Aki százévesen is rendszeresen sétál

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.05.01. 11:15
Az 1948-es londoni olimpián szereplő Marko Racic nemrég lett százéves, és csak a koronavírus-járvány akadályozza meg abban, hogy naponta majd’ egy órát sétáljon.

Ahhoz képest, hogy sokaknak fiatalon is győzködni kell magukat ha mozgásról van szó, van, aki 100 évesen is rendszeresen rója a kilométereket.

Az ünnepség szűk, családi körben zajlott Bela Krajina régióban található otthonában, de Racic fittségről mindent elmond, hogy minél több köszöntőjének akart válaszolni. „Az unokám, Marusa segített válaszolni a telefonokra, amely szó szerint felforrósodik, ha sokat telefonálok” – idézi a worldathletics.org a szlovén újságíróknak mesélt történeteit, akik meglátogatták és lefotóztak őt a különleges születésnap előtt.

„A korom ellenére igen aktív életet élek – folytatta a férfi. – Általában naponta fél–háromnegyed órát sétálok, ám a mostani helyzet miatt nem mehetek ki, hogy elhozzam az ebédemet, mindenki azt mondta, itthon kell maradnom.

Ezenkívül a közeli ismerősökhöz sem látogathatok el egy kávéra. Furcsa idők. Ugyanakkor tévézem, keresztrejtvényt fejtek és Sudokut játszom, illetve olvasok, szóval egyáltalán nem unatkozom. Még mindig magamnak készítem a reggelit, de meg kell dicsérnem a lányomat, hiszen állandóan figyel rám.”

Pályafutása befejezése után edző lett, 1960 és 1968 között a jugoszláv női válogatott kiválasztója volt, dolgozott a 800 méteresen világcsúcstartó Vera Nikoliccsal is. Versenyzőként, edzőként, technikai vezetőként, versenybíróként és szervezőként is sokat lett hazája atlétikájáért, sőt részt vett az 1984-es szarajevói téli olimpia szervezésében is. Később sokat tett az atlétikai adatbázis létrehozásáért és teljessé tételéért is.

Munkássága elismeréseként 1997-be megkapta az európai szövetség Golden Pin-díját, hazája szervezetének tagja lett (2003), majd 2007-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismerte munkásságát.

Forrásaként Peter Kastelic (AZS) a worldathletics.org honlapon található cikkét használtuk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik