Haratin, Somália és Kovacevic elképesztő számokat produkált!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.09.17. 18:04
null
Ihor Haratin (jobbra) is fontos szerepet játszott a Dinamo Zagreb elleni sikerben (Fotó: Szabó Miklós)
Mi, magyarok fanyalgásában – és persze hurráoptimizmusban is... – világbajnokok vagyunk, de a Ferencváros Dinamo Zagreb elleni teljesítménye után talán még az örök kritikusok is elismerően bólintanak. Persze, rögtön hozzá is teszik, hogy csak egy meccs volt, az is itthon, meg hogy ez már nem ugyanaz a Dinamo, és különben is alig van magyar a Fradiban. Viszont, ha a siker valódi kulcsára, szakmai okaira vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes megnézni az InStat statisztikai elemzőrendszer adatait a szerdai mérkőzésről.

 

Annyit már elöljáróban leszögezhetünk: Szerhij Rebrovnak, a Ferencváros ukrán vezetőedzőjének immár második idényben sikerül megvalósítania azt, amire a korábban Magyarországon dolgozó edzők többsége nem igazán volt képes (a német Thomas Doll például ebbe is bukott bele a Fradinál). Az FTC ugyanis két, egymástól teljesen eltérő felfogásban is képes eredményesen futballozni. Az NB I-ben négy támadóval, labdabirtoklásra építve igyekszik minél több helyzetet kialakítani. Az európai porondon, a papíron erősebb riválisokkal szemben viszont három, a védekezésben és labdaszerzésben kimondottan erős belső középpályással és csak három támadóval áll fel. A labdabirtoklási fölény helyett (szerdán 52 százalékban a Dinamónál volt a labda) pedig inkább kontrákra épít (az FTC öt kaput eltaláló lövéséből kettő született kontra végén, összesen 12 kontraakciót vezettek a zöld-fehérek).

Szóban elmondva vagy leírva pofonegyszerűnek tűnhet ez a váltás, de a gyakorlatban, a pályán, néhány nap eltéréssel egyszer az egyik, egyszer a másik felfogásban játszani, és mindkettőben hatékonyan futballozni, egyáltalán nem könnyű – a Fradin kívül az elmúlt években a Vidi volt képes hasonlóra, nem véletlen, hogy a fehérváriak is bejutottak az Európa-liga csoportkörébe. Lássuk a gyakorlatban, minek köszönheti az FTC, hogy 2–1-re legyőzte a Dinamót, és miben tudott fejlődni tavaly óta, amikor még a zágrábiak könnyedén, 4–0-ra nyertek az Üllői úton.

SOMÁLIA VISSZATÉRÉSÉVEL MEGNŐTT A BELSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK SZEREPE

Annak a játéknak, amit a Fradi mutat a nemzetközi porondon, három nagyon meghatározó eleme van. Az egyik a Somália, Ihor Haratin, Sigér Dávid alkotta belső középpályássor munkája, feladatmegosztása. Egyrészt rajtuk múlik, hogy az ellenfelek mekkora nyomás alá tudják helyezni a Ferencváros kapuját, hiszen ha ők megfelelő helyen, időben meg tudják akasztani az ellenféltámadásait, akkor azok el sem jutnak a kapuig. Márpedig az InStat számai azt mutatják, hogy a szerdai mérkőzésen az aktív játékidőnek (amikor játékban van a labda) csak a 29 százalékát (15 perc 49 másodperc) töltötték a csapatok a Ferencváros kapuja előtt. Ez a szám 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint a Celtic ellen. Nem véletlen, hogy a meccs végéhez közeledve sem volt olyan érzése az embernek, hogy „legyen már vége, mert mindjárt egyenlítenek”, ugyanis még annyira sem tudta nyomás alatt tartani a Dinamo a Fradi kapuját, mint Glasgow-ban a Celtic.

A grafika megmutatja, az aktív játékidőben a pálya mely területén, hány percig folyt a játék (balra látható a Ferencváros, jobbra a Dinamo térfele). Statisztikák forrása: InStat Football
A grafika megmutatja, az aktív játékidőben a pálya mely területén, hány percig folyt a játék (balra látható a Ferencváros, jobbra a Dinamo térfele). Statisztikák forrása: InStat Football

Hogy ez minek volt köszönhető? Például annak, hogy Somália 14 labdát szerzett, ez a legtöbb a mezőnyben, és a belső középpályás hármas 46 párharcból 21-et megnyert, a 45.6 százalékos mutató egy esélyesebb, jobb csapat ellen kimondottan jónak nevezhető. A Fradiból Somália és az egy sorral előrébb játszó Tokmac Nguen vállalta a legtöbb párharcot, 23-ból mindketten 10-et nyertek meg (43 százalék). Haratin hétből ötöt (71 százalék – a 3. legmagasabb érték a Fradiból), Sigér 16-ból hatot (38 százalék). Ugyanakkor Haratin 99 (!) százalékos pontossággal passzolt úgy, hogy a Fradiból neki volt a legtöbb passza (70 átadásából 69 volt jó), Sigér pedig 93 százalékot produkált (42/39). Ezzel elérkeztünk a belső középpályások másik fontos feladatához, ami a stabilitás megteremtése (pontos passzokkal) és az átmenet biztosítása a védekezés és a támadás között. Haratin 70 passzából 52 előre felé irányult (74 százalék), és abból 51 volt pontos (98 százalék).

A belső középpályássor az a csapatrész, amelyben a Ferencváros jóval erősebb tavaly óta, és ehhez Szerhij Rebrov szemléletváltása is hozzájárult. A Dinamo elleni 0–4 alkalmával Haratin és Sigér mellett, még inkább előttük a támadóbb szellemű Michal Skvarka játszott, aki védekezésben közel sem képes annyi labdát szerezni, mint a télen visszatérő Somália, de a poszton tavaly még számításba vehető, azóta már távozó Danilo Ihnatenko sem képviselte azt a szintet, mint a brazil, akivel a nemzetközi porondon még inkább versenyképessé vált a Ferencváros.

A ferencvárosiak teljes párharc- (párharc/megnyert, légi, védekező, támadó, cselek, szerelések, eladott labdák megszerzése – felül, balról jobbra) és passzmutatói (passz/pont, kulcspassz, 40 méternél hosszabb, támadóharmadba, 16-oson belülre, beadás, előre passz, elcsípett passz, kapott kulcspassz, 16-oson belül kapott passz). NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
A ferencvárosiak teljes párharc- (párharc/megnyert, légi, védekező, támadó, cselek, szerelések, eladott labdák megszerzése – felül, balról jobbra) és passzmutatói (passz/pont, kulcspassz, 40 méternél hosszabb, támadóharmadba, 16-oson belülre, beadás, előre passz, elcsípett passz, kapott kulcspassz, 16-oson belül kapott passz). NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

HELYZETEKET IS ALIG-ALIG ENGEDÉLYEZETT A VÉDELEM

A Ferencváros védekezését persze együttesen alapozza meg a védelem és a belső középpályássor hatékony együttműködése. Nagy előrelépés tavaly óta, hogy idén nyáron nem látunk olyan bizonytalanságokat, a saját tizenhatos közelében eladott labdákat, mint az előző idényben a már említett Ihnatenkótól, vagy éppen a belső védő Lasa Dvalitól, amelyekből többször is gólt szerzett az ellenfél.

A védelembe a nyáron a bosnyák válogatott Adnan Kovacevic érkezett, aki szinte hiba nélkül teszi a dolgát, amióta megérkezett, rendkívül jó párost alkot a szlovén válogatott Miha Blaziccsal. Ez a tengely most erősebbnek tűnik, mint tavaly a Dvali, Blazic kettős. Kovacevic a Dinamo ellen hétből hat párharcot nyert meg, és a védők közül, 88 százalékkal ő passzolt a legpontosabban, miközben Haratin után neki volt a második legtöbb átadása az FTC-ben (66/58 jó). Még gólhelyzetet teremtő kulcspassza is volt a 73. percben sérülés miatt lecserélt védőnek, akit a Nemzeti Sport tudósításában a mezőny legjobbjának is megválasztottunk.

Persze hiba lenne csak az ő játékát kiemelni, a vendégek a 14 lövésükből (hat ment kapura) ugyanis négyet adtak le tíz méternél közelebbről, és mindössze egy jutott el ezek közül Dibusz Dénes kapujáig. Vagyis nem tudott igazán tiszta ziccereket kialakítani a Dinamo (ne feledjük, hogy a vendégek gólja is öngól volt). Ebben pedig a teljes védelem nagy szerepet játszott. Eldar Civic például nyolc párharcot nyert meg (igaz, hatot el is veszített) a vendégek leggyorsabb játékosának tartott Lirim Kastratival szemben. Az ilyen és ehhez hasonló momentumok sokat adtak hozzá az összképhez.

A Dinamo lövésstatisztikája, a lövés helye szerint – fehérrel a kaput eltaláló lövések láthatók. NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
A Dinamo lövésstatisztikája, a lövés helye szerint – fehérrel a kaput eltaláló lövések láthatók. NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

Rendkívül fontos húzásnak bizonyult például az is, hogy a korábbi sérülése ellenére Rebrov az elején rögtön gólt szerző Lovrencsics Gergőt állította be a kezdőcsapatba, mert ha Botka Endre kezd, ő nem biztos, hogy végigfutott volna azzal a támadással, amelyből az első gól született – ő kicsit más típusú védő, Lovrencsicshez ritkábban kerül az ellenfél kapuja elé. Ellenben, amikor beállt Lovrencsics helyére, megfelelően ellátta a feladatait védekezésben.

Egy egy elleni párharcok (balra a ferencvárosiak, felül a zágrábiak). NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
Egy egy elleni párharcok (balra a ferencvárosiak, felül a zágrábiak). NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

ELÖL TOVÁBB NŐTTEK A VARIÁCIÓS LEHETŐSÉGEK

Aztán természetesen az is sokat adott hozzá az összképhez, hogy a Fradi feleannyi lövésből majdnem ugyanannyiszor találta el a kaput, mint a Dinamo (7/5), és az öt kísérletből két gól született.

Tavasszal, az elég unalmasra sikerült Újpest–Ferencváros (0–1) bajnoki után különböző fórumokon több olyan véleménnyel lehetett találkozni, hogy ez a játék kevés lesz a Fraditól a nemzetközi porondon. Miközben az európai kupameccseken évről évre az bizonyosodik be, teljesen mindegy, hogy közönségszórakoztató-e a futballja vagy éppen nézhetetlen, csak az számít, hogy az adódó lehetőségeiből mennyit képes gólra váltani.

A Fradi a fegyelmezett védekezésén túl idén egyértelműen a helyzetkihasználó képességének köszönheti, hogy egymás után három meccset is meg tudott nyerni a BL-selejtezőben. A nemzetközi porondon természetesen jóval kevesebb lehetősége van a Fradinak, mint az NB I-ben, de ha azok nagy részét gólra tudja váltani, akkor esély nyílik a győzelemre. A Ferencváros xG-mutatója 1.24 volt a Dinamo ellen, vagyis a helyzetek alapján egy gól volt mindenképp elvárható a csapattól, ebből lett kettő. A Dinamónál ugyanez a szám 1.35 volt, ami megint csak azt mutatja, nem volt sok nagy helyzete a vendégcsapatnak.

Az ezúttal gólpasszal jelentkező, az idényben hat tétmeccsen hét gólt szerző és egyet előkészítő Tokmac Nguenről már eddig is tudtuk, hogy nagyon hatékony a kapu előtt. Most viszont Lovrencsics szerzett egy lövésből egy gólt, a nyáron érkező albán válogatott Myrto Uzuni pedig kettőből kétszer találta el a kaput, és ő jegyezte a győztes találatot.

Uzunival is egyértelműen erősödött a Fradi tavaly óta, elvégre megoldást jelenthet a szélen, ha Olekszandr Zubkov éppen hiányzik vagy gyengébben megy neki a játék (mint a Dinamo elleni tavalyi, budapesti meccsen). Az ukrán szélső a nyári sérülése után a BL-selejtezőben a Dinamo ellen szerepelt először a keretben, leült a kispadra, de nem állt be.

AZ ESÉLY ADVA VAN – ÖSSZEGZÉS

A statisztikák azt mutatják, a Ferencváros teljesen egyenrangú ellenfele tudott lenni szerdán a Dinamo Zagrebnek, és mivel jobb volt a helyzetkihasználása, megérdemelten győzött. A számok azt is mutatják, hogy az elmúlt egy évben olyan játékosok érkeztek a Ferencvároshoz – gondolunk most elsősorban a Kovacevic, Somália, Uzuni trióra –, akikkel a védekezés és a támadójáték hatékonyságán egyaránt tudott javítani az időközben, az erősebb csapatokkal szemben szerkezetet is váltó ferencvárosi szakvezető, Szerhij Rebrov.

Jelen állapotában az FTC-nek minden esélye megvan arra, hogy a következő körben, a norvég Molde ellen, immár két mérkőzésen kiharcolja az újabb továbbjutást – és 25 év elteltével ismét a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepeljen.

A FTC-játékosok összesített statisztikái, az első oszlop az összteljesítményt mutató InStat-index (utána, balról jobbra: játékperc, gól, assziszt, xG, lövés/kaput eltaláló, szabálytalanság/elszenvedett, les)
A FTC-játékosok összesített statisztikái, az első oszlop az összteljesítményt mutató InStat-index (utána, balról jobbra: játékperc, gól, assziszt, xG, lövés/kaput eltaláló, szabálytalanság/elszenvedett, les)
ÍGY LÁTTA A MECCSET AZ INSTAT

Cikkünkhöz, kiegészítésképp, az InStat elemzői is elkészítették a maguk összegzését, ezt alábbi keretes írásunkban olvashatja.

„A csapatok labdabirtoklása alig kétszázalékos különbséget mutat. 48/52 A két csapat 971-et passzolt a pályán, a Ferencváros 460-at, 85 százalékos pontossággal. Külön kiemelnénk Haratint, rendszeresen visszalépett a védők vonalába, onnan indítva a támadásokat, a legtöbbet ő passzolt, 70 átadást indított, 99 százalékos pontossággal, ez megalapozta nemcsak a támadások stabil építését, hanem lehetőséget adott arra is, hogy a szélső védők bátrabban lépjenek fel a támadásokba, és így már a támadás aktív fázisában, a támadás lendületében kapták az indításokat a középső harmadban. A Fradi bal oldalán játszó Civic és Nguen összesen 10 (70 százalékos hatékonyság ) cselezéssel próbálkoztak. A játékosok egyéni megmozdulásainak köszönhetően, sikeresen tudtak a támadózónában kulcspasszokkal veszélyeztetni az ellenfelet. Civic 3, Nguen 4 veszélyes gólpasszal próbálkozott, a Ferencváros 71 támadásából 36-ot a bal oldalon vezettek.

A zágrábi csapat játékrendszere 4–3–3, és gyakran vált át 4–2–3–1-es formációra, a labdavesztéseket, azonnal letámadásokkal próbálják meg visszaszerezni a labdát, és jobbra terelik az ellenfelet, a védősoruk nagyon magasan pozícionálja magát, így az ellenfeleknek, a kapu és védővonal közé eső területre bejátszott labdákkal van esélye felülmúlni őket. A Ferencváros 13 gólhelyzetet teremtő kulcspasszal próbálkozott a mérkőzés alatt, míg a Zagreb csak nyolccal.

Védekezésben Somália uralta területét, 7 labdaátadást csípett el, 7 szabad labdát szerzett, mindamellett a középpályán, a legtöbb párharcot vívták meg párban Sigérrel (49), ebből 13-at Bruno Petkoviccsal szemben. A két játékosnak a mezőnybeli munkáját, mi sem jelzi jobban, hogy a csapat összes védekező párharca közül (100) a Sigér, Somália kettős 34-et vállalt fel.

A Dinamo játékosainak csak az egy-egy elleni küzdelmekkel sikerült a zöldek védősora elé kerülni, ahonnan a szélekre indítva próbálták meg a védők mögé kerülni vagy rögtön kapura lövéssel próbálkoztak.

A mérkőzés hajrájában lőtt a Dinamo a legtöbbet, az összes lövése felét ekkor jegyezte, de ekkor is csak rögzített helyzetekből vagy távoli lövésekből. Ha a két csapat xG-értékét nézzük, akkor a hazaiak 1.24, a vendégek pedig 1.35-ös értéke azt jelzi, hogy nem voltak sokkal veszélyesebbek a vendégek lövései, mint a Ferencvárosé. A számok összessége azt mutatja, hogy a Ferencvárosra jellemző hatalmas küzdés és taktikai fegyelem, amit a korábbi selejtezőkön is tapasztalhattunk, a Dinamo ellen is győzelemhez segítette a csapatot, amely uralta a pályát.

Kovács István, vezető elemző – InStat Football

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ

FERENCVÁROS–DINAMO ZAGREB (horvát) 2–1 (1–1)
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: S. Stieler (német)
FERENCVÁROS: Dibusz – Lovrencsics G. (Botka, 24.), Blazic, Kovacevic (A. Frimpong, 72.), Civic – Sigér, Haratin – Nguen, Somália, Uzuni – Boli (Isael, 66.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
DINAMO ZAGREB: Livakovic – Stojanovic, Dilaver, Gvardiol, Leovac – Ademi – Kastrati, Gojak (Gavranovic, 72.), Majer (Jakic, 60.), Orsic (Ivanusec, 72.) – Petkovic. Vezetőedző: Zoran Mamic
Gólszerző: Lovrencsics G. (2.), Uzuni (65.), ill. Uzuni (23. – öngól)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ,PLAYOFF (4. FORDULÓ)

BAJNOKI ÁG
Szeptember 22., kedd

21.00: Slavia Praha (cseh)–FC Midtjylland (dán)
21.00: Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Salzburg (osztrák)
A visszavágók szeptember 30-án 21 órakor kezdődnek.
Szeptember 23., szerda
21.00: Molde FK (norvég)–FERENCVÁROS
21.00: Olympiakosz Pireusz (görög)–Omonia Nicosia (ciprusi)
A visszavágók szeptember 29-én 21 órakor kezdődnek.
NEM BAJNOKI ÁG
Szeptember 22., kedd
21.00: FK Krasznodar (orosz)–PAOK (görög)
A visszavágó szeptember 30-án 21 órakor kezdődik.
Szeptember 23., szerda
21.00: KAA Gent (belga)–Dinamo Kijev (ukrán)
A visszavágó szeptember 29-én 21 órakor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik