A milliárdosok ligájában az Arsenal, Wenger már most tudja, mit nyernek ezzel

Vágólapra másolva!
2023.07.19. 16:22
null
Előre? (Fotó: AFP)
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. Szokás szerint az élen jár az átigazolási őrületben a Premier League, ahol az Arsenal belépett a milliárdosok ligájába.

A Barcelona-nevelés, a Rangersben és a Real Sociedadban is megforduló Mikel Arteta a legszebb éveit az Evertonban és az Arsenalban töltötte futballistaként, és ugyan nem jutott fel a csúcsra (tudásához teljesen méltatlan módon egyszer sem szerepelt a felnőtt válogatottban, a spanyolban, illetve a FIFA elutasító válasza miatt az angolban sem), de hamarosan kárpótolhatja őt a sors. Legalábbis Arsene Wenger esküszik rá...

De ne szaladjunk ennyire előre! Arteta a 2016-os visszavonulása után Pep Guardiola jobbkeze lett Manchesterben, három évre rá megkapta az Arsenal kispadját – ekkor a londoniak mélyrepülésben voltak Unai Emery, majd Freddie Ljungberg vezetésével, a bajnokságban végül csak a nyolcadik helyre futottak be, de megnyerték az FA-kupát. A következő idényben is messze voltak a dobogótól, az Európa-liga elődöntője sem enyhített a hazai kupakudarcokon, de a vezetőség kitartott Arteta mellett, és ez meghozta a gyümölcsét, mert egy ötödik helyezés után legutóbb már a tabella második fokán végeztek. Az FA-kupából a Manchester City, a ligakupából a Brighton ütötte ki őket, és még fájóbb az El első tavaszi körében a vereség a Sporting CP-től.

Nyilván a türelem nem végtelen, de nem volt szűk a büdzsé sem: Arteta sikeresen vezényelte le a generációváltást, ám mindennel együtt jó 700 millió euróért! Nicolas Pépéért még korábban adtak 80 millió eurót, Kieran Tierneyért 27 milliót, de csak az előző idényben 200 millióért plusz járulékos költségekért vették meg a Gabriel Jesus, Fábio Vieira, Olekszandr Zincsenko, Jakub Kiwior, Leandro Trossard, Jorginho, Matt Turner, Marquinhos sort, előtte nem sokkal kevesebbe került a Ben White, Martin Ödegaard, Aaron Ramsdale, Tomijaszu Takehiro, Albert Sambi Lokonga, Nuno Tavares hatos, egy évvel korábban a Thomas Partey, Gabriel Magalhaes duó volt a topvétel, 76 millióért.

Ehhez képest három év alatt összesen 75 millió eurót sem kaptak a távozók után, Emiliano Martínez, Joe Willock, Mattéo Guendouzi és Lucas Torreira hozta össze a summa oroszlánrészét. Utóbbin sokat buktak, Héctor Bellerín, Alexandre Lacazette, Willian, Pierre-Emerick Aubameyang, Calum Chambers, Szokratisz Papasztathopulosz, Shkodran Mustafi, Henrih Mhitarjan és Mesut Özil ingyen távozott, pontosabban Özil ingyenes távozása majdnem 10 millió eurójába került az Arsenalnak...

A legértékesebb keretek 2023.7.17-én (Transfermarkt)
A legértékesebb keretek 2023.7.17-én (Transfermarkt)

 

2018-ban az összes Arsenal-részvényt megszerezte az amerikai Kroenke Sports & Entertainment (a Forbes akkor kétmilliárd euróra tette az Arsenal értékét, ez azóta tíz százalékkal nőtt), idén márciustól Stan Kroenke és 43 esztendős fia, Josh a két társelnök. A tervük egyszerű volt: megtalálták a megfelelő mestert, aki megkapta a kellő türelmet és a hatalmas átigazolási költségvetést – Arteta két közvetlen főnöke egyébként a sportigazgató Edú Gaspar és a proficsapatot igazgató Richard Garlick.

Akik az amerikai tőkére támaszkodva sokat dolgoztak ezen a nyáron: 70 millió eurót fizettek a Chelsea-nek a 24 éves német középpályásért, szélsőért, Kai Havertzért, aki a városi riválisnál 139 mérkőzésen lőtt 32 gólt, adott 15 gólpasszt, és kihagyott számtalan helyzetet... Utóbbi miatt sok kritikát kapott, ugyanakkor az ő igazi posztja nem a 9-es, nem a hamis 9-es, nem is jobbszélső, hanem klasszikus támadó középpályás, karmester. A Bayern München és a Real Madrid is érdeklődött iránta, 5 millió lehet még a bónusz, de már így is ő minden idők legtöbb átigazolási pénzt megmozgató német futballistája, lévén a Chelsea 80 millióért vette a Bayer Leverkusentől. Ez utóbbi összeggel német rekorder, a listán a második helyen is ő található, a harmadik Timo Werner, akiért 53 millió eurót áldozott a Chelsea.

Havertz az Arsenalnál évi 20 millió eurót fog keresni, plusz bónuszok, tudta meg a Bild, ezzel a legjobban kereső kerettag, Partey 12, Jesus 16 milliót húz a londoniaktól bruttóban.

A német játékos nyilván nem jobbszélsőként fog szerepelni Bukayo Saka helyett, Jesus helye is biztos középen, egyesek szerint a csapatkapitány Martin Ödegaard helye megingott, nem beszélve Emile Smith Rowe-éról és a tavaly nyáron 35 millióért vett Fábio Vieiráéról. Arteta alighanem együtt játszatja Ödegaard-t és Havertzet – korábban a spanyol kedvenc formációja a 4–2–3–1 volt, de ma már a 4–3–3-at preferálja.


Így aztán kell a két karmester mögé egy világklasszis szűrő,
ezért is érkezett a 24 éves Declan Rice 116.6 millió euróért (ezt három részletben kell megfizetni) és 6.1 milliós bónuszért, amely, ha esedékessé válik, és Jude Bellingham nem remekel Madridban, akkor Rice angol átigazolási rekorder lesz, megelőzve Jack Grealisht – és a világ legdrágább védekező középpályása. Ha kihozza a benne lévő potenciált, világklasszissá nő, érkezésével máris egy igazi vízhordója lett a csapatnak, aki az eddigi éves 3.7 millió eurós fizetése helyett immáron annyit kap, mint Havertz (bár egyes angol források szerint „csak” évi 16 millió körüli az alapbére bruttóban, a többi a bónusz).

Ha már bónusz: a Bajnokok Ligájába jutásért 35 millió eurót fizetett külön a főszponzor, ehhez ötmilliót kellett hozzátenni, hogy az Ajax eladja a 15-szörös válogatott, 22 éves középső és jobb oldali védőt, Jurrien Timbert, aki tavaly visszautasította a Manchester United ajánlatát, mondván, a világbajnokság miatt nem akar váltani. A bónusza ötmillió euró, nagyjából tízmillió euró lehet az aláírási pénz és az ügynök díja – tehetséges a Timber-ág, Jurrien ikertestvére, Quinten a Feyenoord játékosa, tavaly 7.4 millióért vették vissza, már az Utrechttől (a testvérpár 2014-ben igazolt el a rotterdamiaktól az amszterdamiakhoz).

Egy évvel idősebb bátyjuk a Venlo profija, ő curacói válogatott, Quintent láthattuk a nyári U21-es Európa-bajnokságon.

Jurrien Timber adta a legtöbb rövid passzt a holland ligában az előző idényben, technikás, labdabiztos, 90 percenként 75-öt passzolt, ilyen magas mutatóval egyetlen arsenalos sem rendelkezik! Az Eredivisie előző idényében mindent figyelembe véve ő passzolt a legtöbbször, ő ért a legtöbbet labdába, neki volt a legtöbb előre irányuló átadása, és 92 százalékos pontossággal továbbította a labdát a társakhoz – és a 9. legtöbb, az ellenfél védekezőharmadába irányuló indítással is ő jelentkezett, és ne feledjük, mindezt középhátvédként! Angol lapok és szakértők szerint Arteta a védelem jobb oldalán számol vele, Marco van Basten szerint Timbernek még egy évet várnia kellett volna a szintlépés előtt.


A harmincéves Granit Xhakáért jó pénzt, 25 milliót fizetett a Leverkusen, a nemsokára szintén a 30.-ba lépő spanyol bekk, Pablo Marí vételi opcióját érvényesítette a Monza, Arteta így per pillanat egy 1.1 milliárd euró értékű keretnek parancsol, posztok szerint egy Ramsdale/Turner/Rúnar Alex Rúnarsson – White/Tomijaszu/Cédric, Saliba/Gabriel Magalhaes, Timber/Kiwior/Rob Holding, Auston Trusty/Zincsenko/Kieran Tierney/Tavares – Rice/Partey/Jorginho/Mohamed el-Neni/Lokonga, Ödegaard/Smith Rowe, Havertz/Fábio Vieira – Saka/Pépé, Jesus/Folarin Balogun/Eddie Nketiah, Martinelli/Trossard/Marquinhos/ csapatnak.

A per pillanaton van a hangsúly: a nagy tehetség Balogunért 60 millió eurót kérnek, de az Inter, a Milan, a Crystal Palace, a Nápoly, a Chelsea és a Marseille sem képes ezt kifizetni, a 31 éves Jorginhót a Lazio mellett az al-Naszr és az al-Ahli Szaúdi is megkereste. Partey is távozhat, neki is van szaúdi kérője, három is, az egyik korábban 40 millió eurót ajánlott, ezzel sem a Juventus, sem a Monaco, sem a Manchester United nem tud versenyezni. A lengyel védő, Kiwior nem sokat játszott a londoni fél éve alatt, a Napoli visszavinné Olaszországba Kim Min Dzse helyére.

A kiadások (pirossal) és a bevételek (zölddel) 2020 nyara óta (Transfermarkt)
A kiadások (pirossal) és a bevételek (zölddel) 2020 nyara óta (Transfermarkt)

 

Pépét nem marasztalta a Nice, sok kérője nincs a magas fizetése és az ezzel nem korreláló teljesítménye miatt, a balhátvéd Tierney az Aston Villa és a Newcastle United terveiben szerepel, és hívja haza a Celtic; az ötszörös angol válogatott jobb oldali mindenessel, Ainsley Maitland-Nilesszel pedig nem hosszabbítottak, a legnevesebb kérője a Newcastle. Holdingért 2.5 milliót ajánlott a Besiktas, Trustyt kölcsönbe kéri az Ispwich és a Rangers, Tavarest a Galatasaray és a West Ham, Lokongát a Burnley.


Nem ismeri a PL és a transzferpiac törvényszerűségeit, aki azt gondolja, hogy a három nagy üzlet után most már ül szeptember elejéig a babérjain a klub, és tisztogatja a keretét: az egyik szaúdi kérővel állítólag már meg is állapodó Partey utódja a Southampton Roméo Laviája lehet, akit tavaly 12.3 millióért vettek a Manchester Citytől, és az eladó 47 millió eurós visszavételi opciója csak jövőre lép életbe. A tizenéves játékost már most eladhatják ennyiért, az összeg ötöde a Cityé lesz.

A Kicker szerint komolyan tárgyaltak a Lipcsével Benjamin Henrichsről (az RB korábban érdeklődött Balogun iránt), már csak 20 millió a Real Valladolid jobbhátvédjének, Iván Fresnedának a kivásárlási ára, a 18 éves Real Madrid-nevelésért a Barcelona és a Milan is harcba szállhat. A Citynek nem kellett anno a most 22 esztendős Jeremie Frimpong, bánhatja, most a futballista 40 millióba kerülhet az Arsenalnak – Cédric nem lett alapember Londonban, Tomijaszu sérült, White pedig nem tudja annyira jól segíteni a támadásokat, mint például Frimpong, aki csak az előző idényben 20 kanadai pontot szerzett, míg a 25 éves White a teljes karrierje során 22-t...

Ellenben White a védelem közepén és szűrőként is bevethető, de a hátvédek közül Saliba és Gabriel Magalhaes kivételével mindenki legalább három poszton képes magas szinten futballozni... A Sky Sport értesülései szerint a leicesteri Timothy Castagne neve is ott áll Arteta noteszében, a belga speciel a védelem és a középpálya mindkét szélén kiválóan játszik. Harmadannyiba, tízmillióba kerülne a WHU fiatal szélső védője, Ben Johnson, aki Paul Parker és Ledley King unokatestvére, ha már szóba került fentebb a vérvonal.

Ha nem ezt a nyarat élnénk, jót somolyognánk azon, hogy a Mirror szerint az Arsenal megvenné Reece Jamest... A neves újságíró, Ben Jacobs szerint ajánlatot tettek Edúék a Citynek Joao Cancelóért, akit finoman szólva sem marasztalnak Manchesterben.

Állítólag 14 milliót adnának a londoniak a Galatasaray francia szélső védőjéért, Sacha Boeyért, sokat fejlődött a dán bekk, Victor Nelsson a Galatában, az Arsenal mellett a Tottenham is figyeli őt, de a torinói Perr Schuurs, Aymeric Laporte és a sportingos Goncalo Inácio is kiszemelt a lapok szerint, vagy legalábbis figyelik őket a londoni scoutok. Több olasz újság is arról számolt be, hogy Schuursért a Crystal Palace tette az első ajánlatot, 35 millió euró értékben.

A Liverpool, a Tottenham, a West Ham, a Barcelona és Atlético Madrid is tett hivatalos lépéseket a Fluminense középpályásáért, Andréért, aki a minap bemutatkozott a selecaóban. Picit idősebb nála, és csak tízmillióba kerül 23 éves a Gremio szélsője, Bitello, Edú személyesen tárgyalt az ügyében Brazíliában egy angol napilap szerint.

A Salzburg ügyeletes csodagyereke, Oszkar Gluh, a zágrábi Martin Baturina (igen, Roko testvére), valamit a Montpellier húszesztendős támadója, az előző két idényben a Ligue 1-ben 29 gólig jutó Elye Wahi is kiszemelt. A Celta Vigo színeiben az előző La Liga-kiírásban végleg befutott Gabri Veiga, a középpályás kivásárlási ára 40 millió euró, kérdés, mennyivel jobb ő most Fábio Vieiránál – és ha már itt tartunk, Wahi meg Balogunnál, aki a Reimsben kölcsönben 21 bajnoki gólig jutott az előző kiírásban.

Régen idéztünk iráni médiaforrásokat, ideje megtenni újra, bár vannak kétségeink afelől, hogy az Arsenal tényleg adna húszmillió eurót a Portónak a 31 éves, egyébként remek formában lévő Mehdi Taremiért. Christian Falk szerint egy éve figyeli már az Arsenal a leverkuseni támadót, Moussa Diabyt, aki szélsőként és árnyékékként is hasznos játékos.

És hogy mit szól a megújult Arsenalhoz a nagy Arsene Wenger? „Hiszem, hogy megnyerjük a bajnokságot.” A francia zseni szerint jól, okosan vásárolgatott volt klubja, és hogy miért igazolnak mostanában rekordösszegekért? A válasz egyszerű: most van rá pénzük...

2021 óta minden idényben megdöntötte a saját átigazolási rekordját az Arsenal, ez az idény sem kivétel. Mint említettük, 35 millió eurót hozott a csapatnak, hogy hosszú évek után ismét elért a BL-be, az európai szereplés után nagyjából ennyit utalt most az UEFA, a PL-szereplés után 200 millió euró folyt be, és hol van még a többi bevétel!

A szakértők szerint rendben, így nincs a klubnak félnivalója a pénzügyi Fair Playtől, nem mellesleg angol szakértők szerint eleve sokkal egészségesebb az Arsenal bérstratégiája a „nagy öregek” távozása után.

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

FC ARSENAL
Érkezett:
Kai Havertz (Chelsea, 70000000 euró), Declan Rice (West Ham, 116600000 euró), Jurrien Timber (Ajax, 40000000 euró)
Kölcsönből vissza: Nuno Tavares (Marseille), Folarin Balogun (Reims), Rúnar Alex Rúnarsson (Alanyaspor), Nicolas Pépé (Nice), Cédric (Fulham), Albert Sambi Lokonga (Crystal Palace), Marquinhos (Norwich City), Ainsley Maitland-Niles (Southampton), Auston Trusty (Birmingham City)
Távozott: Pablo Marí (Monza, kölcsön után végleg, 4900000 euró), Ainsley Maitland-Niles (szerződése lejárt), Granit Xhaka (Leverkusen, 25000000 euró)

ASTON VILLA
Érkezett:
Youri Tielemans (Leicester City, ingyen), Pau Torres (Villarreal, 33000000 euró)
Kölcsönből vissza: Wesley Moraes (Levante), Morgan Sanson (Strasbourg), Marvelous Nakamba (Luton Town), Cameron Archer (Middlesbrough), Tim Iroegbunam (Queens Park), Jaden Philogene (Cardiff City), Kortney Hause (Watford), Keinan Davis (Watford)
Távozott: Jed Steer (szerződése lejárt), Ashley Young (Everton, ingyen)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Hamed Junior Traoré (Sassuolo, kölcsön után végleg, 25620000), Justin Kluivert (Roma, 11200000), Romain Faivre (Lyon, 15000 000), Kerkez Milos (AZ, 18 000 000)
Kölcsönből vissza: Siriki Dembélé (Auxerre), Emiliano Marcondes (Nordsjaelland), James Hill (Hearts), Jamal Lowe (Queens Park), Ben Pearson (Stoke City)
Távozott: Jefferson Lerma (Crystal Palace, ingyen), Jack Stacey (Norwich City, ingyen), Jordan Zemura (Udinese, i.), Junior Stanislas (szerződése lejárt), Siriki Dembélé (Birmingham City), Ben Pearson (Stoke City)
Kölcsönbe: Romain Faivre (Lorient)
Kölcsönből vissza: Matías Vina (Roma), Jack Stephens (Southampton)

FC BRENTFORD
Érkezett:
Kevin Schade (Freiburg, kölcsön után végleg, 25000000), Mark Flekken (Freiburg, 13000000), Jegor Jarmoljuk (Brentford B), Nathan Collins (Wolverhampton, 26850000)
Kölcsönből vissza: Mads Bidstrup (Nordsjaelland), Joel Valencia (De Graafschap), Mads Bech Sörensen (Groningen), Sergi Canós (Olympiakosz), Charlie Goode (Blackpool), Halil Dervisoglu (Burnley), Tariqe Fosu (Rotherham United)
Távozott: Pontus Jansson (Malmö, ingyen), Szaman Goddosz (szerződése lejárt), Joel Valencia (Zaglebie Sosnowiec, ingyen), Tariqe Fosu (szl.), Halil Dervisoglu (Galatasaray, 500000), Mads Bidstrup (RB Salzburg, 6 000 000)

BRIGHTON AND HOVE ALBION
Érkezett:
Joao Pedro (Watford, 34200000), James Milner (Liverpool, i.), Mahmoud Dahoud (Dortmund, i.), Bart Verbruggen (Anderlecht, 19000000)
Kölcsönből vissza: Simon Adingra (Union SG), Abdallah Sima (Angers), Andi Zeqiri (Basel), Michal Karbownik (Düsseldorf), Kjell Scherpen (Vitesse), Kacper Kozlowski (Vitesse), Steven Alzate (Standard Liege), Haydon Roberts (Derby County), Aaron Connolly (Hull City)
Távozott: Alexis Mac Allister (Liverpool, 42000000), Haydon Roberts (Bristol City, i.)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (ismét a Rangersbe), Kjell Scherpen (Sturm Graz)
Kölcsönből vissza: Levi Colwill (Chelsea U21)

FC BURNLEY
Érkezett:
Jordan Beyer (Mönchengladbach, kölcsön után végleg, 5000000), Dara O'Shea (West Bromwich, 7800000), Lawrence Vigouroux (Leyton Orient, i.), Michael Obafemi (Swansea, kölcsön után végleg, 4100000)
Kölcsönből vissza: Wout Weghorst (Manchester United), Enock Agyei (Mechelen), Luke McNally (Coventry City)
Távozott: Ashley Barnes (Norwich City, i.)
Kölcsönből vissza: Halil Dervisoglu (Brentford), Ian Maatsen (Chelsea U21), Taylor Harwood-Bellis (Manchester City), Nathan Tella (Southampton)

FC CHELSEA
Érkezett:
Christopher Nkunku (Leipzig, 60000000), Nicolas Jackson (Villarreal, 37000000), Levi Colwill (Chelsea U21), Diego Moreira (Benfica B, i.), Ángelo (Santos, 15 000000)
Kölcsönből vissza: Tiemoué Bakayoko (Milan), Andrey Santos (Vasco da Gama), Malo Gusto (Lyon), Ethan Ampadu (Spezia Calcio), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen), Malang Sarr (Monaco), Romelu Lukaku (Inter), Abdul-Rahman Baba (Reading)
Távozott: Kai Havertz (Arsenal, 70000000), Mateo Kovacic (Manchester City, 29100000), Kalidou Koulibaly (al-Hilal, 23000000), Edouard Mendy (al-Ahli Szaúdi, 18500000), Ruben Loftus-Cheek (Milan, 16000000), N'Golo Kanté (al-Ittihad, i.), Tiemoué Bakayoko (szl.), César Azpilicueta (Atlético Madrid, i.), Mason Mount (Manchester United, 64200000), Christian Pulisic (Milan, 20000000), Abdul-Rahman Baba (PAOK, i.)
Kölcsönbe: David Datro Fofana (Union Berlin)
Kölcsönből vissza: Joao Félix (Atlético Madrid), Denis Zakaria (Juventus)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Jefferson Lerma ( Bournemouth, i.)
Kölcsönből vissza: Jake O'Brien (Molenbeek), Jack Butland (Manchester United), Malcolm Ebiowei (Hull City), Luke Plange (Lincoln City)
Távozott: Jack Butland (Rangers, i.), James McArthur (szl.), Luka Milivojevics (szl.), Wilfried Zaha (szl.)
Kölcsönből vissza: Albert Sambi Lokonga (Arsenal)

FC EVERTON
Érkezett:
Ashley Young (Aston Villa, ingyen)
Kölcsönből vissza: André Gomes (Lille), Jean-Philippe Gbamin (Trabzonspor), Dele Alli (Besiktas), Jarrad Branthwaite (PSV), Joao Virgínia (Cambuur)
Távozott: Moise Kean (Juventus, kv., 30000000), Niels Nkounkou (St.-Étienne, kv., 2000000), Tom Davies (szl.), Andros Townsend (szl.), Asmir Begovic (Queens Park, i.), Yerry Mina (szl.), Ellis Simms (Coventry City, 7000000)
Kölcsönből vissza: Conor Coady (Wolverhampton), Rúben Vinagre (Sporting CP)

FC FULHAM
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Joe Bryan (Nice), Terence Kongolo (Le Havre), Ivan Cavaleiro (Alanyaspor), Kevin Mbabu (Servette), Anthony Knockaert (Huddersfield), Steven Sessegnon (Charlton), Rodrigo Muniz (Middlesbrough), Jay Stansfield (Exeter)
Távozott: Paulo Gazzaniga (Girona, kv., i.), Shane Duffy (Norwich City, i.), Joe Bryan (Millwall, i.), Steven Sessegnon (szl.), Neeskens Kebano (al-Dzsazíra, i.)
Kölcsönből vissza: Manor Szolomon (Sahtar Doneck), Layvin Kurzawa (PSG), Cédric (Arsenal), Daniel James (Leeds United)

FC LIVERPOOL
Érkezett:
Alexis Mac Allister (Brighton, 42000000), Szoboszlai Dominik (Leipzig, 70000000)
Kölcsönből vissza: Sepp van den Berg (Schalke)
Távozott: Naby Keita (Werder Bremen, i.), James Milner (Brighton, i.), Roberto Firmino (al-Ahli Szaúdi, i.), Alex Oxlade-Chamberlain (szl.),
Kölcsönbe: Calvin Ramsay (Preston North End), Fábio Carvalho (Leipzig), Rhys Williams (Aberdeen), Sepp van den Berg (Mainz)
Kölcsönből vissza: Arthur Melo (Juventus)

LUTON TOWN
Érkezett:
Chiedozie Ogbene (Rotherham, i.), Mads Andersen (Barnsley, 2300 000), Tahith Chong (Birmingham City, 4700000)
Távozott: Sonny Bradley (Derby County, i.)
Kölcsönből vissza: Ethan Horvath (Nottingham Forest)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Mateo Kovacic (Chelsea, 29100000)
Kölcsönből vissza: Yan Couto (Girona), Issa Kaboré (Marseille), Joao Cancelo (Bayern München), Zack Steffen (Middlesbrough), Taylor Harwood-Bellis (Burnley)
Távozott: Ilkay Gündogan (Barcelona, i.), Benjamin Mendy (szl.), Yangel Herrera (Girona, kv., 5000000)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Mason Mount (Chelsea, 64200000), Jonny Evans (Leicester City, i.)
Kölcsönből vissza: Alex Telles (Sevilla), Eric Bailly (Marseille), Amad Diallo (Sunderland), Hannibal Medzsbri (Birmingham City), Álvaro Fernandez (Preston North End), Shola Shoretire (Bolton), Dean Henderson (Nottingham), Axel Tuanzebe (Stoke City)
Távozott: Zidan Ikbal (Utrecht, 1000000), Phil Jones (szl.), Axel Tuanzebe (szl.), David de Gea (szl.)
Kölcsönből vissza: Jack Butland (Crystal Palace), Wout Weghorst (Burnley), Marcel Sabitzer (Bayern München)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Yankuba Minteh (Odense, 7000000), Sandro Tonali (Milan, 64000000)
Kölcsönből vissza: Garang Kuol (Hearts), Karl Darlow (Hull City), Ciaran Clark (Sheffield United), Jeff Hendrick (Reading), Isaac Hayden (Norwich City)
Távozott: Chris Wood (Nottingham, 17000000), Ciaran Clark (szl.), Matty Longstaff (szl.)
Kölcsönbe: Yankuba Minteh (Feyenoord)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Chris Wood (Newcastle United, kv., 17000000)
Kölcsönből vissza: Hvang Ui Dzso (FC Szöul), Lewis O'Brien (D.C. United), Mohamed Dräger (Luzern), Loic Mbe Soh (Guingamp), Richie Laryea (Toronto FC), Braian Ojeda (Salt Lake), Ethan Horvath (Luton), Jonathan Panzo (Coventry City), Josh Bowler (Blackpool)
Távozott: Lyle Taylor (szl.), Jesse Lingard (szl.), André Ayew (szl.), Cafú (Rotherham, i.), Jack Colback (szl.)
Kölcsönből vissza: Keylor Navas (PSG), Renan Lodi (Atlético Madrid), Dean Henderson (Manchester United)

SHEFFIELD UNITED
Érkezett:
Anisz Szliman (Bröndby, 2690000), Bénie Traoré (Häcken, 4 600 000)
Kölcsönbe: Yasser Larouci (Troyes)
Távozott: Billy Sharp (szl.), Jack O'Connell (szl.), Enda Stevens (Stoke, i.)
Kölcsönből vissza: James McAtee (Manchester City U21), Ciaran Clark (Newcastle United), Tommy Doyle (Manchester City U21)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
James Maddison (Leicester City, 46300000), Pedro Porro (Sporting CP, kv., 45000 000), Dejan Kulusevski (Juventus, kv., 30000000), Guglielmo Vicario (Empoli, 20000000), Manor Szolomon (Sahtar Doneck, i.)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Napoli), Harry Winks (Sampdoria), Sergio Reguilón (Atlético Madrid), Bryan Gil (Sevilla), Djed Spence (Rennes), Destiny Udogie (Udinese), Giovani Lo Celso (Villarreal), Joe Rodon (Rennes)
Távozott: Lucas Moura (szl.), Harry Winks (Leicester, 11600000)
Kölcsönből vissza: Arnaut Danjuma (Villarreal), Clément Lenglet (Barcelona)

WEST HAM UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Nikola Vlasic (Torino), Conor Coventry (Rotherham)
Távozott: Declan Rice (Arsenal, 116600000), Arthur Masuaku (Besiktas, kv., 2000 000), Manuel Lanzini (szl.)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Boubacar Traoré (Metz, KV., 11000000), Tom King (Northampton, i.)
Kölcsönből vissza: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Kavabe Hajao (Grasshoppers), Conor Coady (Everton), Bruno Jordao (Santa Clara), Goncalo Guedes (Benfica), Fábio Silva (PSV), Luke Cundle (Swansea), Matija Sarkic (Stoke City), Ki-Jana Hoever (Stoke City), Chem Campbell (Wycombe)
Távozott: Rúben Neves (al-Hilal, 55000000), Joao Moutinho (szl.), Diego Costa (szl.), Adama Traoré (szl.), Conor Coady (Leicester City, 8700000), Nathan Collins (Brentford, 26850000), Kavabe Hajao (Standard Liege, 1500000)
Kölcsönből vissza: Matheus Cunha (Atlético Madrid)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

LEEDS UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Hélder Costa (al-Ittihad), Diego Llorente (Roma), Daniel James (Fulham), Ian Poveda (Blackpool), Jamie Shackleton (Millwall), Cody Drameh (Luton Town), Charlie Cresswell (Millwall), Joe Gelhardt (Sunderland), Tyler Roberts (Queens Park)
Távozott:
Tyler Roberts (Birmingham City, 430000), Joel Robles (szl.), Adam Forshaw (szl.), Rodrigo Moreno (al-Rajjan, 3500000)
Kölcsönbe: Robin Koch (Frankfurt, 500000), Brenden Aaronson (Union Berlin), Rasmus Kristensen (Roma)
Kölcsönből vissza: Weston McKennie (Juventus)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Conor Coady (Wolverhampton, 8700000), Harry Winks (Tottenham, 11600000)
Kölcsönbe: Callum Doyle (Manchester City U21)
Kölcsönből vissza: George Hirst (Ipswich), Hamza Choudhury (Watford), Marc Albrighton (West Bromwich)
Távozott
: James Maddison (Tottenham, 46300000), Youri Tielemans (Aston Villa, i.), Daniel Amartey (szl.), Nampalys Mendy (szl.), Ryan Bertrand (szl.), Caglar Söyüncü (Atlético Madrid, i.), George Hirst (Ipswich, 1750000), Ayoze Pérez (Betis, kv., i.), Jonny Evans (Manchester United, i.)
Kölcsönből vissza: Tete (Sahtar Doneck)

FC SOUTHAMPTON
Érkezett:
Shea Charles (Manchester City U21, 12250000), Ryan Manning (Swansea, i.)
Kölcsönből vissza: Mateusz Lis (Troyes), Will Smallbone (Stoke City), Nathan Tella (Burnley), Jack Stephens (Bournemouth)
Távozott:
Mislav Orsic (Trabzonspor, 2400000), Dan Nlundulu (Bolton, kv., i.), Theo Walcott (szl.), Mohamed Elyounoussi (szl.), Willy Caballero (visszavonult)
Kölcsönbe: Mateusz Lis (Göztepe)
Kölcsönből vissza: Ainsley Maitland-Niles (Arsenal)

Lezárva szerdán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik