Folytatódik a „Glazerháború”, de a költekezés is a Manchester Unitednél

Vágólapra másolva!
2023.08.03. 16:28
null
Csak egy középcsatárt vesz a nyáron az MU? A nagy Romano szerint igen (Fotó: AFP)
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. Szokás szerint az élen jár az átigazolási őrületben a Premier League, és szokás szerint bőkezűen fizet mindenkinek a Manchester United.

MILLIÁRDOK A…

Sokakkal együtt mi is meglepődtünk tavaly nyáron, amikor a Transfermarkt adatait böngészve kiderült, hogy a MANCHESTER UNITED költötte 2013 nyara óta a legtöbb pénzt átigazolásokra, és a befektetett csaknem 1.5 milliárd euró, meg a tetemes, fölöslegesen kifizetett százmillió eurónyi bérek bizony igen kevés sikert fialtak.

Az előző idény sem az MU sikereitől zengett: Erik ten Hag mester a bajnokságban azért a harmadik helyre behozta a csapatot, ezt nevezhetjük optimista realista forgatókönyvnek, az FA-kupa döntőjét elbukták a városi rivális City ellen, az Európa-ligában tavasszal megverték az FC Barcelonát és a Real Betist is, de a Sevillával már nem bírtak. Gyógyír volt ellenben a Ligakupa, ezt a trófeát hazavihették, a fináléban a feltörekvő Newcastle Unitedet elkapva.

NEM SAJNÁLTÁK TAVALY SEM A PÉNZT

Az előző idényben a két társelnök, Joel és Avram Glazer 300 millió eurót áldozva megszerezte az Antony, Casemiro, Lisandro Martínez, Tyrell Malacia, Wout Weghorst, Martin Dúbravka, Christian Eriksen, Marcel Sabitzer, Jack Butland sort, és mindössze 13.25 millió euró folyt be Andreas Pereira és Tahith Chong eladásából, illetve Eric Bailly kölcsönadásából.

Juan Mata, Jesse Lingard, Nemanja Matics, Paul Pogba, Edinson Cavani és (októberben) Cristiano Ronaldo ingyen távozott, de hiányuk igen jót tett a bérkeretnek, ők hatan bónuszokkal együtt évi majdnem 100 millió euróba kerültek a klubnak.

MUNKATERÜLET, VIGYÁZZANAK A RÖPKÖDŐ TÍZMILLIÓKKAL!

David de Gea évi bruttó 23 millió eurós alapbért húzott egymaga, Phil Jones 4.5 milliót (és ezért 2019 nyara óta összesen 753 percet futballozott, az előző idényben speciel egyetlen egyet sem), Axel Tuanzebe 3.1 milliót – hármukat elengedték most, és még nincs új egyesületük. Alex Telles helyet kapott a szaúdi „sztárüdülőben”, hétmilliót adott érte az al-Naszr, a jó nevű iraki középső középpályás, Zidan Ikbal egymillióért az Utrechté lett.

Útilaput kapott a télen kölcsönvett Sabitzer, Butland, Weghorst trió, különösen utóbbi bizonyult nagy csalódásnak, pedig klubja 2.83 millió eurót adott kompenzációként a Besiktasnak, hogy visszaengedje őt kölcsönből, és lemondjon a tízmillió eurós vételi opcióról – a holland támadó 31 mérkőzésen csak 2 gólt szerzett Manchesterben, ami hatalmas mezőnymunka ide vagy oda, igen sovány teljesítmény. Sabitzer jó ezer perc alatt négy kanadai pontig jutott, de nem kellett, a 30 éves Butland a Rangersben keresi tovább egykori önmagát.

Érdekes Anthony Elanga esete: a svéd támadó mindenes még csak 21 éves, saját nevelésűnek számít, 2015-ben került a klubhoz, 2021 tavaszán a második bajnokiján gólt szerzett, egy fél év múlva profi szerződést kapott, ezt négy kanadai ponttal hálálta meg egy másik fél év alatt, de ezt csak fellángolások követték. Eddig tartott a türelem, a Nottingham 17 milliót fizetett érte. Az idősebbek még emlékezhetnek Elanga édesapjára, Josephre, aki az 1998-as világbajnokságon a kameruni keret tagja volt – Anthony Svédországban született, ahol az apja légióskodott, és ő svéd válogatott.

A kölcsönből visszatértek közül Bailly nem sok jóra számíthat a még egy évig járó ötmillió eurós bérén kívül, a közel kétméteres cseh kapus, Matej Kovár ellenben sokat fejlődött kölcsönben Prága városában (de vinné most az Aston Villa, hétmillió euróért).


Két poszton erősített eddig az MU, mindenestől, ügynöki díjakkal és aláírási pénzekkel együtt jó 150 millió euróért: ingyen visszatért nagy meglepetésre a 35 éves védő, Jonny Evans, aki egy kvázi próbajáték után maradhat egy évre, a középső és bal oldali középpályás Mason Mount ellenben 2028-ig írt alá, egyéves hosszabbítási opcióval – 64.2 milliót kapott érte a Chelsea, de 5.8 milliós még a bónuszkeret.

A játékos Manchesterben évi 15 milliót kaphat bruttóban, bónuszokkal együtt. Jövőre lejárt volna a szerződése Londonban.

VÉGY EGY… DE ENNYIÉRT?!

Az Inter és André Onana megmutatta, hogy a szakértelem és a türelem rózsákat és tízmillió eurókat terem: a 27 éves, Barca-nevelés kapust az olaszok tavaly ingyen szerződtették az Ajaxtól, noha a játékos az eltiltása miatt keveset játszott Amszterdamban, és előtte sem volt biztos kezdő (az utolsó ottani három idényében 50 bajnokin játszott összesen).

Milánóban a kispadon kezdte az idényt, de aztán a megingásai ellenére is bizalmat kapott, a Unitedtől az Inter meg 52.5 millió eurót, 5 milliót pedig még remélhet az eladó. A Barca anno 150 ezer euróért adta el, most Onana a világ negyedik legdrágább kapusa Kepa, Alisson és a reálértékben szerintünk a dobogó tetejére kívánkozó Gianluigi Buffon mögött.

Onana BL-remeklése győzte meg az angolokat, a kapusnak hogy, hogyan nem, voltak szaúdi kérői. Angliában is jól, de nem kiemelkedően keres majd, évi bruttó hétmillió eurót, az al-Naszrnál biztosan legalább kétszer ennyi lett volna a nettója…

MI LESZ VELED, HARRY?

Harry Maguire beírta magát az angol futballtörténelembe, csak éppen nem úgy, ahogyan szerette volna, a West Ham United viheti el, ha nem is éppen a felkínált 24 millió euróért. Scott McTominayt is szerződtetné a WHU. A védőt az Aston Villa, a Tottenham és az Everton is csábítja angol lapok szerint, a középpályást a Brighton és a Galatasaray, de nem apró bökkenő, hogy az ESPN értesülései szerint 46.5 milliót kérnek érte!

Maguire esetében a kérők külön pechje, hogy a hátvéd közel évi bruttó 12 milliós eurós bére a BL-szereplés kiharcolásával jócskán megnőtt, a szerződése még 2+1 évre szól.

A 30 éves Fredet a Galatasaray csábítja legerősebben, de a Fulham inkább képes érte megadni a kívánt 23 millió eurót, a törökök maximális ajánlata tízmillió. A Lazio elnöke, Claudio Lotito éppen elkezdte volna a tárgyalásokat az MU-val Fredről, amikor edzője, Maurizio Sarri jelezte: neki semmi szüksége a brazilra! Fred aligha marad, annyit mondunk csak, van egy szaúdi kérője is…

Donny van de Beeket kölcsönkérte a Real Sociedad, Anglián belülről a Wolverhampton, Crystal Palace, Nottingham hármassal tárgyalt az ügynöke, de többek között a Milant, az Intert, a Sevillát, a Nice-t, a Celticet, a Galatasarayt és a Feyenoordot is megkereste. Nem egyszerű ügynöknek lenni...

Facundo Pellistrit a Twente és a Boca Juniors, Baillyt a szaúdi al-Naszr, a Fulham és a bahreini al-Ettifak csábítja, Dean Henderson közel áll a Nottinghamhez, amely a fizetésben már megegyezett, és ismét kölcsönkapná a kapust, ám vételi opcióval. A Sky Sports szerint közel a megegyezés.

A tehetséges Brandon Williams most a negyedik számú balhátvéd, Leedsben közelebb lenne a kezdőhöz, ha hajlandó váltani.

A problémás Mason Greenwoodot kölcsönkérte az Atalanta, erre még visszatérünk, a Milan, a Juventus és az AS Roma is adna neki egy esélyt. 2022 januárja óta nem játszott, de hatalmas futballtehetség – José Mourinho csomagban vinné őt, Van de Beeket és McTominayt.

ÚJABB TÁMADÓ BERGAMÓBÓL, DE KI LESZ A KÖVETKEZŐ?

Nem könnyű rendet vágni a napi 20-30 MU-s átigazolási hír között, Gabriel Jesus, Jack Grealish vagy Trent Alexander-Arnold biztosan nem megy most oda, Harry Kane pedig csak angol rekordot megdöntve. Itt nem is az volt a kérdés, van-e pénze rá a Unitednek, hanem az, hogy a 30 éves Kane bízik-e a kérő által felvázolt jövőképben?

Amelyhez sokat tehet hozzá Leon Goretzka, akit ha nem is árul a Bayern, de 40 millió euró ellenében mozdítható, a húszéves dán ék, Rasmus Höjlund pedig már az orvosi vizsgálatokon is átesett.

Tavaly év elején 1.95 millióért vette a csatárt a Sturm Graz, ott Höjlund fél év alatt 21 meccsen lőtt 12 gólt és adott 4 gólpasszt... az Atalanta meg közel 20 milliót érte. A 34 meccsen 10 gól és 4 gólpassz ugyan nem világverő teljesítmény (saját csapattársa, a szűrő Teun Koopmeiners tíz gólig jutott a ligában, Ademola Lookman 13-ig), de a megfigyelők szerint nyilván határtalan lehetőségek állnak előtte, így 75+10 millió euróért kerülhet Angliába, mínusz ugyebár 1-2 cserejátékos (ebben nagymesterek az olaszok).

Tavaly kvázi senki sem ismerte Höjlundot, aki most 100 milliónyi transzferpénzt mozgat meg… Öt évre írt alá, egyéves hosszabbítási lehetőséggel, és évi 4.5 milliót kap nettóban – Bergamóban évi 600 ezret keresett, magas vételár ide vagy oda.

A hétvégéig még várni kell a hivatalos bejelentésre


A firenzei szűrővel, a nagyon felkapott Szofjan Amrabattal többek szerint megegyezett az MU, de a klubjával még nem: a Fiorentina 30 milliót kér érte, a szerződése jövőre lejár, de van egy egyéves hosszabbítási opciója is. Lesben áll az al-Ahli Szaúdi is, és nyilván a szűrőnek és a szűrőért, valamint az ügynöknek is többet kínált.

Ryan Gravenberch, Axel Disasi és Mohammed Kudus leigazolása minden bizonnyal csak B-terv Amrabat mögött, a Brighton & Hove Albion ecuadori üstököséért, Moisés Caicedóért pedig majdnem 100 millió eurót kellene fizetni már… A Chelsea legutóbb 93 milliót adott volna érte, de kosarat kapott. A Liverpool nem adta meg a Southamptonnak a még tizenéves belga zseniért, Roméo Laviáért kért 58 millió eurót, a United „lesben áll” több angol lap szerint is – a szakértők szerint pedig a szaúdi liga miatt ott tartunk most, hogy 50 millió euróért nem lehet egy jó középpályást venni Angliában.


A The Athletic szerint a csatársor Evanse a 36 éves Jamie Vardy lehet,
ha elengedi őt a Leicester City, Joao Félixet nyíltan árulja az Atlético Madrid, neki még lehet is helye a kezdőben – Höjlund megszerzése után Randal Kolo Muani vagy Jonathan David aligha lesz unitedes, nem úgy a topligás csapatok sora által figyelt gambiai Adama Bojang. Őrá az RB Salzburg is alkuszik, az osztrákok izraeli támadó középpályására, Oszkar Gluhra meg a United, többek között, és kiszemelt az angol sajtó szerint két fiatal középső védő is, Jean-Clair Todibo (Nice) és Jarrad Branthwaite (Everton).

Cserekapus a török Altay Bayindir (Fenerbahce), Justin Bijlow (Feyenoord) vagy a „japán Onana”, a félig ghánai Szuzuki Zion (Urava Reds) lehet, a védelem mindkét szélén bevethető a leverkuseni Jeremie Frimpong is célpont még.

VALAMI ÚJ

„A Manchester United minden nyáron szerződtetett néhány híres játékost – akiknek többsége már túl volt a csúcsformáján –, és mindannyian meggyőztük magunkat, hogy megvan az Old Trafford következő nagy csapata, de végül csalódást okoztak. Ez szinte hagyománnyá vált Sir Alex Ferguson visszavonulása után, igen kevés kivétellel” – írja az ESPN-en Ryan O'Hanlon, aki megjegyzi, a skót mester után átlagosan 4.4 volt az MU helyezéseinek az átlaga a tabellán, szerinte egy számítógépes algoritmus is hozta volt ezt az eredményt a világ egyik leggazdagabb klubjával, ha nem jobbat.

Most igen fiatal játékosokat vettek, de Mountot élete legrosszabb idénye után, Höjlund topligában 9 gólt szerzett, és 1800 percet játszott; a szakíró szerint a Serie A-ban rossz szezont záró Onana ügyében pedig „folytatódik az aggasztó tendencia, hogy Ten Hag egykori játékosait igazolja le”, de O'Hanlon szerint is a kulcsszó a potenciál.

Azt már mi írjuk, hogy Onana messze mostani mestere alatt játszotta a legtöbb mérkőzést, 145-öt!

Megvan az új kapus, összeállt a Lisandro Martínez, Raphaël Varane védőkettős, Luke Shaw sokadvirágzását éli, Diogo Dalot élete csúcsformájában játszik, nemrégiben meghosszabbították a szerződését; Casemiro hegyeket hord el, a Christian Eriksen, Bruno Fernandes, Mason Mount kreatív trió a párját ritkítja, a Marcus Rashford, Jadon Sancho szélsőkettős világklasszis-jelölt, és ugyebár ott van Anthony, Alejandro Garnacho és az Atalantától 21.3 millióért vett szélső, Amad Diallo – de kellene egy tapasztalt középcsatár az Anthony Martial, Höjlund kettős mellé.

És talán nem pont Vardy.

 

A jelenlegi legértékesebb 11 a Transfermarkt szerint
A jelenlegi legértékesebb 11 a Transfermarkt szerint

ÉS MI A HELYZET FENT?

A klub gazdasági háttere stabil, az Adidasszal most kötöttek egy tízéves, 1.05 milliárdos szponzori szerződést Glazerék (éppen ennyi most a klub adóssága). A tulajdonosokat azonban finoman szólva sem ölelik keblükre a szurkolók – Glazerék még tavaly bejelentették, hogy eladják a klubot, amelynek részvényei kilőttek erre a hírre, csúcsközelben járnak, csak július végén öt százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor az „i” értesülései szerint bár az egyik kérővel ismét egyeztetett a mostani tulajdonos, de messze állnak egymástól az elképzelések, az eladási folyamat leállt.

Tavasszal a katari bankár Dzsasszim bin Hamad al-Tani sejk 8.14 milliárd eurós ajánlatot tett a klubért (az egymilliárdos adósság törlesztésével együtt), ez világrekordot jelentene, ám a csapatot 2005 óta tulajdonló Glazer család inkább Sir Jim Ratcliffe-nek adná el tulajdonának egy részét, aki a hírek szerint a klub felénél kicsit nagyobb részt venne meg több részletben úgy, hogy széles körű beleszólása lenne a továbbiakban az ügyintézésbe a mostani tulajdonosnak.

Sőt a Daily Mail szerint legalább egy másik, meg nem nevezett befektetőcsoporttal is tárgyalnak az amerikaiak, ugyanis szerintük a futball és a klub növekvő amerikai és ázsiai ismertsége, illetve a televíziós pénzek emelkedése miatt hamarosan még többet ér a United, mint most.

Néhány napja David Beckham is sürgette a Glazereket, hogy adják el a klubot végre, elsősorban a szurkolók miatt.

Egyelőre a régi tulajdonossal is folyik a keretalakítás, amelynek a friss pénzek soha nem látott lendületet adnak majd. A kérdés csak az, hogy tanulnak-e majd az új, kőgazdag tulajdonosok által rendre elkövetett kezdeti hibákból…


A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

ARSENAL
Érkezett:
Kai Havertz (Chelsea, 70000000 euró), Declan Rice (West Ham, 116600000 euró), Jurriën Timber (Ajax, 40000000 euró)
Kölcsönből vissza: Nuno Tavares (Marseille), Folarin Balogun (Reims), Rúnar Alex Rúnarsson (Alanyaspor), Nicolas Pépé (Nice), Cédric (Fulham), Albert Sambi Lokonga (Crystal Palace), Marquinhos (Norwich City), Ainsley Maitland-Niles (Southampton), Auston Trusty (Birmingham City)
Távozott: Pablo Marí (Monza, kölcsön után végleg, 4900000 euró), Ainsley Maitland-Niles (szerződése lejárt), Granit Xhaka (Leverkusen, 25000000 euró)

ASTON VILLA
Érkezett:
Youri Tielemans (Leicester City, ingyen), Pau Torres (Villarreal, 33000000 euró), Moussa Diaby (Leverkusen, 55 000 000)
Kölcsönből vissza: Wesley Moraes (Levante), Morgan Sanson (Strasbourg), Cameron Archer (Middlesbrough), Tim Iroegbunam (Queens Park), Jaden Philogene (Cardiff City), Kortney Hause (Watford), Keinan Davis (Watford)
Távozott: Jed Steer (szerződése lejárt), Ashley Young (Everton, ingyen), Marvelous Nakamba (Luton Town, kölcsön után végleg), Wesley Moraes (Stoke City)
Kölcsönbe:
Viljami Sinisalo (Exeter City), Morgan Sanson (Nice)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Hamed Traoré (Sassuolo, kölcsön után végleg, 25620000), Justin Kluivert (Roma, 11200000), Romain Faivre (Lyon, 15000 000), Kerkez Milos (AZ, 17 870 000)
Kölcsönbe: Ionut Radu (Inter)
Kölcsönből vissza: Siriki Dembélé (Auxerre), Emiliano Marcondes (Nordsjaelland), James Hill (Hearts), Jamal Lowe (Queens Park), Ben Pearson (Stoke City)
Távozott: Jefferson Lerma (Crystal Palace, ingyen), Jack Stacey (Norwich City, ingyen), Jordan Zemura (Udinese, i.), Junior Stanislas (szerződése lejárt), Siriki Dembélé (Birmingham City), Ben Pearson (Stoke City)
Kölcsönbe: Romain Faivre (Lorient), Mark Travers (Stoke City)
Kölcsönből vissza: Matías Vina (Roma), Jack Stephens (Southampton)

BRENTFORD
Érkezett:
Kevin Schade (Freiburg, kölcsön után végleg, 25000000), Mark Flekken (Freiburg, 13000000), Jegor Jarmoljuk (Brentford B), Nathan Collins (Wolverhampton, 26850000)
Kölcsönből vissza: Mads Bidstrup (Nordsjaelland), Joel Valencia (De Graafschap), Mads Bech Sörensen (Groningen), Sergi Canós (Olympiakosz), Charlie Goode (Blackpool), Halil Dervisoglu (Burnley), Tariqe Fosu (Rotherham United)
Távozott: Pontus Jansson (Malmö, ingyen), Szaman Goddosz (szerződése lejárt), Joel Valencia (Zaglebie Sosnowiec, ingyen), Tariqe Fosu (szl.), Halil Dervisoglu (Galatasaray, 500000), Mads Bidstrup (RB Salzburg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Matthew Cox (Bristol Rovers)

BRIGHTON AND HOVE ALBION
Érkezett:
Joao Pedro (Watford, 34200000), James Milner (Liverpool, i.), Mahmoud Dahoud (Dortmund, i.), Bart Verbruggen (Anderlecht, 19000000), Igor (Fiorentina, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Simon Adingra (Union SG), Abdallah Sima (Angers), Andi Zeqiri (Basel), Michal Karbownik (Düsseldorf), Kjell Scherpen (Vitesse), Kacper Kozlowski (Vitesse), Steven Alzate (Standard Liege), Haydon Roberts (Derby County), Aaron Connolly (Hull City)
Távozott: Alexis Mac Allister (Liverpool, 42000000), Haydon Roberts (Bristol City, i.), Reda Khadra (Reims, 1 900 000), Aaron Connolly (Hull City), Deniz Undav (VfB Stuttgart, 700 000)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (ismét a Rangersbe), Kjell Scherpen (Sturm Graz), Jeremy Sarmiento (West Bromwich), Carl Rushworth (Swansea City)
Kölcsönből vissza: Levi Colwill (Chelsea U21)

BURNLEY
Érkezett:
Jordan Beyer (Mönchengladbach, kölcsön után végleg, 5000000), Dara O'Shea (West Bromwich, 7800000), Lawrence Vigouroux (Leyton Orient, i.), Michael Obafemi (Swansea, kölcsön után végleg, 4100000), Nathan Redmond (Besiktas, i.), James Trafford (Manchester City U21, 17 300 000), Zeki Amdouni (Basel, 18 600 000), Luca Koleosho (Espanyol B, 3 000 000)
Kölcsönbe: Jacob Bruun Larsen (Hoffenheim)
Kölcsönből vissza: Wout Weghorst (Manchester United), Enock Agyei (Mechelen), Luke McNally (Coventry City)
Távozott: Ashley Barnes (Norwich City, i.), Bobby Thomas (Coventry City, 2 300 000)
Kölcsönbe: Bailey Peacock-Farrell (Aarhus), Luke McNally (Stoke City)
Kölcsönből vissza: Halil Dervisoglu (Brentford), Ian Maatsen (Chelsea U21), Taylor Harwood-Bellis (Manchester City), Nathan Tella (Southampton)

CHELSEA
Érkezett:
Christopher Nkunku (Leipzig, 60000000), Nicolas Jackson (Villarreal, 37000000), Levi Colwill (Chelsea U21), Diego Moreira (Benfica B, i.), Ángelo (Santos, 15 000000), Lesley Ugochukwu (Rennes, 27 000 000)
Kölcsönből vissza: Tiemoué Bakayoko (Milan), Andrey Santos (Vasco da Gama), Malo Gusto (Lyon), Ethan Ampadu (Spezia), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen), Malang Sarr (Monaco), Romelu Lukaku (Inter), Abdul-Rahman Baba (Reading)
Távozott: Kai Havertz (Arsenal, 70000000), Mateo Kovacic (Manchester City, 29100000), Kalidou Koulibaly (al-Hilal, 23000000), Édouard Mendy (al-Ahli Szaudi, 18500000), Ruben Loftus-Cheek (Milan, 16000000), N'Golo Kanté (al-Ittihad, i.), Tiemoué Bakayoko (szl.), César Azpilicueta (Atlético Madrid, i.), Mason Mount (Manchester United, 64200000), Christian Pulisic (Milan, 20000000), Abdul-Rahman Baba (PAOK, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (Marseille, i.), Ethan Ampadu (Leeds, 8 100 000)
Kölcsönbe: David Datro Fofana (Union Berlin)
Kölcsönből vissza: Joao Félix (Atlético Madrid), Denis Zakaria (Juventus)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Jefferson Lerma ( Bournemouth, i.)
Kölcsönből vissza: Jake O'Brien (Molenbeek), Jack Butland (Manchester United), Malcolm Ebiowei (Hull City), Luke Plange (Lincoln City)
Távozott: Jack Butland (Rangers, i.), James McArthur (szl.), Luka Milivojevics (szl.), Wilfried Zaha (Galatasaray, i.)
Kölcsönbe: Luke Plange (Carlisle United)
Kölcsönből vissza: Albert Sambi Lokonga (Arsenal)

EVERTON
Érkezett:
Ashley Young (Aston Villa, ingyen)
Kölcsönbe: Arnaut Danjuma (Villarreal, 4 200 000)
Kölcsönből vissza: André Gomes (Lille), Jean-Philippe Gbamin (Trabzonspor), Dele Alli (Besiktas), Jarrad Branthwaite (PSV), Joao Virgínia (Cambuur)
Távozott: Moise Kean (Juventus, kv., 30000000), Niels Nkounkou (St.-Étienne, kv., 2000000), Tom Davies (szl.), Andros Townsend (szl.), Asmir Begovic (Queens Park, i.), Yerry Mina (szl.), Ellis Simms (Coventry City, 7000000)
Kölcsönből vissza: Conor Coady (Wolverhampton), Rúben Vinagre (Sporting CP)

FULHAM
Érkezett:
Raúl Jiménez (Wolverhampton, 6 400 000), Calvin Bassey (Ajax, 22 500 000)
Kölcsönből vissza: Joe Bryan (Nice), Terence Kongolo (Le Havre), Ivan Cavaleiro (Alanyaspor), Kevin Mbabu (Servette), Anthony Knockaert (Huddersfield), Steven Sessegnon (Charlton), Rodrigo Muniz (Middlesbrough), Jay Stansfield (Exeter)
Távozott: Paulo Gazzaniga (Girona, kv., i.), Shane Duffy (Norwich City, i.), Joe Bryan (Millwall, i.), Steven Sessegnon (szl.), Neeskens Kebano (al-Dzsazíra, i.)
Kölcsönből vissza: Manor Szolomon (Sahtar Doneck), Layvin Kurzawa (PSG), Cédric (Arsenal), Daniel James (Leeds United)

LIVERPOOL
Érkezett:
Alexis Mac Allister (Brighton, 42000000), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig, 70000000)
Kölcsönből vissza: Sepp van den Berg (Schalke)
Távozott: Naby Keita (Werder Bremen, i.), James Milner (Brighton, i.), Roberto Firmino (al-Ahli Szaudi, i.), Alex Oxlade-Chamberlain (szl.), Jordan Henderson (al-Ettifak, 14 000 000), Fabinho (al-Ittihad Club, 46 700 000)
Kölcsönbe: Calvin Ramsay (Preston North End), Fábio Carvalho (RB Leipzig), Rhys Williams (Aberdeen), Sepp van den Berg (Mainz)
Kölcsönből vissza: Arthur Melo (Juventus)

LUTON TOWN
Érkezett:
Chiedozie Ogbene (Rotherham, i.), Mads Andersen (Barnsley, 2300 000), Tahith Chong (Birmingham City, 4700000), Ryan Giles (Wolverhampton, 5 850 000)
Távozott: Sonny Bradley (Derby County, i.)
Kölcsönbe: Fred Onyedinma (Rotherham)
Kölcsönből vissza: Ethan Horvath (Nottingham Forest)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Mateo Kovacic (Chelsea, 29100000)
Kölcsönből vissza: Yan Couto (Girona), Issa Kaboré (Marseille), Joao Cancelo (Bayern München), Zack Steffen (Middlesbrough), Taylor Harwood-Bellis (Burnley)
Távozott: Ilkay Gündogan (Barcelona, i.), Benjamin Mendy (Lorient, i.), Yangel Herrera (Girona, kv., 5000000), Riyad Mahrez (al-Ahli Szaúdi, 30 000 000)
Kölcsönbe: Josh Wilson-Esbrand (Reims), Issa Kaboré (Luton Town)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Mason Mount (Chelsea, 64200000), Jonny Evans (Leicester City, i.), André Onana (Inter, 52 500 000)
Kölcsönből vissza: Alex Telles (Sevilla), Eric Bailly (Marseille), Amad Diallo (Sunderland), Hannibal Medzsbri (Birmingham City), Álvaro Fernandez (Preston North End), Shola Shoretire (Bolton), Dean Henderson (Nottingham), Axel Tuanzebe (Stoke City)
Távozott: Zidan Ikbal (Utrecht, 1000000), Phil Jones (szl.), Axel Tuanzebe (szl.), David de Gea (szl.), Anthony Elanga (Nottingham, 17 500 000), Alex Telles (al-Naszr, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Jack Butland (Crystal Palace), Wout Weghorst (Burnley), Marcel Sabitzer (Bayern München)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Yankuba Minteh (Odense, 7000000), Sandro Tonali (Milan, 64000000), Harvey Barnes (Leicester City, 44 000 000)
Kölcsönből vissza: Garang Kuol (Hearts), Karl Darlow (Hull City), Ciaran Clark (Sheffield United), Jeff Hendrick (Reading), Isaac Hayden (Norwich City)
Távozott: Chris Wood (Nottingham, 17000000), Ciaran Clark (szl.), Matty Longstaff (szl.), Allan Saint-Maximin (al-Ahli Szaúdi, 27 200 000), Karl Darlow (Leeds United, 400 000)
Kölcsönbe: Yankuba Minteh (Feyenoord), Jamal Lewis (Watford)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Chris Wood (Newcastle United, kv., 17000000), Anthony Elanga (Manchester United, 17 500 000), Ola Aina (Torino, i.)
Kölcsönből vissza: Hvang I Dzso (FC Szöul), Lewis O'Brien (D.C. United), Mohamed Dräger (Luzern), Loic Mbe Soh (Guingamp), Richie Laryea (Toronto FC), Braian Ojeda (Salt Lake), Ethan Horvath (Luton), Jonathan Panzo (Coventry City), Josh Bowler (Blackpool)
Távozott: Lyle Taylor (szl.), Jesse Lingard (szl.), André Ayew (szl.), Cafú (Rotherham, i.), Jack Colback (Queens Park, i.), Sam Surridge (Nashville, 5 800 000), Braian Ojeda (Real Salt Lake City)
Kölcsönbe: Josh Bowler (Cardiff City), Richie Laryea (Vancouver Whitecaps)
Kölcsönből vissza: Keylor Navas (PSG), Renan Lodi (Atlético Madrid), Dean Henderson (Manchester United)

SHEFFIELD UNITED
Érkezett:
Anisz Ben Szliman (Bröndby, 2690000), Bénie Traoré (Häcken, 4 600 000)
Kölcsönbe: Yasser Larouci (Troyes)
Távozott: Billy Sharp (szl.), Jack O'Connell (szl.), Enda Stevens (Stoke, i.), Iliman Ndiaye (Marseille, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: James McAtee (Manchester City U21), Ciaran Clark (Newcastle United), Tommy Doyle (Manchester City U21)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
James Maddison (Leicester City, 46300000), Pedro Porro (Sporting CP, kv., 45000 000), Dejan Kulusevski (Juventus, kv., 30000000), Guglielmo Vicario (Empoli, 20000000), Manor Szolomon (Sahtar Doneck, i.)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Napoli), Harry Winks (Sampdoria), Sergio Reguilón (Atlético Madrid), Bryan Gil (Sevilla), Djed Spence (Rennes), Destiny Udogie (Udinese), Giovani Lo Celso (Villarreal), Joe Rodon (Rennes)
Távozott: Lucas Moura (Sao Paulo, i.), Harry Winks (Leicester, 11600000)
Kölcsönből vissza: Arnaut Danjuma (Villarreal), Clément Lenglet (Barcelona)

WEST HAM UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Nikola Vlasic (Torino), Conor Coventry (Rotherham)
Távozott: Declan Rice (Arsenal, 116600000), Arthur Masuaku (Besiktas, kv., 2000 000), Manuel Lanzini (River Plate, i.)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Boubacar Traoré (Metz, kv., 11000000), Tom King (Northampton, i.), Matt Doherty (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Kavabe Hajao (Grasshoppers), Conor Coady (Everton), Bruno Jordao (Santa Clara), Goncalo Guedes (Benfica), Fábio Silva (PSV), Luke Cundle (Swansea), Matija Sarkic (Stoke City), Chem Campbell (Wycombe)
Távozott: Rúben Neves (al-Hilal, 55000000), Joao Moutinho (szl.), Diego Costa (szl.), Adama Traoré (szl.), Conor Coady (Leicester City, 8700000), Nathan Collins (Brentford, 26850000), Kavabe Hajao (Standard Liege, 1500000), Raúl Jiménez (Fulham, 6 400 000), Ryan Giles (Luton Town, 5 850 000)
Kölcsönbe:
Chiquinho (Stoke City), Ki-Jana Hoever (ismét Stoke City)
Kölcsönből vissza: Matheus Cunha (Atlético Madrid)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

LEEDS UNITED
Érkezett:
Ethan Ampadu (Chelsea, 8 100 000), Karl Darlow (Newcastle United, 400 000)
Kölcsönből vissza: Hélder Costa (al-Ittihad), Diego Llorente (Roma), Daniel James (Fulham), Ian Poveda (Blackpool), Jamie Shackleton (Millwall), Cody Drameh (Luton Town), Charlie Cresswell (Millwall), Joe Gelhardt (Sunderland), Tyler Roberts (Queens Park)
Távozott:
Tyler Roberts (Birmingham City, 430000), Joel Robles (al-Kadszia, i.), Adam Forshaw (szl.), Rodrigo Moreno (al-Rajjan, 3500000), Maximilian Wöber (Mönchengladbach, 500 000)
Kölcsönbe: Robin Koch (Frankfurt, 500000), Brenden Aaronson (Union Berlin), Rasmus Kristensen (Roma), Marc Roca (Betis)
Kölcsönből vissza: Weston McKennie (Juventus)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Conor Coady (Wolverhampton, 8700000), Harry Winks (Tottenham, 11600000), Stephy Mavididi (Montpellier, 7 500 000)
Kölcsönbe: Callum Doyle (Manchester City U21)
Kölcsönből vissza: George Hirst (Ipswich), Hamza Choudhury (Watford), Marc Albrighton (West Bromwich)
Távozott
: James Maddison (Tottenham, 46300000), Youri Tielemans (Aston Villa, i.), Daniel Amartey (Besiktas, i.), Nampalys Mendy (szl.), Ryan Bertrand (szl.), Caglar Söyüncü (Atlético Madrid, i.), George Hirst (Ipswich, 1750000), Ayoze Pérez (Betis, kv., i.), Jonny Evans (Manchester United, i.), Harvey Barnes (Newcastle United, 44 000 000)
Kölcsönből vissza: Tete (Sahtar Doneck)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Shea Charles (Manchester City U21, 12250000), Ryan Manning (Swansea, i.)
Kölcsönből vissza: Mateusz Lis (Troyes), Will Smallbone (Stoke City), Nathan Tella (Burnley), Jack Stephens (Bournemouth)
Távozott:
Mislav Orsic (Trabzonspor, 2400000), Dan Nlundulu (Bolton, kv., i.), Theo Walcott (szl.), Mohamed Elyounoussi (Köbenhavn, i.), Willy Caballero (visszavonult), Ibrahima Diallo (al-Duhail), Mohammed Salisu (Monaco, 15 000 000)
Kölcsönbe: Mateusz Lis (Göztepe), Duje Caleta-Car (Lyon, 1 540 000)
Kölcsönből vissza: Ainsley Maitland-Niles (Arsenal)

Lezárva csütörtökön reggel, vastaggal az elmúlt két hét történései.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik