Újabb kenyai doppingesetek, a tavalyi Bostoni maraton győztesét is eltiltották

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 14:25
Diana Kipyogeit hatéves eltiltással sújtották, honfitársa öt évig nem versenyezhet.

Az atlétika tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) keddi bejelentése szerint Diana Kipyogei eredményeit 2021. október 11-ig visszamenőleg törölték.

Így elvették a Bostoni maratonon szerzett elmúlt évi elsőségét is, miután az akkor levett mintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult.

Honfitársa eltiltása után a kenyai Edna Kiplagat lett hivatalosan a verseny női győztese. A kétszeres világbajnok hosszútávfutó szerdán jelentette be, hogy megkapta az első helyért járó aranyérmet.

„Nagyszerű ajándék, hogy ilyen hosszú várakozás után végül enyém lett a győzelem” – írta a 43 éves atléta, aki üdvözölte a szigorú szabályokat és az ellenőrzést végző szervezetek munkáját, amivel segítenek megtisztítani a sportot a tiltott szerek használatától.

Kiplagat az érem mellett a győztesnek járó 150 ezer dolláros pénzdíjat is megkapja, amitől megfosztották honfitársát. A mostantól kétszeres bostoni győztes futó egyúttal meghívást kapott a jövő áprilisi viadalra is.

Olvassa el ezt is! A kínos doppingügyek után fellélegezhet Kenya, de a veszély még nem múlt el

Honfitársa, Purity Rionoripo ötéves eltiltást kapott, míg a szintén kenyai Betty Wilson Lempust triamcinolon – asztmás megbetegedések kezelésére használt, az oxigénfelvevő-képességet javító tiltólistás szer – használatával vádolja az AIU. Ő tavaly szeptemberben egy párizsi utcai futóversenyen aratott győzelmét követően adott mintát.

Az utóbbi időben több mint 60 kenyai atlétát marasztaltak el doppingvétség miatt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik