A Spartathlon-dobogóra szeretne állni az idén Zétényi Szvetlana

Márványkövi FerencMárványkövi Ferenc
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 11:44
Az egyik legjobb magyar ultrafutónő tavaly teljesítette először 246 kilométeres versenyt, ebben az évben pedig merész terveket szövöget.

A háromszoros 24 órás országos bajnok Zétényi Szvetlana boldogan tekint vissza 2021-re. Öt versenyéből hármat – 24 órás ob, 6 órás Run Palics, Mamma Montana 100 kilométer – megnyert, a Szőlőskörön második lett, de nem kell szégyenkeznie élete első Spartathlonján elért ötödik helye miatt sem.

„Elégedett vagyok a tavalyi eredményeimmel, és annak is örülök, hogy kétezerhúsz után újra elindulhattam több versenyen is – kezdte értékelést Maráz Zsuzsanna tanítványa. A tavalyelőtti covidos év után óvatosan tekintettem előre, de sikerült mindegyik eltervezett versenyen elindulnom, csak a huszonnégy órás világbajnokság maradt el. A két fő versenyem a huszonnégy órás ob és a Spartathlon volt, a többi a felkészülésemet segítette.”

 

 

A Spartathlont remekül teljesítette, nem sokkal maradt le a dobogóról a nők mezőnyében. A befutó egy életre beleégett az emlékezetébe: lassított felvételként pereg le előtte az utolsó 500 méter.

„Sohasem volt még rám ekkora hatással egy verseny, gyönyörű helyeken futottunk, és különösebb probléma nélkül sikerült teljesítenem. Nem az járt a fejemben, hogy hányadik leszek, hanem hogy átéljem minden pillanatát. Nagyon nehéz versenyre számítottam, de valójában nem volt annyira kemény, holtpont nélkül futottam le a távot. Kétségtelen, az idén is szeretnék rajthoz állni, és ha ott leszek, megcélzom a dobogót. Most olyan erős a női mezőny, hogy ez egyelőre merész tervnek tűnik.”

Noha a 24 órás országos bajnokságon a nők mezőnyében első, összetettben második lett, a verseny utolsó óráiban váratlanul megsérült, ezért nem tudott olyan tempóban futni, amilyet eltervezett, és eredménye is elmaradt a várttól. Ennek ellenére nem csalódottan tekint vissza a történtekre, hanem tanulni szeretne belőlük.

 

 

Maráz Zsuzsa felügyelete mellett készül az idei kihívásokra. Az alapozási időszak közepén tartanak, hetente átlagban 120–160 kilométert fut, de nem ritka, hogy egy alkalommal 50–60-at, főként hétvégén.

Zetényi Szvetlana tavalyi eredményei a nők mezőnyében:

24 órás országos bajnokság: 1. hely
Hatórás Run Palics: 1. hely
Mamma Montana 100 km: 1. hely
Szőlőskör 50 mérföld: 2. hely
Spartathlon: 5. hely


Első versenye a márciusi 24-i órás országos bajnokság lesz, amelyet az Omszki-tónál rendeznek meg, ezt követően a májusi MyWay-en szeretne rajthoz állni, amelyen a Balatont futják körbe a résztvevők. Nehéz kihívásra számít, mert a táv hosszabb, mint az Ultrabalatonon, és több lesz benne a szintemelkedés is. A sorsolásnak köszönhetően indulhat az augusztusi Korinthoszon is, sőt tervbe vette a Mamma Montanát, de ami a legfontosabb, újra megcélozza a Spartathlont.

„Mindenben szeretnék kicsit javulni, de nem számokban gondolkodom, mert babonás vagyok. Ami a versenytársaimat illeti, itthon is sok a tehetséges ultrafutó, nemcsak külföldön. Ott van például Cseke Lilla, de másokat is említhetnék. Edzőmre, Maráz Zsuzsára, valamint Lubics Szilviára sokkal inkább példaképként tekintek, mint ellenfélre. Leginkább magammal kell versenyeznem, nem pedig másokkal, ami abból fakad, hogy itthon kevés nő áll rajthoz a hosszabb távú ultrafutóversenyeken. Mivel a huszonnégy órás nemzetközi rangsorban csupán tizenhetedik vagyok, még sokat kell fejlődnöm, hogy felzárkózzak. Negyvenötéves korom ellenére úgy érzem, lesz még egy nagy dobásom a nemzetközi porondon, mert legalább öt-hat év van még bennem.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik