Hétfő 33, kedd 33, szerda 33, csütörtök 33, péntek 32 – mindez Celsius-fokban.
Vörös riasztást érő hőség köszöntött az országra, mondhatjuk, hogy végre, hiszen a nyáron jóformán nem volt olyan hétvége, amikor zavartalanul lehetett volna élvezni a Balaton-parti strandokat. Most eljött az idő, a naptejek faktorait nem árt magasabbra emelni, a szekrényekből, fiókok mélyéről előkapni a napellenzős sapkákat. Merthogy igazi kánikula vár ránk a következő napokban.
Mi történik azokkal a sportolókkal, akiknek a nagy melegben is teljesíteniük kell, akik a pokoli hőségben is tréningeznek, mérkőzéseket játszanak? Vajon másfajta ételeket kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy ne legyenek rosszul a hőségben?
„Igen – adott egyértelmű választ Kabát Péter, aki karrierje során az NB I mellett megfordult Törökországban, Bulgáriában és Ausztriában is. – A táplálkozásra minden klubomnál odafigyeltek, hol jobban, hol kevésbé. Ha nem kaptam elég támogatást, magam olvastam utána, mit érdemes ennem-innom, hogy megfelelő erőben legyek. A nagy melegben egészen mást kell fogyasztani, mint amikor az ember a téli felkészülés alatt mínusz tíz fokban rója a köröket.”
Lássuk, a nyári forróságban mire kell odafigyelni, milyen menüt ajánl – sokéves tapasztalata alapján – a korábbi sikeres profi labdarúgó.
„Alapvetés, hogy ne együnk nehéz ételeket. A magam részéről a mérkőzések előtt mindig ugyanazt a menüt ettem, a hosszú évek alatt talán ha kétszer tértem el tőle. Meccsnapokon – főleg, ha nagy meleg volt – rendre laza levessel indítottam, általában hús- vagy valamilyen raguleves volt az első fogás. A második pedig natúr csirkemell volt rizzsel és salátával. És hogy mit ittam? Almalevet, netán más gyümölcslevet? Dehogy is! A víznél nincs jobb a nyári forróságban.”
A korábbi közönségkedvenc futballista is azt javasolja, hogy a forróságban minél több folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. Napi három liter ajánlott, ám sportolók esetében még többnek kell lennie, hiszen egy-egy kemény tréning alatt fél litert is kiizzadnak magukból.