Kapuscsere és 16 éves BL-debütáns volt, gól nem a City–Sportingon

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.03.09. 20:51
null
Az első félidőben a Lisszabonban duplázó Bernardo Silva (labdával) sem villogott, le is cserélte Guardiola a szünetben (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Manchester City 0–0-s döntetlent játszott hazai pályán a Sportinggal, és 5–0-s összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER CITY (angol)–SPORTING CP (portugál) 0–0
Manchester, Etihad Stadion. Vezette: Halil Umut Meler (török)
MAN. CITY:
Ederson (Carson, 73.) – Egan-Riley, Stones, Laporte (Mbete, 84.), Zincsenko – Gündogan, Fernandinho, Bernardo Silva (Mahrez, a szünetben) – Gabriel Jesus, Foden (McAtee, a szünetben), Sterling. Menedzser: Josep Guardiola
SPORTING:
Adán – Inácio, Coates, L. Neto (Feddal, 89.) – Pedro Porro (Esgaio, 76.), Ugarte, Tabata, Matheus Reis – Sarabia (Edwards, 58.), Paulinho (Nuno Santos, 78.), Szlimani (Ribeiro, 89.). Vezetőedző: Rúben Amorim
Továbbjutott:
a Man. City, 5–0-s összesítéssel

REAL MADRID (spanyol)–PARIS SAINT-GERMAIN (francia) 3–1 (0–1)
Madrid, Santiago Bernabéu, 60 095 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Továbbjutott: a Real Madrid, 3–2-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

„A Manchester City elleni visszavágó jó lehetőség a fejlődésre. Tudjuk, hogy eldőlt a párharc, a célunk a tisztes helytállás. – nyilatkozta a meccs előtt Rúben Amorim, a Sporting vezetőedzője klubja honlapjának.

Nos, hogy mennyit tud ebből a meccsből profitálni a portugál csapat, az nagy kérdés, mert a játék képe úgy festett az első félidőben, hogy a Manchester City olykor-olykor közel 70 százalékban is birtokolta a labdát, csakhogy nem tudott helyzeteket kialakítani (olyan nagyon talán nem is akart, az idegenben 5–0-ra megnyert első mérkőzés után), mert az utolsó passzok rendre rosszul sikerültek. Phil Fodennek és Raheem Sterlingnek volt ugyan egy-egy említést érdemlő lövése, de egyik sem okozott nagy gondot Antonio Adán kapusnak.

Sok esemény a második félidőben sem történt. Gabriel Jesus szerzett ugyan egy lesgólt, majd a hajrában előbb John Stones fejelt a kapu fölé, az utolsó pillanatban pedig Sterling lőtt az oldalhálóba, de a City nem tudott a kapuba találni, ahogy két nagyobb helyzetéből a Sporting sem.

Carson (balra) váltotta Edersont a City kapujában (Fotó: AFP)
Carson (balra) váltotta Edersont a City kapujában (Fotó: AFP)

A mérkőzés érdekességeit nem is a játék, hanem a statisztikák és a cserejátékosok adták. Például az, hogy Fernandinho a 100. BL-meccsét játszotta a Cityben, és az angoloknál volt két húsz év alatti BL-debütáns. A 19 éves Conrad Egan-Riley kezdőként, a 18 esztendős Luke Mbete-Tabu csereként. És a City szakvezetője, Josep Guardiola gesztusa jóvoltából először játszott BL-meccsen a manchesterieknél a 36 éves kapus, a sorozatban korábban egyszer, még a Liverpoolban szereplő Scott Carson, aki a 73. percben állt be Ederson helyére, majd rögtön védett is egy nagyot, még ápolni is kellett utána. A Sportingnál a végén a 16 éves Rodrigo Ribeiro léphetett pályára első Bajnokok Ligája-mérkőzésén (0–0).

Ezzel nagyjából össze is foglaltuk a meccs érdekesebb tudnivalóit, már csak az maradt ki, hogy 5–0-val a Manchester City jutott be a negyeddöntőbe.

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK! Maradt a gól nélküli döntetlen, 5–0-val megy tovább a City!

93. perc. STERLING! Egy szép visszahúzós csel után az oldalhálóba lőtt.

91. perc. HAZAI HELYZETEK. Mahrez egy szép szóló végén lő, de szögletre blokkolják a lövését. A szögletből Stones fejelt fölé.

89. perc. Szlimani helyett a 16 éves debütáns, Ribeiro állt be, Netót Feddal váltotta.

88. perc. Mahrez távoli szabadrúgása halt el Adán kezében.

84. perc. LAporte helyett egy újabb BL-debüténs, Luke Mbete állt be.

Közben a Real Benzema mesterhármasával már 3–1-re vezet!

78. perc. Cserék a vendégeknél: Ricardo Esgaio Pedro Porrót, Paulinhót Nuno Santos váltja.

Carsonnak 36 évesen ez a 2. BL-meccse a pályafutása során.

76. perc. CARSON! Edwards ugratja ki Paulinhót, aki az ötösről lőhetett, de Carson lábbal nagyot védett, ami után egy kis ápolásra is szorult.

73. perc. Egy szép gesztus Guardiolától: beküldte a 36 éves cserekapusát, Carsont Ederson helyére.

73. perc.SZÉP TÁMADÁS! Egy igazán gyors, tetszetős Sporting kontra végén Matheus Reis lőtt balról a kapu fölé.

71. perc. Ugarte buktatta a tizenhatos vonala előtt a City második mai BL-debütánsát, McAteet. a szabadrúgásból Mahrez ívelt a kapu elé, amiből azonban a Sporting indított kontrát.

67. perc. NAGY MENTÉS. Mahrez jobb oldali beadását Coates becsúszva mentette szögletre.

NA VÉGRE VALAMI TÖRTÉNÉS, EGY GÓL! Igaz, nem ezen a meccsen:a Real egyenlített a PSG ellen...

60. perc. RÖGTÖN HELYZETBE IS KERÜLT EDWARDS! A most beállt Sporting-játékos Zincsenko mellett csinált meg egy jó cselt a bal oldalon, nyolc méterről, éles szögből lőtt is, de a próbálkozása egy hazagurítással ért fel, annyira gyengén találta el a labdát.

58. perc. Sarabia helyett egy angol játékos, Edwards állt be a vendégeknél.

57. perc. Tabata a tizenhatosról lőtt, de Edersonnak nem okozott nehézséget, könnyedén védett.

56. perc. Gabriel Jesus lapos, de gyenge lövését védi Adán.

48. perc. GÓL, DE LES! Gabriel Jesus betalált Mahrez passzából, de némi videózás után kiderült, hogy lesről.

Guardiola nem elégedett, kettőt cserélt a szünetben: Foden helyet McAtee, Silva helyett Mahrez állt be.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ!

Ha már a pályán nincs érdekesség, nézzünk egy kis statisztikát: Fernandinho pályafutása 100. BL-meccsét játssza, 2006-ban még a Sahtar futballistájaként játszotta az elsőt.

 


 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. Bízzunk benne, a 2. félidőben ennél csak jobb jöhet...

Aki izgalmakra és futballra vágyik, nézzen bele a Real–PSG meccsbe, ott legalább már volt egy gól.

39. és 40. perc. Az egyik oldalon Gabriel Jesus, a másikon Szlimani kapott sárga lapot kisebb szabálytalanságért.

38 perc. Sterling lépett ki a leshatárról Bernardo Silva mélységi passzával, de nem tudta ellőni a labdát Adán mellett, a kapus védett.

Fél óra elteltével 63 százalékban birtokolja a City labdát, de volt már 68 százalék is, csak éppen helyzetek nem nagyon vannak.

24. perc. EDDIG KELLET VÁRNI AZ ELSŐ LÖVÉSRE. Foden középről, 22 méterről lőtt, de Adnán védett.

23. perc. Lisszabonban ilyenkor már 20-ra vezetett a City, itt viszont kaput eltaláló lövések sem nagyon vannak. Mondjuk most Fernandinho labdájával a jobb oldalon kilépett Jesus, de a középre adásánál Sterling elől Neto mentett.

15. perc. Paulinho kiteszi a kezét, fennakadt rajta egyik City-játékos, jött is az első sárga lap, de a szabadrúgás nem volt veszélyes.

13. perc. Egan-Riley bal oldali beadását Pedro Porro fejelte ki a szögletre. A sarokrúgás után a kifutó

11. perc. Csak elvétve van a labda a vendégeknél, de eddig a City labdabirtoklási fölénye helyzetekben nem mutatkozott meg.

A 19 éves, saját nevelésű védő, Egan-Riley a második tétmeccsén szerepel a Cityben, a BL-ben az elsőn.

2. perc. Sterling elöl szedett fel egy hosszú labdát Adán.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS. A hazaiak kezdtek. Kékben a City, zöld-feketében a Sporting.

ELŐZMÉNYEK

Rúben Amorim szerint a City elleni visszavágó is jó lehetőség a fejlődésre (Fotó: AFP, archív)
Rúben Amorim szerint a City elleni visszavágó is jó lehetőség a fejlődésre (Fotó: AFP, archív)

A február 15-i odavágón már egy félidő alatt négy gólt szerzett az angol bajnok, Bernardo Silva duplázott, Rijad Mahrez és Phil Foden is betalált, majd a fordulás után Raheem Sterling is feliratkozott a gólszerzők közé – közülük a visszavágón Mahrez nem kezd, a többiek ott vannak a kezdőcsapatban.

Pedro Porro a City kölcsönjátékosaként szerepel a Sporting kezdőcsapatában.

A Manchester City elleni visszavágó jó lehetőség a fejlődésre – nyilatkozta Rúben Amorim, a Sporting vezetőedzője a klub oldalának. – Tudjuk, hogy eldőlt a párharc, a célunk a tisztes helytállás. Nagy múltú klub a Sporting, jövőre vissza szeretnénk térni a BL-be, ám az idei kiírásból van még egy mérkőzésünk, mindent megteszünk szerdán.”

A Sporting jó úton jár, hogy jövőre ismét az első számú európai kupában szerepelhessen, jelenleg második, BL-főtáblát érő helyen áll a bajnokságban, hátránya hat pont az éllovas Porto mögött, s néggyel előzi meg a harmadik Benficát. A hétvégén jól hangolt a Manchester City elleni meccsre, Iszlam Szlimani duplájával 2–0-ra győzött az Arouca ellen, ám elképzelhető, hogy szerdán két rúgott gól még a döntetlenhez is kevés lenne.

A Manchester City a városi rivális Manchester United ellen 4–1-re megnyert derbivel hangolt a BL-meccsre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik