Szétdobta a Warriorst a Minnesota, hiába rohant nagyot a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 08:24
null
129 pontig jutott a Wolves (Fotó: Getty Images)
Fordulatos meccset nyert Los Angelesben a Dallas, Jaylen Brown sérülése ellenére győzött a Boston, kis híján meglepte a Torontót a Brooklyn – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 


Washington Wizards–Detroit Pistons 116–113

A Wizardsé lett a vége. Szoros, fordulatos meccset vívtak a csapatok, hol egyik, hol másik fél tudott egy-egy futást összerakni: az első negyedet a Wizards nyerte, a másodikban 40 pontot dobott a Detroit, a harmadikban visszavágott a Wizards, majd egy 9–0-val fordított a Pistons hogy aztán egy 18–0-t (!) rohanjon a fővárosi alakulat. Dwane Casey, a vendégek vezetőedzője ezt az időszakot hívta a meccs legnagyobb csalódásának, de a záró etapban felálltak a 12 pontos hátrányukból és 104–104-nél kiegyenlítettek. Itt azonban Kyle Kuzma leszedett egy támadópattanót és bedobott két büntetőt, kiosztott egy gólpasszt Caldwell-Pope-nak, majd bemutatott egy nagy blokkot és pár pillanattal később Thomas Bryant rántott be egy alley-oopot – ez a 6–0 pedig eldöntötte a meccset, többször már nem tudott egyenlíteni a Detroit. Az utolsó tíz másodpercben két triplát is eleresztettek a vendégek a hosszabbításért, de mindkettő kimaradt, így izgalmas csatában végül a Washington tudott győzelmet aratni, ezzel pedig továbbra is partiban van a keleti playinért.

A triplák hiányoztak. Elsősorban a kinti dobások kellettek volna a Pistons ötből negyedik győzelméhez (ez először fordult volna elő vele a szezonban), mert azokat nagyon gyengén dobták Hayesék: az egész meccsen 8/27-et hajítottak (29,6%), a második félidőben pedig csak 2/13-at szenvedtek össze távolról. Ezzel szemben a Washington jól célzott és 13/26-tal, 50%-os mutatóval zárt a vonalon túlról, Caldwell-Pope 3/4-et, Hachimura 3/3-at dobott, ők húzták ezen a téren a csapatot. Egyébként a 21 pontos, 9 lepattanós, 6 gólpasszos, meccsnyerő játékokkal jelentkező Kuzmát érdemes náluk kiemelni, míg a Detroitnál 26 pontot dobott Jerami Grant, Cade Cunningham pedig 20–9–5-tel zárt – hiába.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 21/3, Bryant 16/3, Caldwell-Pope 15/9
A Pistons legjobb dobói: Grant 26/9, Cunningham 20, Bey 19/6

Boston Celtics–Atlanta Hawks 107–98

Brown sérülése után nyert a Boston. A meccs harmadik percében vesztette el egyik legjobb játékosát a Celtics, amikor Jaylen Brown egy betörés során bokasérülést szenvedett – le kellett segíteni a pályáról és többször már nem térhetett vissza, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a probléma. Ezt a mérkőzést mindenesetre nélküle kellett megnyernie a hazai alakulatnak, de az első negyedet és az egész első félidőt beárnyékolta Brown sérülése: a Boston nehezen szedte össze magát, a nagyszünetre 14 pontos hátrányba került és 17 egység volt a legnagyobb deficit a vendéglátó számára. A fordulás után azonban rendezte a sorait a gárda, sőt robbantott a harmadik negyedben: kategóriákkal agresszívebb, fizikálisabb védekezést raktak ki a parkettre Smarték, leradírozták az addig remeklő Trae Youngot, rossz triplákba kergették az Atlantát, közben pedig ritmust fogtak támadásban is. Ebből egy villámgyors 14–0-s futás és egy 31–13-ra megnyert negyed jött össze, amellyel átvették az irányítást, majd a védekezésen a záró etapban sem igazán lazítottak – ott már végig ők jártak előrébb, sőt folyamatosan növelték is a távolságot, vezettek már 14 ponttal is a hajrára fordulva. Ime Udoka vezetőedző szerint a csapat karakteréről árulkodik, hogy egy ilyen gyenge első félidő után ilyen erős másodikat tudtak játszani, úgyhogy természetesen büszke a társaságra – egyénileg Jayson Tatum (33 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) emelhető ki igazán, de a két Williams, Smart és White is jól mozgott, fontos győzelmet arattak.

Elfogyott a lőszer. Trae Young 22 pontos első félidőt produkált a vendégeknél, a Hawks összességében 65 egységet tett fel a táblára a nagyszünetig, úgy tűnt, hogy olajozottan működik a gépezet és simán vezettek is. A fordulást követően azonban mintha elvágtak volna mindent, ami addig történt, Young kilenc pontot szerzett, rengeteg rossz triplát vállaltak el, erőltettek bizonyos helyzeteket, és a harmadik-negyedik negyedben összesen 33 pontot tudtak dobni, így a 17 pontos előnyük ellenére tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek. Összességében 43%-os mezőnymutatóval és 22%-os triplázással zártak, a Hunter-Huerter páros például 4/21-et szenvedett össze és csapatszinten összesen 15 gólpasszt osztottak szét az este folyamán – a második félidőben annyira szétvédekezte őket a Boston, hogy nem volt esélyük. Young (31 pont, 6 gólpassz) és a padról érkező Bogdan Bogdanovics (25 pont, 10/16 mezőnyből) számai nem lettek rosszak, de több pozitívumot nem tudunk felsorolni – továbbra is három meccsel vannak 50% alatt és csak tizedikek Keleten, egyelőre nem képesek feljebb zárkózni.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 33/9, G. Williams 18/6, White 18/3
A Hawks legjobb dobói: Young 31/6, Bogdanovics 25/9, Gallinari 12/3

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 109–108

Közel állt a visszavágáshoz a Nets. Előző este 133–97-re nyert Brooklynban a Raptors, a realitás azt diktálta, hogy a back-to-back második felén, otthon hasonlóan sima győzelmet aratnak a kanadaiak, de ehelyett a Brooklyn szívta fel magát és kis híján visszavágott azért a pofonért. Ugyan a Raptors kezdett jobban és hét ponttal nyerte az első negyedet, de a Nets váratlanul reagált és a nagyszünetben már vezetett, majd a fordulás után is tudott még „gyorsulni” és tízpontos előnyt épített fel. A záró etapban aztán már összeszedte magát a Toronto és ha nehezen is, de végül négy perccel az órán sikerült utolérnie ellenfelét – 90–96-ról lett 100–96 két és fél perc alatt, többször pedig már nem került hátrányba Nick Nurse csapata. A Nets ugyan egy utolsó ütéssel 103–103-nál még kiegyenlített, innentől viszont Gary Trent Jr, 6/6 hibátlan büntetőt küldött a gyűrűbe és hidegvérrel megnyerte a meccset, közben pedig Scottie Barnes kiosztott egy clutch blokkot Seth Currynek, ezzel kerültek lépéselőnybe – a végeredmény azért lett csak „egypontos”, mert James Johnson az utolsó másodpercben bedobott még egy triplát.

Kulcsidőszak előtt áll a Brooklyn. A vendégeknél ezúttal Kevin Durant, Kyrie Irving, Ben Simmons és Joe Harris mellett Andre Drummond sem játszott, vagyis tulajdonképpen a komplett kezdő hiányzott, ráadásul Steve Nash vezetőedző is karanténban van, így ő sem lehetett ott a csapattal. Ennek ellenére játszottak ilyen szoros meccset és LaMarcus Aldridge szerint védekeztek annyit, illetve küzdöttek akkorát, hogy nyerniük kellett volna – pont az utolsó öt percre fogytak el kicsit és 103–103 után kellett volna egy-két higgadt megoldás a sikerhez, ezek nélkül viszont kikaptak. Ugyanakkor Nash hamarosan kiszabadul a karanténból, Drummond legközelebb már játszhat, sőt a hírek szerint csütörtökön Durant is visszatérhet másfél hónap után – Simmons bemutatkozása is közelít, a következő hetekben össze kell rakniuk magukat a playoffra, mert ha (legalább majdnem) mindenki bevethető, ez még mindig egy jó keret, csak ezt körülbelül két hónapja nem láttuk...

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 24/9, Siakam 18, Barnes 18
A Nets legjobb dobói: Johnson 19/9, Curry 18/6, Aldridge 16/3

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 100–113

Most egy erős negyeddel meglépett a Clippers. Két napja váratlanul szoros, kiélezett küzdelemben tudott csak nyerni Houstonban a LAC és az első félidő most is arra hajazott, alacsony színvonalú, kevéspontos, kiegyenlített csatát vívtak a felek. Ezúttal azonban a harmadik negyedben talált egy másik fokozatot a Los Angeles, a vendégek 40 pontot dobtak abban a játékrészben, 14 egységgel megléptek, majd a záró etapot rögtön egy 7–0-val nyitották – 96–75 után már nem volt kérdés, eldőlt a találkozó. A vendégeknél Ivica Zubac (22 pont, 12 lepattanó 25 perc alatt) teljesítményét kell leginkább kiemelnünk, de hatan is kétszámjegyűt dobtak náluk, 17 támadópattanót szedtek le és 40%-os mezőnymutató alatt tartották a Houstont, úgyhogy összességében megérdemelt teljesítménnyel arattak újabb győzelmet. Ezzel hétből hatodszor nyertek és most már messze leszakították magukról a Lakerst, igaz, ebből a hat sikerből három is a Rockets ellen érkezett – most pedig pont a városi riválissal találkoznak ismét.

Tíz. Sorozatban tizedik vereségét szenvedte el a Houston, amely ezúttal is tette, amit tudott, de igazából különösebb átütőerő nélkül tudja le a meccseit immár hetek óta. Jalen Green 20 pontja vagy Christian Wood 17 pontos, 8 lepattanós, 3 blokkos teljesítménye említésre méltó, de támadásban ezúttal is rengeteg hibával, komolyabb elképzelés nélkül játszottak és most védekezésben sem volt válaszuk a Los Angelesre, legalábbis a harmadik negyedben nem. A texasiak így 15–46-tal tökutolsók Nyugaton, négy meccs a hátrányuk az utolsó előtti OKC-hez képest és ligaszinten is „jól” állnak, mert a Detroit-Orlando páros csak fél meccsel, 15–47-es mutatóval tud rosszabbat.

A Rockets legjobb dobói: Green 20/3, Wood 17/6, Sengün 13/3
A Clippers legjobb dobói: Zubac 22, Morris 18/12, Jackson 17/9

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 129–114

Jobb volt a Wolves. Ugyan fáradtabban érkezett a Minnesota erre a találkozóra, de Karl-Anthony Towns azt mondta, hogy a Warriors elleni meccs mindent megváltoztat: „más energiával ébrednek”, ha a GSW az ellenfél, ő is plusz erőt talált magában erre az estére. A magasemberre nem is volt most ellenszer, 14/22 mezőnydobását a gyűrűbe küldte és 39 ponttal szedte ízekre a vendégeket, leszedett kilenc lepattanót, kiharcolt tizenegy büntetőt, nem tudott vele mit kezdeni Kevon Looney és a Warriors. Mellette D'Angelo Russell (22 pont, 7 gólpassz) és Malik Beasley (20 pont, 6/9 tripla) is kitett magáért, Pat Beverley is jól játszott, a Minny pedig végig uralta a találkozót, a nagyszünetben már 12 ponttal vezetett, az első negyed hajrája után végig előrébb járt és tisztes távolságban tartotta magától a GSW-t. Az 50% feletti mezőnymutató és a 40%-os triplázás is jól néz ki, nyertek a festékben, félpályán pedig le is védekezték a Warriorst, nagyon meggyőző teljesítménnyel arattak újabb fontos győzelmet – ezzel továbbra is őrzik a stabil hetedik helyüket Nyugaton és már öt meccsel vannak 50% felett.

Elfogyott a Warriors. Thompson, Green, Wiseman, Iguodala és Bjelica sem léphetett pályára a vendégeknél, ráadásul alig hét perc után kidőlt a kezdőbe jelölt Moses Moody is: Townsszal ütközött és megzúzódott a szeme, nem tudott visszatérni a pályára. Ebben a Golden State-ben ezek után semmilyen fantázia nem volt, Steph Curry dobált (34 pontig jutott), de nem volt csapatvédekezésük, 30% alatt tripláztak, nem voltak elég fizikálisak a festékben, nem volt meg a kellő akaratuk – nem mondhatjuk, hogy lélekszakadva kapartak ezért a győzelemért. A Wolves köszönte szépen a lehetőséget és könnyed, látványos, hatékony játékkal végig kordában is tartotta az eseményeket, Curry pedig ki is mondta, hogy ezzel a hozzáállással nem nagyon fognak meccseket nyerni. Nyolcból hatodszor kaptak ki, a hullámvölgyük teljesen egyértelmű, de Steve Kerr azt mondta, hogy nem aggódik, hosszabb távon kiegyenesednek és izgatott a csapatában lévő potenciál miatt – ez rendben van, bár közben a Memphis fél meccsre megközelítette őket a ligamásodik helyen.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 39/9, Russell 22/6, Beasley 20/18
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/15, Lee 15/3, Payton II 14/6

Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 104–109

Sikertelen felzárkózás. A két nappal ezelőtti kipfújolás után ismét értékelhetetlen első félidőt játszott a Lakers, égett már 21 ponttal is Frank Vogel csapata és a nagyszünetben 15 volt közte, esélytelennek bizonyultak az arany-lilák. A társaság azonban felgyűrte az ingujját és a fordulást követően óriási rohamot vágott ki, 31–14-re megnyerte a harmadik negyedet, védekezésben egészen másképp nézett ki, mint addig és úgy tűnt, hogy akár be is húzhatja a győzelmet. Hét perccel a vége előtt 100–94 állt az eredményjelzőn, ám éppen a legfontosabb időszakra fogyott el a kakaó és ebben az utolsó hét percben összesen négy pontot tudott dobni a társaság úgy, hogy ebből kettő már csak a végső pillanatokban, tét nélkül érkezett. Ebben a hét percben 2/9-et dobtak mezőnyből és három labdát adtak el Malik Monkék, ez a leolvadás pedig nem férhetett bele: hiába a parádés felzárkózás, a nagy második félidő, az utolsó időszakra nem maradt elég energia ahhoz, hogy befejezzék a munkát. Hiába LeBron James (26 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Carmelo Anthony (20 pont, 3/6 tripla, 3 labdaszerzés) jó meccse, ugyanaz lett a vége, mint mostanában mindig: az All-Star óta 0–3-ra, az utóbbi hét meccsükön 1–6-ra, az elmúlt 13 találkozójukon pedig 3–10-re állnak, hét meccsel vannak 50% alatt és nem lehet más céljuk, mint az, hogy valahogy becsússzanak tizedikként a playinbe. Nem lesz egyszerű...

Megúszta a Dallas. Toronymagas favoritként érkezett erre a találkozóra a Mavs, az első félidő ennek megfelelően is alakult, aztán a fordulás után olyan szinten elvesztette a koncentrációt a vendégcsapat, hogy kis híján „visszaadta” a legutóbbi győzelmet, amikor agyonverte a GSW, de kissé érthetetlen feltámadással ellopta a sikert a texasi alakulat. Most sikerült elkerülni a teljes összeomlást és éppen a végjátékra szedte össze a védekezését az együttes, így bár támadásban nem voltak túl élesek a vendégek (30% alatt tripláztak), de megúszták az addigi hibákat és érvényesítették a papírformát. Egyénileg nagy extrát nem tudunk kiemelni, Luka Doncic 25 pontjához 9/21-es mezőnymutató, 0/5 tripla és négy kihagyott büntető, öt gólpassához pedig hat eladott labda társult, igazából Jalen Brunson (22 pont, 4/6 tripla, 4 labdaszerzés) és Spencer Dinwiddie (14 pont, 9 gólpassz) egészítette ki a szlovén játékát annyira, hogy működjön a rendszer. A fontos győzelem után továbbra is ötödikek Nyugaton, most pedig sorozatban négy hazai mérkőzés vár rájuk.

A Lakers legjobb dobói: James 26/9, Anthony 20/9, Monk 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25, Brunson 22/12, Finney-Smith 16/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards
–Detroit Pistons 116–113
Boston Celtics–Atlanta Hawks 107–98
Toronto Raptors–Brooklyn Nets 109–108
Houston Rockets–Los Angeles Clippers 100–113
Minnesota Timberwolves
–Golden State Warriors 129–114
Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 104–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik