Nagyon közel a csodához: vezetett a Juventus otthonában a Fradi...

Csillag Péter, Határ Dávid (szöveg), Pusztai Viola (videó) és Árvai Károly (fotó), Bacskai János (percről percre)Csillag Péter, Határ Dávid (szöveg), Pusztai Viola (videó) és Árvai Károly (fotó), Bacskai János (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.11.24. 20:30
A magyar bajnok Ferencváros Torinóban a hajrában kapott találattal 2–1-es vereséget szenvedett a Juventus ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája G jelű négyesében, a csoportkör 4. fordulójában. A kvartett másik összecsapásán a Barcelona idegenben könnyedén, 4–0-ra legyőzte az ukrán Dinamo Kijevet. Sikerével a Juve és a Barca is bebiztosította a továbbjutását a nyolcaddöntőbe.
Uzuni góljával még vezetett a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Uzuni góljával még vezetett a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 4. FORDULÓ

JUVENTUS (olasz)–FERENCVÁROS 2–1 (1–1)
Torino,Allianz Stadion,zárt kapuk mögött.Vezette:Siebert (német)
JUVENTUS:Szczesny – Cuadrado, Danilo, De Ligt, Alex Sandro – McKennie (Kulusevski, 62.), Arthur (Ramsey, 83.),Bentancur (Rabiot, 83.),Bernardeschi (Chiesa, 62.) – Dybala (Álvaro Morata, 62.), C. Ronaldo.Vezetőedző:Andrea Pirlo
FTC:Dibusz –Lovrencsics G. (Botka, 74.),Blazic, Frimpong, Dvali, Heister –Zubkov (Isael, 70.),Sigér D. (Laidouni, 74.), Somália, Uzuni – Nguen (F. Boli, 70.).Vezetőedző:Szerhij Rebrov
Gólszerző:C. Ronaldo (35.), Álvaro Morata (90+2.), ill. Uzuni (19.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Számon tartják az évszázad mérkőzését Olaszországban is. A Juventus Stadion oldalában – a víruskorlátozások közepette is – rendületlenül működő könyvesbolt az öt Cristiano Ronaldo- és megszámlálhatatlan Juve-kötet mellett két könyvet is kínál mostanság ugyanazzal a címmel: „La partita del secolo”.

Az egyiket Nando Dalla Chiesa írta, a másikat Riccardo Cucchi, különböző tehát a szerző, a tartalom és a kiadó, csak a borítón virító olvasócsalogató szószerkezet ugyanaz: „Az évszázad mérkőzése.” Az alcím rögtön segít eligazodni a futballtörténelemben járatlanabbaknak: „Olaszország–Nyugat-Németország 4–3”.

Nem tévedés, nincs szó múlthamisításról. Bár a hangzatos „match of the century” fordulat az angol és az egyetemes futballkultúrában inkább az éppen szerdán hatvanhét éve megrendezett londoni Anglia–Magyarország (3:6) összecsapást takarja, az olasz futballemlékezetben az 1970-es világbajnokság elődöntőjének varázslatos élménye felülírja az Aranycsapat teljesítményét, olyannyira, hogy a Wikipedia olasz változata „az évszázad mérkőzése” kifejezésre nem is kínál más szócikket, mint a mexikói torna olasz–nyugatnémet rangadójáét (mellesleg az Azték Stadion oldalán is emléktábla hirdeti a „Partido del siglót”).

Az utókor futballmúltat kísérő többes értelmezése is jelzi, a sport sokszínűsége a földrajzi, kulturális, társadalmi vagy politikai sajátosságoktól függően meglepő eltérésekhez vezethet a különböző vidékeken. Vannak azonban közös pontok, például éppen a Juventus és a Ferencváros sorsát elnézve. Miként a Tuttosport napilap kedden közölt háttérelemzése is aláhúzta, mindkét klub hazája legeredményesebbje a bajnoki címek számát tekintve, egyaránt az előző századfordulón született, 2006-ban egy időben kényszerült a másodosztályba, az elmúlt években pedig párhuzamosan írja saját sikertörténetét. A cikk szerzője, Sandro Bocchio a magyar válogatott bravúrjaira is utalva leszögezi: „A Ferencváros a magyar futball újjászületésének jelképe.”

Éppen ezért volt tétje annak, hogy a magyar bajnok játékosai mennyire képesek levetni félelmeiket, gátlásaikat, hátrahagyni a budapesti 1–4 okozta rossz emlékeket a Juventus stadionjában. A csapatot bemelegítésre kivezető kapitány, Lovrencsis Gergő arcáról leolvasható elszántság, bátorság biztató jelnek számított, ahogyan az öltözőfolyosón sorakozó zöld-fehér futballisták harcias tekintete is (a nézők nélkül is lenyűgöző stadionban készült ferencvárosi játékosszelfiket tudjuk be a messzi látogatók természetes kíváncsiságának). Persze a fontos kérdés a levegőben lógott: a magabiztos hozzáállás mennyire tudja ellensúlyozni a két együttes játékereje közötti nyilvánvaló különbséget?

Ilyen tekintetben ígéretesen kezdődött a mérkőzés, a Ferencváros-játékosok szemlátomást higgadtan, a legkevésbé sem remegő lábakkal, de nem is a túllelkesült esélylesők szeleburdiságával szálltak harcba Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala és többi világhírű ellenféllel szemben. Biztosan védekeztek, passzaik többnyire pontosak és hasznosak voltak, egy-egy ügyes támadáskezdemény még vérmesebb reményekre is okot adott, sőt Lovrencsics Gergő férfias labdaszerzése után lövésig is eljutott.

Sokáig tartotta magát az FTC, de elmaradt a pontszerzés (Fotó: Árvai Károly)
Sokáig tartotta magát az FTC, de elmaradt a pontszerzés (Fotó: Árvai Károly)

Az egyébként feltűnően kényelmes Juventus egyetlen veszélyes helyzete sokáig a Cristiano Ronaldo beívelése nyomán a labdát kapásból ellövő Paulo Dybala próbálkozása maradt, Dibusz Dénes azonban óriási védett. Aztán a 19. percben következett az, amire kevesen számítottak: egy ellentámadás végén, Tokmac Nguen megpattanó beadása nyománMyrto Uzuniközeli lövésével megszerezte a vezetést a Ferencvárosnak.

Az M4 Sport videóját ide kattintva tekinthetik meg!

A lépéskényszerbe kerülő Juventus érezhetően fokozta a ritmust, de kizökkenteni jó ideig így sem tudta az immár kissé „izlandiasan” bekkelő Ferencvárost. Aztán a 35. percben jöttCristiano Ronaldoés az, ami a neve után sokszor következik a tudósításokban – gól. A portugál támadó nehéz helyzetből hozta magát játszi könnyedséggel két védő között lövőpozícióba, egyenlített a Juventus, ő pedig immár a Ferencvárost is kipipálhatta a saját noteszében: ebben a szezonban a torinói csapat valamennyi ellenfele ellen szerzett gólt.

Az M4 Sport videóját ide kattintva tekinthetik meg!

A második félidőben tovább szorított a Juventus, de igyekezete sokszor erőlködésnek tűnt, nem játszott úgy az olasz csapat, ahogyan egy BL-győzelemre hajtó bomba esélyeshez illik. A két klub játékosállománya közötti szakadéknyi különbségnek kevés nyoma volt a pályán, a sziklaszilárdan védekező Ferencváros ráadásul újra és újra megmutatta, ha kissé meginog a Juve, nem ijed vissza a kontra lehetőségétől.

Türelme és kitartása azonban nem ért hatalmas bravúrt, csak bravúrosan tisztes helytállást, ugyanis a 92. percben a csereként beálltÁlvaro Moratafejes góllal kihasználta a Fradi hatalmas védelmi hibáját. 2–1

Visszatérve a könyvesbolti gondolatokhoz: ha nem is az évszázad mérkőzését, de kétségtelenül az év egyik legemlékezetesebb mérkőzését játszotta a Ferencváros a Juventus ellen.


ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

A másik mérkőzés
Dinamo Kijev (ukrán)–Barcelona (spanyol) 0–4

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona4413–2+1112
2. Juventus4318–4+49
3. Dinamo Kijev4133–10–71
4. FERENCVÁROS4135–13–81
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik