Bajnoki címvédésre és vb-aranyéremre pályázik az elbűvölő fitneszversenyző

Márványkövi FerencMárványkövi Ferenc
Vágólapra másolva!
2022.03.08. 18:48
Az év magyar női fitneszversenyzőjének megválasztott Balogh Eszter teljesítményénél már csak az alakja lenyűgözőbb.

Balogh Eszter hároméves kora óta sportol, az egyik legtehetségesebb magyar női fitneszversenyző, aki kezdetben modern táncra járt a Jumpers egyesületbe, ahol Homolya Szilvia tanítványa volt. Ezután követte legjobb barátnője példáját, és tízéves korában a fitnesz felé fordult. Eleinte Farkas Edit keze alatt nevelkedett a Marcipán SE-ben, majd 2018-ban Cservenyák Gabriellához került, akivel jelenleg is készül.

Ami pályafutását illeti, a múlt év hozta meg neki igazán a nemzetközi áttörést. A mindössze 18 éves, érettségire készülő hölgy 2021-ben beérte volna egyetlen nemzetközi dobogós helyezéssel is a juniorok mezőnyében, ám végül kettő lett belőle.

„Túlteljesítettem a tervet, hiszen a junior Európa-bajnokságon harmadik lettem, az őszi világbajnokságon pedig második – mondta Balogh Eszter, aki mindkét érmét a 163 centiméter alattiak akrobatikus fitnesz kategóriájában érte el. – Nem is tudom, melyiknek örülök jobban, talán a kontinenstornán elért sikeremnek, hiszen ez volt életem első dobogós helyezése világ- vagy Európa-bajnokságon. Az is az álmom volt, hogy bejussak a döntőbe a felnőttek között, ami mindkét világeseményemen sikerült. Azzal is elégedett vagyok, hogy sikerült megvédenem junior és felnőtt magyar bajnoki címemet. Egyetlen dolog, ami miatt kicsit fáj a szívem, hogy a junior-világbajnokságon mindössze egy ponttal maradtam le az aranyéremről, holott karnyújtásnyira volt a győzelem, a felnőttek mezőnyében pedig ugyanannyi pontot szereztem, mint a harmadik helyezett versenyző, a nemzetközi szövetség, az IFBB szabályai értelmében mégis negyedik lettem.”

Balogh Eszter úgy véli, a világbajnokság nehezebb volt, mint a kontinenstorna – mindkettőt a spanyolországi Santa Susannában rendezték – hiszen a felkészülés alatt hátproblémákkal küszködött. Mindezt csak tetézte, hogy az elvárások és a bizonyítási vágy miatt az egész szezonban feszültebb volt, mint máskor.

Mivel idén érettségizik, és egyetemre is jelentkezik, a tavaszi szezont nem tudja vállalni, így az Európa-bajnokságra nem utazik el. Ettől függetlenül formában tartja magát, hetente összesen hét-nyolc alkalommal vonul edzőterembe, hogy kondi- és fitnesztréningeket végezzen.

„Idén is szeretném megvédeni magyar bajnoki címemet a felnőtt és a junior kategóriában egyaránt. Nemzetközi szinten szeretnék legalább olyan eredményeket elérni, mint tavaly, és természetesen nem mondok le minden versenyző legnagyobb álmáról, a világbajnoki címről sem. Az eredményességen túl másban is szeretnék fejlődni, méghozzá az akrobatikus fitnesz mindkét részében, a táncos gyakorlatban és a testfordulóban is.”

Ha az ellenfelekre terelődik a szó, nem említ egyet sem, mert mint mondja, mindenkinek önmagát kell legyőznie. Hitvallása, hogy a sikerhez vezető egyetlen út a kemény és alázatos munka.

Balogh Eszter eredményei 2021-ben:

IFBB junior és felnőtt Magyar-kupa-győztes
IFBB junior és felnőtt magyar bajnok
IFBB junior Európa-bajnokság: 3. hely
IFBB felnőtt Európa-bajnokság 4. hely
IFBB junior-világbajnokság: 2. hely
IFBB felnőtt-világbajnokság: 4. hely


Fotók: Balogh Ernő
Címlapfotó: Várszegi Gábor

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik