Munkamániás, alapos, elkötelezett – tőle várja a megváltást a Manchester United

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.06.04. 14:51
null
2022. május 23.: a Manchester United mezével pózolva az üres Old Traffordon (Fotó: Manchester United)
Ellenállhatatlan támadófutballal szeretné visszajuttatni a csúcsra a Manchester Unitedet Erik ten Hag. A csapat új menedzsere még nem találkozott játékosaival, de már elkezdte a munkát, stábjának pedig tagja a klubtörténeti triplázásban segédkező Steve McClaren is.

 

Kilenc éve várnak a Manchester United szurkolói arra, hogy Sir Alex Fergusonhoz méltó menedzser kerüljön kedvenc csapatuk élére. A legendás skót által utódjának kijelölt David Moyes egy teljes idényt sem töltött az Old Traffordon, Louis van Gaal és José Mourinho hiába nyert trófeákat, a játékosokat nem tudta maga mögé állítani, Ole Gunnar Solskjaer, valamint az ideiglenesen kinevezett Ralf Rangnick irányítása alatt pedig a csapat játéka mellett az eredményessége is folyamatosan romlott. A klub a Premier League 2021–2022-es idényének 6. helyén végzett, lemaradt a Bajnokok Ligája-indulásról, és minden eddiginél nagyobb szüksége van egy olyan menedzserre, akinek megfelelő a szakmai tapasztalata ahhoz, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el. Vajon a frissen kinevezett Erik ten Hag képes lesz rá?

Ha a szakmai felkészültségét nézzük, kétség sem lehet efelől. Az 52 éves holland híresen munkamániás, mérkőzéseit apró részletekre terjedően kielemzi, és a látottakat egyenként megbeszéli játékosaival. Nála nincsen mismásolás, mert a teljesítményromlást azonnal észreveszi, és aki nem képes felvenni a tempót, gyorsan kikerülhet a csapatból. A pályán a 4–3–3-as formációt kedveli, ugyanazt, amelyet a Liverpool és a Manchester City is alkalmaz. Játékosaitól megköveteli az összehangolt labda nélküli mozgást, az ellenfél térfelén indított letámadást, a védőknek pedig a céltalan felszabadítások helyett rövid passzokkal kell kihozniuk a labdát, hogy segítsék a támadások gyors felépítését.

„Kívánom, hogy mindent, amit négy és fél év alatt az Ajaxnál elértél, a Manchester Unitednél is megvalósítsd! Elkötelezettségedet, határozottságodat és edzői képességeidet figyelembe véve biztos vagyok benne, hogy sikerrel jársz!” – bocsátotta útjára Erik ten Hagot az amszterdami klub vezérigazgatója, Edwin van der Sar.

A United új menedzsere nem tétlenkedett, amint véget ért a holland bajnokság, Manchester felé vette az irányt. Habár a játékosoknak június 27-ig nem kell visszatérniük a klubhoz (addig válogatott mérkőzéseken vesznek részt és a szabadságukat töltik), bőven talált magának feladatot: megismerkedett a klub személyzetével, elkezdte kidolgozni a stratégiát a felkészülési időszakra, valamint bemutatkozott a sajtónak.

A TESTBESZÉD SZAKÉRTŐ SZERINT MÉG NINCS KÉSZ TERVE
A Manchester United holland menedzserének első sajtótájékoztatóját hatalmas médiafigyelem kísérte. A Daily Mail még egy testbeszéd szakértőt is felkért, hogy elemezze Erik ten Hag viselkedését és gesztusait. Judi James szerint a szakember megérkezésekor feltűnően magabiztosan lépett fel, mindenkivel kezet rázott, és vidáman csevegett. A sajtótájékoztató első perceiben igyekezett elhitetni magáról, hogy ura a helyzetnek, fejmozdulatai és szájmimikái is azt árulták el, hogy komolyan gondolja, amikor kijelentette: „Azért jöttem, hogy sikereket érjek el a Manchester Uniteddel!”
Az újságírók kérdéseire válaszolva azonban mintha elpárolgott volna a magabiztossága. Amikor a klub jövője került szóba, gesztusai és kézmozdulatai visszafogottabbak lettek, egyes szám helyett elkezdett többes számban beszélni. Kezeit többször felemelte és páncélként a mellkasa elé tartotta, ami arra utal, mintha bizonyos dolgokat szeretne megtartani magának, mindazonáltal arcizmainak rándulásából és előadásmódjából a szakértő arra következtetett, hogy Ten Hag a célt ugyan határozottan látja, az oda vezető útról azonban még nincs kész terve.


„Igen, képesnek tartom a Manchester Unitedet arra, hogy megtörje a Liverpool és a Manchester City angliai egyeduralmát 
– válaszolta újságírói kérdésre a Manchester United edzőjeként megtartott első hivatalos sajtótájékoztatóján. – Nem hiszem, hogy nagy kockázatot vállalnék ezzel a kijelentéssel. Mindkét klub fantasztikus eredményeket ért el az elmúlt években, ám egyszer minden sorozatnak vége szakad. Azt viszont ne kérjék tőlem, hogy megmondjam, mikor lehetünk harcban a bajnoki címért. Ehhez rengeteg idő kell, először is a csapatnak meg kell tanulnia sorozatban nyerni a mérkőzéseit. Elérhető célok kitűzésére, pozitív hozzáállásra van szükség, és ha ezekben fejlődünk, az eredmények is jönnek.”

A játékoskeret összetételét firtató kérdésekre viszont alig tudott konkrét választ adni, mivel a futballistákkal a felkészülés kezdetén találkozik először. Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga: Jesse Lingard és Paul Pogba távozott, Edinson Cavani, Juan Mata és Nemanja Matics szerződése június végén lejár, és jó eséllyel máshol folytatja karrierjét. Harry Maguire és Cristiano Ronaldo jövője is bizonytalan, az angol válogatott védőjének formája erősen visszaesett az idény során, az ötszörös aranylabdás portugál klasszisról pedig nehéz elképzelni, hogy 38 évesen beleillene a futásra és letámadásra épülő taktikát elsajátítani kívánó csapatba. Ten Hag ugyanakkor mindkettejüket fontos láncszemnek tartja.


„Megtalálom Cristiano Ronaldo helyét a játékrendszerben
– szögezte le bemutatkozó sajtótájékoztatóján. – Hogy mivel tudja segíteni a csapatot? Gólokkal. Ami Harry Maguire-t illeti, nagyszerű játékos, sokat köszönhet neki a Manchester United. Lehet, az utóbbi hónapokban nem teljesített kiemelkedően, de a következő idény teljesen más lesz. Az esélyt megkapja, és biztos vagyok benne, hogy élni is fog vele. Hasonlóképpen várom a munkát Donny van de Beekkel. Az Ajaxban fantasztikusan teljesített, nagyon jó volt a kapcsolatom vele. Azt akarom, hogy bizonyítsa, nem felejtett el futballozni.”

ERIK TEN HAG MÉRLEGE VEZETŐEDZŐKÉNT
CSAPAT MÉRKŐZÉS GYŐZELEM DÖNTETLEN VERESÉG GÓLKÜLÖNBSÉG
Ajax 215 159 27 29 593-184
FC Utrecht 111 56 25 30 202-152
Bayern München II 72 48 10 14 156-63
Go Ahead Eagles 39 19 10 10 86-60


A keretet elemezve elmondható, hogy Ten Hagnak jobbhátvéd, védekező középpályás, jobbszélső és csatár igazolására lenne szüksége a nyáron. Az angol sajtó információi szerint a United vezetősége 200 millió fontot biztosít a keret újjáépítésére, és talán elsőre ez soknak tűnhet, képtelenség e négy posztra világklasszist igazolni belőle. A holland szakvezetőnek tehát fel kell ráznia játékosait, bíznia a klub utánpótlásában, vagy olyan tehetségeket igazolnia, akiket be tud építeni. Célkeresztjében van például a Benfica csatára, Darwin Núnez, a Wolverhampton védekező középpályása, Rúben Neves és az Ajax jobbszélsője, Antony.

„Olyan futballistákkal szeretném bővíteni a keretet, akikkel támadófutballt játszhatok – nyilatkozta Ten Hag a manutd.com oldalának. – Az Ajaxnál megköveteltem, hogy magasan támadjuk le az ellenfelet, és minél gyorsabban vigyük végig a támadást, a Manchester Unitednél ugyanezt szeretném elérni, persze figyelni kell rá, hogy a csapat megőrizze az identitását. Az Old Traffordnak újra bevehetetlen erőddé kell válnia, bármilyen motivált az ellenfél, nekünk annál is motiváltabban kell pályára lépnünk. A játékosaimtól minden mérkőzésen a maximumot várom el, nem elégszem meg kevesebbel.”

2008–2009: a Twente kispadján Steve McClarennel. Együtt dolgoznak majd az MU-nál is (Fotó: Getty Images)
2008–2009: a Twente kispadján Steve McClarennel. Együtt dolgoznak majd az MU-nál is (Fotó: Getty Images)


A holland menedzser leghamarabb júliusban kaphat visszajelzést munkája eredményéről. A csapat Thaiföldön és Ausztráliában játszik felkészülési mérkőzéseket, pályára lép a Liverpool és az Atlético Madrid ellen is. Sikerességéhez hozzájárulhat, hogy Ten Hag stábjának tagja lesz Steve McClaren, a korábbi angol szövetségi kapitány, aki edzői pályája kezdetén Sir Alex Ferguson munkáját is támogatta, s kivette a részét a Manchester United legendás, 1999-es triplázásból (amikor a klub az angol bajnokság és az FA-kupa mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte). A két szakember 2008 és 2009 között a Twentében már dolgozott együtt, igaz, akkor fordított volt a felállás: a pályakezdő Ten Hag segítette, és nyűgözte le alaposságával az angol trénert.

„Nagyon izgatottan várom, hogy visszatérjek a Manchester Unitedhez, öröm lesz együtt dolgozni Erik Ten Haggal is – idézte Steve McClarent a Daily Mail. – Kiváló szakmai stáb állt össze a klubnál, jó lesz június közepén belevágni a munkába. Erikkel hamar egy hullámhosszra kerültünk, képesnek érzem rá, hogy olyan csapatot építsen fel, amelynek tagjai összetartó közösséget alkotnak, idővel pedig visszahelyezze a klubot arra a polcra, ahová való.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik