
Fél évet dolgoztam személyi edzőként, és rögtön le kellett állnom a Covid miatt, vagyis már a pályám elején nagy akadállyal néztem szembe. Ráadásul egy kisebb konditeremben kezdtem a hivatásom, ahova leginkább a környéken élő emberek jártak, tehát érthető módon nem volt túl nagy kereslet a tanácsadásra. Beláttam, hogy ha sokakhoz szeretnék eljutni, egy nagy edzőterem-hálózathoz kell csatlakoznom, amit már ismernek, és szeretnek a sportolók.

Jellemző, hogy a fiatalabb edzőkkel szemben bizalmatlanabbak a vendégek?
Ahogy a legtöbb szakmában, úgy nálunk is bizonyos tekintetben hátrányban vannak a fiatalok. Huszonhárom éves voltam, amikor az első személyi edzésemet tartottam, és úgy éreztem, hogy a nálam idősebb vendégek nehezebben fogadják el tőlem a tanácsokat, mint egy tapasztaltabb társamtól. Érthető, hogy a gyakorlat hitelességet feltételez, ugyanakkor a fiatalok mellett szól a friss tudás. Ilyenkor még főként a tanultak szerint építjük fel az órákat, nem pedig a saját szokásaink szerint, éppen ezért jó esetben tudatosabban vezetjük az edzéseket, mintha a rutinra alapoznánk. Viszont nem lehet kijelenteni, hogy a fiatalabb vagy az idősebb személyi edző a jobb, egy régóta dolgozó tréner is naprakész tud maradni az elméleti ismeretekben.

Beszéljünk az edzéseiről!
Az akrobatikaedzéseket kifejezetten szeretem, és úgy látom, hogy az alapgyakorlatok remekül beépíthetők az edzéstervbe. A sok saját testsúlyos feladat kifejezetten jó azoknak, akik most kezdik a mozgást, illetve nagy biztonságot ad, hiszen általa jobban megismerjük a testünket, és megerősödnek a törzsizmok, ami nélkülözhetetlen a sportoláshoz. Eddigi legnagyobb sikertörténetem is így indult. Van egy vendégem, akivel másfél éve kezdtem együtt dolgozni, esetében is saját testsúlyos gyakorlatokkal színesítettem az edzést. Az első alkalommal olyan rosszul lett, hogy felfordult a gyomra, és biztos voltam benne, hogy többé látni sem akar konditermet. Mégis visszajött hozzám, és közösen szemmel látható változást értünk el – mára nagyon szép formát nyert el, és még mindig képes fejlődni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik