Dupla fordítás az Anfielden, a Liverpool legyőzte a Milant

Vágólapra másolva!
2021.09.15. 20:55
null
Jordan Henderson fantasztikus gólja döntötte el a mérkőzést (Fotó: AFP)
A Liverpool izgalmakban gazdag, remek mérkőzésen 3–2-re legyőzte a Milant a Bajnokok Ligája csoportkörének 1. fordulójában. A B-csoport másik találkozóján az Atlético Madrid gól nélküli döntetlent játszott az FC Portóval.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

B-CSOPORT
LIVERPOOL (angol)–MILAN (olasz) 3–2 (1–2)
Liverpool,
Anfield, 51 445 néző. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, J. Gomez, A. Robertson – Fabinho, J. Henderson (Milner, 83.), N. Keita (Thiago Alcantara, 71.) – Szalah (Oxlade-Chamberlain, 83.), Origi (Mané, 64.), Diogo Jota (C. Jones 71.). Menedzser: Jürgen Klopp
MILAN: Maignan – Calabria, Kjaer, Tomori, Theo Hernández – Kessié, Bennaszer (Tonali, 71.) – Saelemaekers (Florenzi, 62.), Brahim Díaz, Rafael Leao (Giroud, 62.) – Rebic (D. Maldini, 83.). Vezetőedző: Stefano Pioli
Gólszerző: Tomori (9. – öngól), Szalah (49.), J. Henderson (69.), ill. Rebic (42.), Brahim Díaz (44.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Igazi presztízsmérkőzésre került sor az Anfielden, a Bajnokok Ligájába hét év után visszatérő, hétszeres győztes Milan a hatszoros első Liverpoolhoz látogatott. A két csapat korábban mindössze kétszer találkozott egymással, mindkétszer BL-döntőben: 2005-ben egy emlékezetes fináléban a Liverpool 0–3-ról egyenlített hat perc alatt, és tizenegyesekkel elhódította a trófeát, két évvel később a Milan nyert 2–1-re.

Ezúttal az angol csapat számított esélyesnek, és ennek megfelelően már a kilencedik percben megszerezte a vezetést: Trent Alexander-Arnold kapta vissza a labdát jó ütemben Mohamed Szalahtól, az angol jobbhátvéd betört a tizenhatoson belülre, és hét méterről bevette az olaszok kapuját. A lövés megpattant Fikayo Tomorin, így Mike Maignannak esélye sem volt (1–0).

Néhány perccel később megduplázhatta volna előnyét a Pool, ám Mohamed Szalah tizenegyesét védte Maignan, majd Diogo Jota bevetődő fejesénél is bravúrral hárított.

Szalah a 19. tizenegyesét végezte el a Liverpool játékosaként, s mindössze másodszor hibázott: először a Huddersfield ellen, 2017 októberében.

A „vörösök” gyakorlatilag végig kézben tartották az első játékrészt, már csak emiatt is volt meglepő az utolsó percekben bekövetkezett összeesés: az addig kapura lövéssel sem próbálkozó Milan három perc alatt megfordította az állást! Előbb egy gyönyörű kontra végén, Alexis Saelemaekers passza után Rafael Leao hozta ziccerbe Ante Rebicet, aki kilőtte a bal alsót, majd Theo Hernández blokkolt lövését követően Brahim Díaz kotorta a gólvonal mögé a labdát (1–2).

A fordulás után ott folytatta a Milan, ahol a szünet előtt abbahagyta, rögtön a második félidő első percében betalált, balszerencséjére les miatt nem adták meg Simon Kjaer gólját.

A válasz szinte azonnal érkezett, és ez már érvényes volt: Divock Origi jól ugratta ki Szalahot, aki elpöckölte Maignan mellett a labdát (2–2).

Az egyenlítő gól után ismét az első játékrészben látott liverpooli fölény jött elő, s ezt csodás góllá érett a félidő közepén: Alexander-Arnold szöglete után középre fejelték ki a labdát a védők, s a tizenhatos vonalánál álldogáló Jordan Henderson kapásból kilőtte a jobb alsót (3–2).

A hajrában újabb gól már nem született, a Liverpool összességében megérdemelten gyűjtötte be a három pontot, ám a Milan is bizonyította, számolni kell vele.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Atlético Madrid (spanyol)–FC Porto (portugál) 0–0

Luis Suárez jegyezte az első lövést a mérkőzésen, távoli lövését Diogo Costa, a portóiak kapusa oldalra tenyerelte, ám ez mindenképpen figyelmeztető jel lehetett a vendégek számára. Egy perccel később aztán Taremi válaszolt: egy beadás utáni lecsorgót lőtt a kapu mellé közelről.

A folytatásban a Porto vette át az irányítást, folytonos labdajáratással próbáltak rést találni a sűrű spanyol védelmen, de a kaput nem sikerült eltalálni – az Atléticónak is csak egyszer, arról már fentebb szóltunk.

A második félidőben is folytatódott az elsőben elkezdődött sakkjátszma – ennek egyik jele volt, hogy Diego Simeone még a szünet előtt lecserélte Thomas Lemart, aki nem tűnt sérültnek, ám nem is volt sok momentuma.

A játékrész eleje azonban nem az Atlético elképzelései szerint alakult: előbb Otávio lőtt hatalmas kapufát, majd Pepét kellett lecserélni sérülés miatt, de a 60. percben egy tripla cserével szerkezetet váltva stabilizálta csapata játékát Simeone. Ennek köszönhetően támadóbbá is vált a hazaiak játéka, de negyedórával a vége előtt a második félidőben még csak egy kapura lövést láthattunk.

A 81. percben a Porto első kaput eltaláló lövésével úgy tűnt, megtöri a gólínséget, de Taremi szabálytalankodott, mielőtt a kapuba küldte volna a labdát, így a VAR-szobából jelezték: marad a gól nélküli állás.

Az utolsó percekben ez pedig nem is változott, pedig a hajrában még mindkét csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, sőt a ráadás utolsó percében még Chancel Mbemba kapott egy pirosat, de ez már nem osztott, szorzott.

LIVERPOOL–MILAN PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. PERC: VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

90+5. PERC: Brahim Díaz lövése elkerülte a kaput, valószínűleg ez volt a Milan utolsó esélye.

90+2. PERC: Milner rúgta fel Brahim Díazt egy sárgas lapért cserébe.

Öt perc a ráadás.

89. PERC: Giroud ugratta volna ki csapattársát, de nem értették meg egymást.

87. PERC: Tonali szöglete után veszélyesen pattant a labda, Alissonnak kellett kivetődnie.

83. PERC: Egy, illetve két csere, Maldini, Oxlade-Chamberlain és Milner kap lehetőséget, Rebic, Szalah és Henderson ment le.

78. PERC: Theo Hernández kiváló beadással találta meg Giroud, de a francia fejese nem sikerült jól.

76. PERC: Kessié esett el két Liverpool-játékos szorításában a tizenhatoson belül, de ellene ítéltek.

74. PERC: Jones is megpróbálkozott egy jó lövéssel, ez elkerülte a kaput.

71. PERC: Klopp is húz egy kettős cserét, Curtis Jones és Thiago Alcantara váltotta a Jota, Keita duót.

69. PERC: GÓÓÓL, EZ MÁR BENT VAN! Középre fejelték ki Alexander-Arnold szögletét a védők, a tizenhatos vonalánál álldogáló Henderson pedig kapásból kilőtte a jobb alsót (3–2).

68. PERC: Jota lövése pattant a kapu fölé, Kjaer mentett.

66. PERC: Henderson beadását Mané vette mellre, majd gyakorlatilag kilőtte a stadionból...

64. PERC: Origi nem tudja folytani, Mané érkezik a helyére.

62. PERC: Piola kettőt is cserél, Florenzi és Giroud a pályán, Saelemaekersnek és Leaónak ennyi volt.

62. PERC: Az első sárga lap a meccsen, Brahim Díaz gyötöre meg Jotát.

51. PERC: A második hullámban érkező Alexander-Arnold tüzelt, de jócskán célt tévesztett.

49. PERC: GÓÓÓL, EGYENLÍT A LIVERPOOL! Szalah kapott remek kiugratást Origitől, majd elpöckölte a labdát Maignan mellett (2–2).

46. PERC: OTT A HARMADIK, DE LES! Kis szöglet a vendégeknél, de a visszatett labdánál lesen maradt Theo Hernández, így a beadás után hiába lőtt a kapuba Kjaer.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

44. PERC: GÓÓÓL, MÁR AZ OLASZOKNÁL AZ ELŐNY! Rebic ezúttal önzetlen volt, Theo Hernández lövését még blokkolták a gólvonalon, de Brahim Díaz ért oda a leghamarabb, és bekotorta a labdát (1–2).

42. PERC: GÓÓÓL, EGYENLÍT A MILAN! Gyönyörűen hozta fel a labdát az olasz csapat, Saelemaekers passza után Rafael Leao hozta ziccerbe Rebicet, aki kilőtte a bal alsót (1–1).

Szalah a 19. tizenegyesét végezte el a Liverpool játékosaként, s mindössze másodszor hibázott: először a Huddersfield ellen, 2017 októberében.

37. PERC: Nem túl gyakran látható jelenet: kidurrant a labda, cserélni kell.

33. PERC: A francia kapus is tud hibázni, Calabria hazaadása szögletre pattant róla.

32. PERC: Az egyiptomi most a beadás mellett döntött, Maignan erre is odaért.

30. PERC: Szalah lőhetett a tizenhatos vonaláról, Maignan kikapta a jobb felsőbe tartó kísérletet.

29. PERC: Először jutott el ahazai kapuig a Milan: Theo Hernández lövése lepattant a blokkról, Rafael Leao beadását pedig kivágták.

Végül Tomori öngóljaként könyvelték el a Pool vezető találatát.

20. PERC: Matip fejelt Maignan kezei közé, de már közbefújt Marciniak.

19. PERC: Szalah kerülhetett volna lövőhelyzetbe, Kessié szerelt az utolsó pillanatban.


14. PERC: MAIGNAN! A francia kapus kivédte Szalah középre tartó tizenegyesét, majd Jota bevetődő fejesénél is bravúrral hárított.

13. PERC: TIZENEGYES! Bennacer blokkolta kézzel Robertson beadását.

12. PERC: Szalah lövőcselére elszállt a fél Milan-védelem, Tomorinak kellett óriásit mentenie.

9. PERC: GÓÓÓL, VEZET A LIVERPOOL! Alexander-Arnold kapta vissza a labdát jó ütemben Szalahtól, az angol jobbhátvéd betört a tizenhatoson belülre, és hét méterről bevette az olaszok kapuját. A lövés megpattant Tomorin, így Maignannak esélye sem volt (1–0).

8. PERC: Alexander-Arnold jobbról érkező szöglete után Matip fejelt, a jobb felsőbe tartó próbálkozásra Maignan odaért.

8. PERC: Theo Hernández bonyolódott feleslegesen cselezésbe, Origi lelopta a lábáról a labdát, végül Kjaer tisztázott.

5. PERC: Diogo Jota remek lövőcsellel váltott lábat, a lövésbe Tomori vetődött bele, s így szögletre mentett.

3. PERC: Robertson lőtte élesen középre a labdát a bal szélről, Origi nem találta el jól.

3. PERC: Alexander-Arnold végezte el a mérkőzés első szögletét, Brahim Díaz tisztázott.

A két csapat kétszer találkozott egymással, mindkét alkalommal BL-döntőben: 2005-ben egy emlékezetes mérkőzésen a Liverpool 0–3-ról egyenlített hat perc alatt, és végül tizenegyesekkel elhódította a trófeát, két évvel később a Milan nyert 2–1-re.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Liverpool indította útjára a labdát.

Vörös szerelésben a Liverpool, fehérben a Milan.



A mérkőzés játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak.

A mai menü

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a labdarúgó Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírását? Szavazzon!

BL-beharangozónkat itt olvashatja el!



A találkozót a Sport1 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Liverpool–Milan Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik