Super Bowl: Bradyék otthon vagy Mahomes ismétel? Öt-öt érdekesség a csapatokról

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.02.03. 15:09
null
Tom Bradyék otthon vagy Patrick Mahomes ismétel? (Fotó: Getty Images)
Vasárnap éjjel, hétfőre virradóra Floridában különleges Super Bowlt rendeznek. A Tampa Bay első csapatként hazai pályán játssza a finálét, és bízik benne, hogy a New Englandtől tavaly átszerződő Tom Brady sikerre is vezeti. A túloldalon a címvédő Kansas City Chiefs Patrick Mahomes vezérletével ismételne, és szögezné le, hogy új nagyhatalom uralkodik az NFL-ben. Talán – akár Brady vagy Mahomes miatt – már mindenki tudja, melyik csapatnak fog szurkolni, de ha mégsem döntött, a finálé előtt mutatunk öt-öt érdekességet a két csapat múltjáról és jelenéről, amely segíthet közelebb hozni őket.

KANSAS CITY CHIEFS

MINDEN IDŐK LEGJOBBJAI KÖZÖTT

Andy Reidet a tavalyi Super Bowlig úgy emlegették, mint a valaha volt legjobb NFL-edzőt, aki még nem nyert bajnokságot. A Chiefs mestere már a második trófeájáért száll harcba, és ha megszerzi, minden idők legjobbjai közé emelkedhet. Az 1999-től 2012-ig a Philadelphiát irányító szakember 222 alapszakaszbeli győzelmével négy sikerre van minden idők ötödik legeredményesebbjétől, Curly Lambeau-tól, míg a rájátszást is beleértve negyedik Tom Landry 32 sikerrel jár előtte. Ha vasárnap nyer a Tampa Bay ellen, 18. rájátszásbeli győzelmével Joe Gibbst maga mögött hagyva egyedül lesz negyedik a vonatkozó rangsorban Bill Belichick, Landry és Don Shula mögött. Reid lehet a 14. edző az NFL-ben, aki egynél több Super Bowlt nyer meg, és a Patrick Mahomes-vezette csapattal ki tudja, mennyi sikerben lesz még része…

A KOORDINÁTOROK GYÖNGYE

Az NFL idei edzőkeringőjének legnagyobb talánya, hogy miért nem volt képes egyik klub sem megvárni a Super Bowlt, hogy valamirevaló tárgyalásokat folytasson Eric Bieniemyvel, a Chiefs koordinátorával. Pedig Reid segédedzői később főedzőként is nagy sikereket értek el, John Harbaugh és Doug Pederson bajnok lett, Ron Rivera is SB-be jutott, és Harbaugh, Rivera, Sean McDermott, Matt Nagy és David Culley is vezetőedzőként várja a 2021-es idényt.

A klubot 2013-tól 2017-ig a futók edzőjeként, 2018 óta az offense főnökeként dolgozó szakember minden idők egyik leghatékonyabb támadóegységét rakta össze Reiddel, az elmúlt három évből kétszer vezették a ligát a meccsenként megtett yardok tekintetében. Patrick Mahomes minden idők legfiatalabb MVP-je és Super Bowl-győztese lett az irányítása alatt, és Tom Brady után másodikként nyerhet két SB-t az első négy idényében. Jó hír a Chiefsnek, hogy Bieniemy még legalább egy évig marad.

Andy Reid és Eric Bieniemy (Fotó: Getty Images)
Andy Reid és Eric Bieniemy (Fotó: Getty Images)

AZ ÖNZETLEN FUTÓ TRAGÉDIÁJA

Joe Delaney az 1981-es játékosbörze második körében került a Chiefshez. Futóként az első két idényében három touchdownt szerzett, de elsősorban nem is a játéka, hanem önzetlensége miatt szerették. Egyik korábbi tanára temetésének teljes költségét átvállalta, hogy azzal is segítse a szegény családját. 1983 júniusában az önzetlensége okozta a halálát. Egy park mesterséges tavának partjáról három kisgyerek jajveszékelését hallotta, és bár nem tudott úszni, ruhástól a segítségükre sietett. Egyiküket ki tudta menteni, miközben eltörte a bokáját, és a másik két kisgyerekkel együtt a vízbe fulladt. A 37-es mezt azóta sem viseli senki a Chiefsben.

A TRAGIKUS SORSÚ REKORDER

Derrick Thomas védekező falember az 1989-es draft negyedik választottjaként került a Kansas Cityhez, és egy évtizeden át klasszisteljesítményt nyújtott a csapatban, 1990-ben a Seattle ellen hétszer sackelte Dave Krieg irányítót, ami máig NFL-rekord. A háromszoros All Pro-játékos tíz éven át kiválóan játszott, 1998-ban a Raiders ellen közel került saját csúcsához hat sackkel. 2000. január 23-án hóviharban, jeges úton 110 km/órás sebességgel sietett a reptérre, az autója megcsúszott. Ő és az egyik utasa nem volt bekötve, mind a ketten kirepültek a kocsiból (a másik utas, aki bekötötte magát, sértetlenül megúszta). Az utas meghalt, Thomas deréktól lefelé megbénult, majd februárban egy vérrög a lábából a tüdejébe jutott, és a sportoló tüdőembóliában elhunyt.

Derrick Thomas (Fotó: Getty Images)
Derrick Thomas (Fotó: Getty Images)

EGY KLASSZIKUS FOTÓ

1967. január 15-én, a később az I. Super Bowlnak nevezett mérkőzés szünetében Len Dawson, a Chiefs irányítója cigarettával a kezében, üdítővel maga előtt. A Kansas City 35–10-re kikapott a Green Baytől, de Dawson vezérletével három évvel később 23–7-re legyőzte a Minnesotát, és bajnok lett.

 

 

 


TAMPA BAY BUCCANEERS

ALL STAR TÁMADÓEGYSÉG

Tom Brady egy évvel a New England Patriotstól vett búcsú után ott van a Super Bowlban, míg korábbi csapata a playoffba sem jutott be. Az elmúlt évek egyik nagy vitája volt, hogy Brady vagy Bill Belichick az igazi oka a Patriots sikersorozatának – ha a Tampa Bay Super Bowlt nyer, az irányító oldalára billenhet a mérleg nyelve. Brady olyan játékosokkal juthat a csúcsra, akiket korábban már leírtak. Rob Gronkowski egyszer már visszavonult, Leonard Fournette a 2017-es draft 4. választottjaként első évében főcsoportdöntőbe jutott a Jacksonville-lel, amely a 2019-es idény után kirakta. A Tampa Bay új esélyt adott neki, akárcsak Antonio Brownnak, akinek közel sem olyan jelentős a szerepe a Bucsnál, mint a futónak, de ki gondolta volna, hogy ilyen lehetőséget kap, amikor sorra vett búcsút tőle a Steelers, a Raiders és a Patriots?…

Antonio Brown kapott egy utolsó esélyt (Fotó: Getty Images)
Antonio Brown kapott egy utolsó esélyt (Fotó: Getty Images)

SZERETHETŐ VEZETŐEDZŐ

Bruce Arians a Pittsburgh Steelers passzjátékedzőjeként és támadókoordinátoraként nyert már két Super Bowlt, de vezetőedzőként először jutott el a fináléig. A prosztatarákot legyőző Arians egyike ama figuráknak, akiket ligaszerte hatalmas tisztelet és szeretet övez, 2012-ben az Indianapolis koordinátoraként büszkén vezette a csapatot, mialatt Chuck Pagano a leukémiával harcolt. Abban az évben, majd két évvel később az Arizona főedzőjeként is az év trénere lett az NFL-ben, majd 2018-ban kommentátorként dolgozott, mielőtt elfogadta a Tampa Bay hívását. Vele a Buccaneers lesz az első csapat, amely hazai pályán játszik a Super Bowlon.

GLAZER, A MEGMENTŐ

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A ligához 1976-ban csatlakozó Tampa Bay Buccaneers az első 26 mérkőzését elvesztette, mielőtt 1979-ben, 1981-ben és 1982-ben is bejutott a rájátszásba. 1983-tól aztán zsinórban 12 idény következett, amelyeken legalább tíz vereséget szenvedett, eredménytelensége mellett furcsa narancs színű meze is vicc tárgya lett. Aztán a később a Manchester Unitedot is megszerző Malcolm Glazer felvásárolta a csőd szélén álló klubot, és a fiainak adta az irányítást. Ők 1995-ben a draft első körében kiválasztották Warren Sapp védőfalembert és Derrick Brooks linebackert, 1996-ban kinevezték Tony Dungyt vezetőedzőnek, 1997-ben pedig a narancs mezt a mai színekre cserélték. A Tampa teljes átalakuláson ment keresztül, 1997-től hat idényen belül ötször is bejutott a playoffba.

A DRÁGA EDZŐCSERE

A 2001-es idény csalódással zárult, a Tampa Bay sorozatban a harmadik playoffmeccsét vesztette el, amire a klub vezetősége Tony Dungy vezetőedző elbocsátásával reagált. Ennél is furcsább húzás volt Glazeréktől, hogy a 2002-es draft első és második körös, a 2003-as első körös és a 2004-es második körös draftjogukért cserébe szerződtették az Oakland Raiderstől Jon Grudent vezetőedzőnek. A kiváló védelem mellé a támadóegység felének lecserélésével bombaerős offense-t épített, és a következő Super Bowlban éppen a Raiderst 48–21-re legyőzve első évében a csúcsra juttatta a Buccaneerst. Drága siker volt, a további építkezés a hiányzó draftcetlik nélkül elakadt, 2005-ben és 2007-ben két elvesztett playoffmeccs, majd 12 éves hiábavaló várakozás következett.

Jon Gruden 2008-ban (Fotó: Getty Images)
Jon Gruden 2008-ban (Fotó: Getty Images)

GYENGE KEZDÉS UTÁN HALL OF FAME-TAG

Amikor az NFL 1984-ben pótdraftot rendezett a két rivális liga, a CFL és az USFL játékosainak jogaiért. Elsőként a Tampa Bay választott, és Steve Young irányítót szerződtette. Young tovább játszott az 1986-ban becsődölő USFL-ben, de 1985-ben érvényesítette szerződését a Buccaneersnél, ám nem volt benne sok köszönet: mindkét idényében 4–28-cal zárt a csapat, Young meccsein 3–16 volt a mérlege, az irányító 11 TD-passz mellett 21 interceptiont dobott. Young 1987-ben a San Franciscóhoz szerződött, amellyel három Super Bowlt nyert meg (kettőt Joe Montana cseréjeként), és már a Hírességek Csarnokának tagja.

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9. – január 11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.) 37–48
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 13–20
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 21–9
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.) 20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 23–31
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2021. január 16. – január 18.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.) 22–17
Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.) 17–3
NFC
Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.) 32–18
New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 20–30
KONFERENCIADÖNTŐK (2021. január 24. – január 25.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Buffalo Bills (2.) 38–24
NFC
Green Bay Packers (1.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 26–31
SUPER BOWL 55 (2021. február 8.)
Tampa Bay Buccaneers (5.)–Kansas City Chiefs (1.) 0.30
Raymond James Stadium (Tampa, Florida)
Az Arena4 az összes mérkőzést élőben közvetíti
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik