Futás közben csökken a belek vérellátása, leesik a vércukorszint, ráadásul versenyek előtt a stressz is nő, ezért ilyenkor fokozottan jelentkezhetnek gyomorpanaszok. Főleg akkor, ha előtte túl sokat és nehezet vagy túl keveset ettünk. Jó hír azonban, hogy a megfelelően időzített és megtervezett táplálkozással általában megelőzhető a probléma, és ha netán mégis rosszullét, hányinger kerülgetne, akkor sem kell egyből megállnunk, vagy feladnunk a versenyt, amire hónapokat készültünk.
„A legfontosabb, hogy felmérjük, csak a fokozott fizikai aktivitás áll-e a rosszullét hátterében, vagy esetleg krónikus betegség, gyulladás, fekély okozza a rosszullétet, amelyet csak fokoz a nagy megterhelés – mondta dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus, belgyógyász a csupasport.hu-nak. – Ha az előbbiről van szó, fokozatosan pótolni kell az elveszített folyadékot, és ha jól reagál rá a szervezet, nem kell feladni, legfeljebb érdemes kicsit lassítani a tempón.
Ilyenkor semmiképp se szénsavas italt fogyasszunk, a legcélszerűbb, ha valamilyen izotóniás italt viszünk magunkkal, és jól jöhet valami könnyen emészthető étel, mint például a banán, amely a magas káliumtartalma miatt ebben az esetben egyébként is rendkívül hasznos.
Vannak élsportolók és hosszútávfutók, akik szándékosan hánytatják magukat versenyek előtt vagy közben, ezt azonban dr. Szőnyi Mihály egyáltalán nem tartja jó ötletnek, ugyanis sokkal több a hátránya, mint az előnye.
„Ezt senkinek sem javaslom. Néhányan talán a megfelelő versenysúly elérése érdekében folyamodnak ehhez a módszerhez, ám ezt inkább a megfelelő táplálkozással kell elérni.
De akkor sem érdemes ilyet csinálni, ha csak szeretnénk kicsit megkönnyebbülni.