Megőrültek érte, most megőrülnek tőle – Dele Alli, a Premier League hullócsillaga

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.04.11. 15:50
null
 „Minden adottsága megvan hozzá, hogy ismét topjátékos váljon belőle. Csak rajta múlik, él-e a lehetőséggel”
A 2018-as labdarúgó-világbajnokságon elődöntőbe fejelte Angliát, egy évvel később Bajnokok Ligája-döntőt játszott a Tottenhammel, jelenleg a kiesés elől menekülő Evertonba sem fér be. Mi történt az egyik legnagyobb angol tehetséggel, Dele Allival?
NÉVJEGY: DELE ALLI
Született: 1996. április 11., Milton Keynes
Állampolgársága: angol
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Válogatottsága/góljai: 37/3
Klubjai: Milton Keynes Dons (angol, 2011–2015), Tottenham Hotspur (angol, 2015–2022), Everton (angol, 2022–)
Kiemelkedő eredményei: a Premier League legjobb fiatal játékosa (2016, 2017), BL-döntős (2019), világbajnoki elődöntős (2018), Nemzetek Ligája-bronzérmes (2019)

A fene vinné el ezeket a megbeszéléseket. A szék kényelmetlen, Harry megint az orrát szívja, és egyébként is éhes vagyok. Lassan ki kellene találnom, mit vacsorázzak. A halat unom, a kung pao csirke a múltkor túl fűszeres volt, jó steaket viszont már régen ettem.
„Dele!”
Igen, a steak jó lesz. Medium rare, krumplival és...
„Hol van Dele Alli?”
Ajjaj, jobb lesz, ha felteszem a kezem.
„Csak most érkeztem, de azzal már tisztában vagyok, hogy milyen hihetetlenül lusta vagy edzésen. Szeretném, ha összekapnád magad! A lustaság megöli a játékot. Nézzétek a kivetítőt, ha ez a passz gyors és pontos...”

⍟⍟⍟

José Mourinhót alig néhány napja nevezték ki a Tottenham Hotspur menedzserének, amikor a csapat West Ham United elleni bajnokija előtti taktikai értekezleten kipécézte, és csapattársai előtt megszégyenítette Dele Allit. A 23 éves középpályás kínosan mosolygott, de vette a lapot. A városi rivális 3–2-es legyőzéséből gólpasszal vette ki a részét, a rá következő három bajnoki mérkőzésen három gólt szerzett, kettőt előkészített. Az angol médiát lázba hozta, hogy visszanyerheti a formáját, és újból erőssége lehet a válogatottnak is, de a folytatás mindenkit kiábrándított. Ahogy telt az idő, alig akadtak jó mérkőzései, Mourinhóval összeveszett, sokszor a keretbe sem került be, és később az edzőváltások sem segítettek rajta. A Tottenham idén januárban még abba is belement, hogy a korábban 100 millió euróra taksált játékosa ingyen az Evertonhoz igazoljon. Hogyan siklott ki ennyire Anglia egyik legtöbbre tartott tehetségének karrierje?

2018: a svédek elleni vb-negyeddöntőben rendkívül fontos gólt fejelt (Fotó: AFP)
2018: a svédek elleni vb-negyeddöntőben rendkívül fontos gólt fejelt (Fotó: AFP)


Dele Alli zseniális érzékét a labdarúgáshoz badarság lenne vitatni. Profi pályafutása kezdetén élmény volt nézni, milyen eleganciával tartja meg a labdát, hagyja faképnél a védőit vagy ad kötényt a rá törő hátvédnek, miközben berobog a tizenhatoson belülre. Lendületes, gyors, technikás játékával 19 évesen kivívta helyét az angol válogatott kezdő csapatában, pályára lépett a 2016-os Európa-bajnokságon, és a két évvel későbbi világbajnokságon, amelyen Svédország negyeddöntőbeli legyőzéséhez fejes góllal járult hozzá. Szerencsecsillaga még a 2018–2019-es idényben is fényesen ragyogott, sok Tottenham-szurkoló zárta a szívébe, amikor az Ajax elleni Bajnokok Ligája-elődöntő vissza­vágóján két gólpasszal segítette a fináléba csapatát, minden idők egyik legunalmasabb döntőjében viszont neki sem ment a játék. A Liverpool magabiztosan nyert 2–0-ra, Dele Allit ráadásul az is frusztrálta, hogy edzője egygólos hátrányban lecserélte. A kispadhoz érve dühösen elhajította az első keze ügyébe kerülő vizespalackot, és bár ezt akkor még nem lehetett sejteni, ezzel mintha saját magát is röppályára állította volna.

„Hatalmas csalódottság lett úrrá rajtam a döntő elvesztését követően –
ismerte el a liverpoolecho.co.uk oldalának. – Borzalmas érzés eljutni a célvonalig, hogy aztán ne léphess át rajta. Még nem sikerült feldolgoznom a történteket, de a csapattársaimmal együtt igyekszünk leszűrni a pozitívumokat, és tovább építkezni.”

TELJESÍTMÉNYE A TOTTENHAM JÁTÉKOSAKÉNT
IDÉNYMÉRKŐZÉSGÓLGÓLPASSZJÁTÉKPERC
2015-2016 46 10 11 3224
2016-2017 50 22 13 4014
2017-2018 50 14 17 3790
2018-2019 38 7 8 2963
2019-2020 38 9 6 2772
2020-2021 29 3 5 1355
2021-2022 18 2 1 1042


A Tottenham következő idénye gyorsan világossá tette: hasonló esélye a legrangosabb európai trófea elnyerésére jó ideig nem lesz a klubnak. A gyenge bajnoki rajt és a Bayern Münchentől elszenvedett megalázó, 7–2-es BL-csoportkörös vereség meggyengítette Mauricio Pochettino vezetőedző pozícióját, novemberben a Spurs által korábban is többször megkörnyékezett José Mourinho vette át az irányítást.

Dele Alli szemszögéből jól is elsülhetett volna a váltás, a portugál menedzsernek a Manchester Unitednél végzett munkája idején a már visszavonult Sir Alex Ferguson ugyanis figyelmébe ajánlotta az angol válogatott üstökösét, a futballista gondolatai azonban már nem kizárólag a labdarúgás körül forogtak. A Tottenham negyedik legjobban fizetett játékosaként irigylésre méltó anyagi lehetőségei voltak, és ennek megfelelően élvezte az életet. A koronavírus-járvány kitörésének évében is buliból buliba járt, sűrűn váltogatta modell barátnőit, a bulvárlapok tele voltak a sztorival, amikor Josep Guardiola lányát dobta az egyik kalandja miatt. A divatos öltözködés, a PlayStation nyomogatása, a drága autók és egyéb javak birtoklása egyre hangsúlyosabbá vált az életében, s ezzel párhuzamosan kihunyt belőle a szikra, amely gyerekként korosztálya legnagyobb tehetségei közé emelte.

„Már csak árnyéka annak a Delének, akit fiatalon megismertem
– nyilatkozta az Independentnek Alli nevelőklubja, a Milton Keynes Dons FC egyik alkalmazottja. – Vagány futballista volt, mindenki másnál jobban élvezte a focit, a 2018-as világbajnokság óta viszont egyre görcsösebben játszik. Szerintem túl hamar került be a profi labdarúgás körforgásába, túl nagy nyomást helyeztek rá, és túl sokat kritizálták a teljesítményét, ezért kiégett.”

2019: az Ajax elleni BL-elődöntőben két gólpasszt adott Lucas Mourának (Fotó: Getty Images)
2019: az Ajax elleni BL-elődöntőben két gólpasszt adott Lucas Mourának (Fotó: Getty Images)


A feltételezésnek lehet alapja, bár a futballista mentségére szóljon, hogy gyerekként meglehetősen hányatott sors jutott neki. Szerető családi otthonról csak hírből hallott, szülei rendszeresen veszekedtek, és hamar elidegenedtek egymástól, ezért már 13 évesen a legjobb barátjánál kellett meghúznia magát. A Tottenhamhez kerülve Mauricio Pochettino is érezte, hogy a valahová tartozás vágya nagyon erős benne, próbálta jó irányba terelgetni, egy ponton túl azonban nem volt rá hatása.

Helyzetét tovább nehezítette, hogy az argentin menedzser a Spurs játékrendszerén is változtatott. A Harry Kane mögött visszavont támadóként brillírozó futballista posztját Szon Hung Min vette át, Allit hátrébb rendelte a középpályára, s ott a szokatlanul sok védekező feladat miatt nem találta a helyét. Pochettino irányítása alatt összességében így is jól teljesített, az Angol Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA) kétszer választotta meg a Premier League legjobb fiatal játékosának, ez azonban már csak szép emlék. Az utolsó két és fél éve a Tottenhamnél feledhető volt, 2019 júniusa óta nem léphetett pályára a válogatottban, és a kiesés ellen küzdő, érkezéséhez nagy reményeket fűző Evertonnál sem sikerült megújulnia. Frank Lampard kilencből hat bajnokin adott neki lehetőséget, ötön csereként szállt be, a legutóbbi hármon végig a kispadon ült.

ÍME, DELE ALLI!




„Meg kell kérdeznie magától, akar-e még profi futballista lenni
– kritizálta őt Stan Collymore, korábbi angol válogatott labdarúgó, a Mirror munkatársa. – Semmi értelme annak, hogy egyre lejjebb csússzon a ranglétrán, és hitegesse a klubokat, hogy képes lesz visszanyerni korábbi formáját. Huszonöt éves, öt-hat idényt még simán letudhat a legmagasabb szinten, de ehhez komolyan kell vennie a futballt. Ha nem képes rá, nem tölti el örömmel a játék, nem éhes a sikerre, az arcpirítóan magas fizetését se vegye fel, inkább vonuljon vissza.”

A 2019-es BL-fináléban nem tudta megakadályozni a Liverpool sikerét
A 2019-es BL-fináléban nem tudta megakadályozni a Liverpool sikerét


Az indulatot főként Dele Alli hozzáállása gerjeszti. Sokan rossz néven vették, hogy visszafogott teljesítménye ellenére új klubjánál méregdrága Rolls-Royce-t vezetve járt edzésre, és furcsa frizurája, öltözködése is felzúdulást váltott ki. Amit persze örömmel elnéznének neki, ha teljesítene – a jelek azonban nem afelé mutatnak, hogy a formája javulna. Pedig még bíznak benne.

„Az emberek nemrég a világ legjobb fiatal játékosai közé sorolták, és én hiszek benne, hogy felszínre hozza a tehetségét – idézi Frank Lampard, az Everton menedzserének véleményét a The Athletic. – Már a szerződtetésekor tudtam, hogy idő kell neki, mire visszatalál önmagához. Amint látom rajta, hogy mindent megtesz a győzelemért, és száz százalékban a játékra koncentrál, fontolóra veszem a kezdő csapatba jelölését. Minden adottsága megvan hozzá, hogy ismét topjátékos váljon belőle. Csak rajta múlik, él-e a lehetőséggel.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. április 9-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik