Már nem ő a Manchester United edzője, de azért rendszeresen feltűnik a lelátón (Fotó: AFP)

 

Mintha az ég is siratta volna. Sir Alex Ferguson a Manchester United élén szerzett 38 trófeát (köztük 2 Bajnokok Ligája-győzelmet, 13 angol bajnoki címet, 5 FA-kupa-sikert) hátrahagyva zárta le edzői pályafutását, és amikor 2013. május 12-én, a Swansea elleni bajnoki mérkőzés (2–1) előtt az Old Trafford gyepére sétált megtartani a búcsúbeszédét, szakadatlanul ömlött az eső. A lelátókat zsúfolásig megtöltő 76 ezer szurkoló, az őt méltató transzparensek s a kezdőkörben felsorakozó játékosai és stábtagjai látványa meghatotta a skót menedzsert, össze kellett szednie magát, mielőtt kezébe vette a mikrofont.

„Nem készültem beszéddel, csak elmondom, ami az eszembe jut – kezdett bele. – Köszönettel tartozom a Manchester Unitednek. Nemcsak az igazgatóságnak, az orvosi és edzői stábnak, hanem a játékosoknak és a szurkolóknak is. Az itt töltött évek jelentették életem legfantasztikusabb kalandját. A visszavonulásomat követően sem tűnök el. Itt leszek, de ahelyett, hogy együtt szenvednék a futballistákkal, a lelátóról élvezem a játékukat. Szeretném, ha mindenki támogatná az új menedzsert, a játékosoknak pedig azt kívánom: sohase felejtsék el, mit jelent a klub mezét viselni!”

2013. május 12.: Sir Alex Ferguson a Swansea elleni bajnoki mérkőzésen zárta le fantasztikus edzői pályafutását (Fotó: AFP)

 

 
5. rész: Csak a Barcára nem talált ellenszert – amikor Alex Ferguson nyugdíjazta magát
4. rész: Visszavonult volna, de a neje nem hagyta – Alex Ferguson másodszor a világ tetején
3. rész: Megérdemelt csoda Barcelonában – Alex Ferguson és a történelmi triplázás
2. rész: A sarki ivótól az Aberdeen aranykoráig – amikor Alex Ferguson KEK-et nyert
1. rész: A Rangers adta, a Rangers elvette – fejezetek Sir Alex Ferguson életéből

Lelkesítő szavai ellenére az MU az edzőváltással lejtmenetbe került, a közel 27 évig tevékenykedő Ferguson eredményességét az utódjának választott David Moyes, valamint az őt követő Louis van Gaal, José Mourinho és Ole Gunnar Solskjaer meg sem tudta közelíteni. Sir Alex ezalatt vezetőségi tagként és nagykövetként szolgálta tovább az egyesületet, és miközben rendszeresen megjelent a csapat mérkőzésein, egyre több időt szentelt családjának – és borimádatának.

A vörös nedű 50 éves kora előtt nemigen keltette fel az érdeklődését, 1991 márciusában azonban a Manchester United a KEK negyeddöntőjében Montpellier-be látogatott, és a csapatot vendégül látó hotel tulajdonosának bormániája átragadt rá. Tudását könyvek olvasásával és kereskedőkkel, szakértőkkel folytatott beszélgetésekkel bővítette, és mivel ez kizökkentette a mindennapok stresszes életviteléből, rajongását felesége, Cathy is támogatta. A kétezres évek elejére új szokás honosodott meg az Old Traffordon: a Manchester Unitedhez érkező csapatok menedzserei a mérkőzés végeztével hivatalosak voltak Sir Alex irodájába egy-egy pohár borra. A vendéglátással egybekötött laza beszélgetések kettős célt szolgáltak, a másik iránt mutatott tisztelet mellett így remekül lehetett kapcsolatot építeni, amely a későbbi átigazolások során is kamatozhatott. Rövid időn belül a legnagyobb vetélytársak vezetőedzői is egy palack minőségi vörösborral készültek a találkozásra, a megfelelő pincészet és évjárat kiválasztása néhányuknak legalább akkora fejtörést okozott, mint a United elleni taktika kidolgozása.
ÉVTIZEDES BARÁTSÁG LETT AZ ÚJPEST ELLENI PÁRHARCBÓL 
Sir Alex Ferguson pályafutása során számos edzőkollégával alakított ki baráti kapcsolatot, köztük Temesvári Miklóssal. A két szakember az Újpesti Dózsa–Aberdeen 1983–1984-es KEK-negyeddöntő előtt ismerkedett meg, amikor Ferguson Budapestre utazott feltérképezni a magyar együttest. Temesvári Miklós vendégül látta, a menedzser viszonozta a meghívást, és a jó viszony az Aberdeen hosszabbításban kiharcolt, összesítésben 3–2-es továbbjutását követően is megmaradt. Rendszeresen váltottak üzenetet és beszéltek telefonon, többször találkoztak, Ferguson a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőbizottságát vezető Temesvári kérésére érkezett hazánkba 2007 elején is, hogy előadást tartson a magyar edzői karnak.
„Az előtte lévő estén kikaptak az Arsenaltól, ennek ellenére állta a szavát, és elutazott Budapestre – mondta lapunknak Temesvári Miklós.  – A hazai sajtót bejárta a hír, miszerint az előadás végén alig kérdeztek tőle, ám ennek nem az érdeklődés hiánya volt az oka, inkább nyelvi akadály. Sok jó élményt köszönhetek neki, többször vendégeskedtem nála az Old Traffordon, ahol borozgattunk, szendvicset ettünk, sztorizgattunk. Emlékszem, a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő előtt felhívott, és megkérdezte, mit érdemes tudni a mérkőzés játékvezetőjéről, Kassai Viktorról. A visszavonulását követően is beszéltünk néha, a betegségét követően szakadt meg a kapcsolatunk. Egyszer még szívesen elmennék meglátogatni, de mivel mindketten nyolcvan év felettiek vagyunk, nem hiszem, hogy erre már sor kerül.”


„A legelső palack miatt, amit adtam neki, rengeteget panaszkodott, pusztítóan rossznak nevezte – idézte fel José Mourinho 2005-ös emlékét a The Athletic. – Azt követően nagyon figyeltem rá, hogy kifogástalan minőséggel lepjem meg. A mérkőzések utáni beszélgetéseken a bor alapozta meg a hangulatot, ittunk és nevettünk.”

Persze nem mindenkinek sikerült eltalálnia Ferguson ízlését. Martin O'Neillnek például azt mondta, inkább maradjon a kávénál, a választásával többször félrenyúló Sam Allardyce-t pedig egyszer kegyetlenül megviccelte.

„A Unitednél töltött huszonötödik évem alkalmából Sam Allerdyce egy 1986-os Latourral lepett meg, ami kiváló bor  – mesélte Ferguson a The Telegraph-nak. – Az egyik beosztottja hozta fel délelőtt, és miután kibontottam levegőzni, úgy döntöttem, kicserélem a tartalmát egy üveg Ribenára. Amikor Sam a mérkőzés után megérkezett az irodámba, hálásan megköszöntem neki az ajándékot, majd beleszagoltam, és elszörnyedve kértem számon, mit hozott nekem. Mint az őrült, úgy viharzott ki a szobámból, hogy elővegye az alkalmazottját. Fantasztikus pillanat volt.”

Már sommelier-nek mondhatja magát


Sir Alex nemcsak szívesen fogyasztott, befektetési céllal is vásárolt bort, gyűjteményének egy darabját visszavonulását követően 2.2 millió fontért (úgy 920 millió forintért) értékesítette aukción. A magas vételár elérésében minden bizonnyal szerepet játszott a nyertesnek írt személyes hangvételű üzenete is.

A családja körében töltött nyugodt nyugdíjas élet 2018 májusában csaknem véget ért: Fergusont agyvérzéssel kellett kórházba szállítani, életmentő műtéten esett át, mesterséges kómában tartották. Amikor a gyors és szakszerű orvosi segítségnek köszönhetően napokkal később magához tért, első kérdése a fia, Darren által edzett Doncaster Rovers hétvégi mérkőzésének eredményére vonatkozott, és szinte minden gondolata ismét a labdarúgás körül forgott. Egészségét idővel szerencsésen visszanyerte, a történtek hatására ugyanakkor szerettei erős védőhálót vontak köré. Kérésükre a korábbinál is nyugodtabb életvitelre tért át, ritkábban nyilvánult meg a médiában, s még a borfogyasztását is drasztikusan visszafogta.

A Manchester Uniteddel természetesen nem szakította meg a kapcsolatot, a mai napig sok mérkőzésre megy ki, jelen volt többek között az Európa-liga 2021-es gdanski fináléján is, amelyben a „vörös ördögök” drámai tizenegyespárbajban (10–11) maradtak alul a Villarreallal szemben. A klub bármelyik menedzsere fordul hozzá, szívesen elmondja a véleményét, a napi ügyektől azonban tisztes távolságot tart. A szabály alóli kivételt Cristiano Ronaldo visszatérése jelentette, tavaly augusztusban felhívta Joel Glazert, a klub amerikai tulajdonosát a portugál támadó szerződtetésének ügyé­ben, és korábbi futballistájával is beszélt. A hatás nem maradt el, nyolc és fél évvel a visszavonulását követően segített tető alá hozni az üzletet.

Persze nem is várhattunk kevesebbet attól a skót gyári munkásból lett lovagtól, aki a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) 2021-ben az elmúlt negyed évszázad legjobb edzőjének nevezett. Hogy valóban az volt-e? Ha őt kérdeznék, valószínűleg felbontatna egy üveg finom bort a válasz előtt.

AZ OLD TRAFFORDON ADTA ÁT A PUSKÁS FERENCRŐL ELNEVEZETT DÍJAT
Az edzőlegenda ott volt a glasgow-i Hampden Park lelátóit megtöltő 134 ezer néző között, amikor Puskás Ferenc négy gólt szerzett az 1960-as Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőn (7:3). Csodálta az Aranycsapat legendájának játékát, így amikor a Magyar-Skót Társaság által létrehozott Robert Burns Nemzetközi Alapítvány 2007-ben felkérte egy Puskáshoz köthető jótékonysági díj átadására, örömmel állt a kezdeményezés mögé. Magát a díjat, a vörösréz futball-labdát Stewart Miller skót szurkoló készíttette el és küldte Magyarországra a 2006. november 17-én elhunyt világhírű magyar futballista emlékére, és Magyar Zoltán, a Magyar-Skót Társaság elnöke működött közre abban, hogy Sir Alex személyesen adja át Budapesten Puskás Ferencnének. Az érintettek egyetértésével az emléktárgyból később Puskás Ferenc–Sir Alex Ferguson Év Adományozója-díj néven vándor­trófea lett, amellyel a skót menedzser évente személyesen tüntette ki az Old Traffordon, a Manchester United egyik hazai mérkőzése előtt azt a szponzort, amelyik a legnagyobb felajánlást tette a közép-európai térségben élő hátrányos helyzetű és beteg gyermekek megsegítésére létrehozott alapítványnak.
„A díjat a Stanley-kupa mintájára fa talapzattal bővítettük, és amíg Sir Alex menedzserként dolgozott, Öcsi iránti tiszteletből a zöld gyepen adta át  – emlékezett vissza lapunknak Magyar Zoltán (képünkön jobbra).  – Visszavonulását követően a privát fogadótermében került sor a ceremóniára. Tekintélyét mutatja, hogy a nyertes multicégek topmenedzserei az Old Traffordra érkezve a szó nemes értelmében gyerekké váltak, amikor találkoztak vele, az alapítványnak pedig óriási presztízst jelentett, hogy a tiszteletbeli elnöke volt. Bár tizenkét éves együttműködésünk 2019-ben befejeződött, nem tudunk elég hálásak lenni a segítségéért, és jó egészséget kívánunk neki!”


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. február 12-i lapszámában jelent meg.)