NBA: nagy meccset nyert a Warriors, gálázott a 76ers

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.04.03. 08:56
null
Stephen Curry nagyon örült csapata, a Warriors győzelmének (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján komoly hátrányból állt fel a Warriors a Jazz ellen, 30 ponttal nyert a 76ers, Kevin Durant karriercsúcsa ellenére is kikapott a Nets, a Heat bedarálta a Bullst, míg a Cavaliers hozta a kötelezőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 144–114

Parádés második félidővel javított a 76ers. Három vereség után érkezett meg erre a találkozóra a 76ers, és azt követően, hogy az első félidőben Joel Embiid és Tobias Harris ponterős játékának köszönhetően ötpontos előnyre tettek szert, robbantottak a nagyszünet után. A második félidőben 86 pontot pakoltak fel a táblára 65,2%-os mezőnymutatóval és 14/23 bedobott triplával, amivel a Hornets értelemszerűen nem tudta tartani a lépést, és a végére gálaelőadás lett a meccsből. Az egész meccset nézve is 60% felett dobtak mezőnyből, 38 gólpasszt osztottak ki egymás között, 21 hármasukkal pedig beállították a franchiserekordot. Embiid végül 29 ponttal, 14 lepattanóval és 6 gólpasszal húzta az övéit, ehhez Harris 23 pontot és szezoncsúcsot jelentő 5 bedobott triplát tett hozzá, James Harden (12 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) kacérkodott egy tripla-duplával, míg Tyrese Maxey a nagyszünet után hozott igazán extrát, 19 pontjából 17 a fordulást követően született.

Gordon Hayward visszatért. Támadásban a 17 eladott labdája ellenére sem játszott annyira rosszul a Hornets, ráadásul ellenfelük is elvesztette 19 alkalommal a játékszert, és ezekkel többször is meg tudtak lógni a vendégek, de a második félidőre teljesen szétesett a társaság, rohamos tempóban nőtt a különbség, és ez ellen nem tudtak miatt tenni. Egyénileg leginkább Miles Bridgest lehet kiemelni, aki 50%-os mezőnymutatóval ért el 20 pontot, emellett a 42 mezőnykosarukra jutó 34 gólpassz is dicséretes, de ezen felül legfeljebb annak örülhetnek, hogy 22 kihagyott meccs után Gordon Hayward ismét játékra jelentkezhetett – a veterán wing a kispadról beszállva 17 percet játszott, ami alatt 5 ponttal, 3 lepattanóval és 4 gólpasszal jelentkezett.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 29/3, Harris 23/15, Maxey 19/9
A Hornets legjobb dobói:
Bridges 20/3, Washington 14/6, Ball 13/9

New York Knicks–Cleveland Cavaliers 101–119

Hozta a kötelezőt a Cavaliers. A vendégek számára kötelező volt ez a győzelem, és ezzel a sikerrel nagy lépést tettek afelé, hogy a legrosszabb esetben is a hetedik helyen zárjanak keleten. A végeredmény ellenére ezért a sikerért komolyan meg kellett küzdeni a Cavaliersnek, de Darius Garland (24 pont, 13 gólpassz) mellett mindig akadt valaki, aki elő tudott lépni. Moses Brown (16 pont, 13 lepattanó) jó munkát végzett a kezdő centerek hiányában, Caris LeVert (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) sokoldalúan játszott, de Isaac Okoro és Kevin Love is eljutott 16, illetve 15 pontig. Több lábon állt a Cavaliers, ráadásul 54,3%-kal céloztak mezőnyből, és amikor szorult volna a hurok, akkor Garland rendre el tudott süllyeszteni egy-egy nagy triplát, de Cedi Osman is fontos pillanatokban gyűjtögette a pontjait, így két vesztes meccs után tudtak ismét nyerni.

Küzdött a Knicks. A New York-iaknál már csak az a kérdés, hogy keleten a 11. vagy a 12. helyen futnak be az alapszakasz végén, valószínűleg Julius Randle játékára sem számíthatnak már ebben a szezonban, de a Knicks ennek ellenére is küzdött a mérkőzésen, amivel ideig-óráig meg is tudták szorongatni a Cavalierst. A végére elfogyott azonban Tom Thibodeau legénysége, a negyedik negyedre lebomlott Immanuel Quickley (17 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) körül a csapat játéka, ráadásul az irányító is csak 6/17 dobását süllyesztette el. Aminek örülhetnek New Yorkban, hogy Obi Toppin mutatott biztató dolgokat Randle helyén, és végül be is szórt 20 pontot 4-4 lepattanó és gólpassz kíséretében, RJ Barrett teljesítménye viszont már nem annyira pozitív, ő 4/18-as mezőnymutatóval zárt. A mérkőzés érdekessége, hogy Randle hiánya miatt Taj Gibson nagyrészt erőcsatárt játszott, és próbálta is széthúzni a pályát, beállította a karriercsúcsát öt ráemelt triplájával, de csak egyszer tudott kintről beköszönni.

A Knicks legjobb dobói: Toppin 20/3, Fournier 19/9, Quickley 17/9
A Cavaliers legjobb dobói:
Garland 24/15, LeVert 19/9. Okoro 16/3, Brown 16

Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 122–115

Nagy győzelmet aratott a Hawks. A hazaiak a 37-20-ra megnyert második negyedüknek köszönhetően jelentős előnybe tudtak kerülni ugyan, de ez nem tartott ki a mérkőzés végéig, a hajrában szükségük volt Trae Young (36 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) hidegvérű megoldásaira is, az irányító 9 pontot szerzett az utolsó percben. Az ő remek teljesítménye mellett elegendő volt De'Andre Huntertől és Danilo Gallinaritól 15-15 pont, illetve az, hogy csapatszinten 49 (!) alkalommal állhattak oda a büntetővonalra, és ezekből a kirándulásokból 37 pontot hoztak össze. Védekezésben nem sok mindent tudtak kezdeni Kevin Duranttel, de remekül dolgoztak azon, hogy lebontsák körülötte a Nets támadójátékát, Kyrie Irvinget is sok hibára késztették, így a play-in helyezések szempontjából rendkívül fontos meccset nyertek meg és egymeccses előnybe kerültek riválisukkal szemben.

Durant karriercsúcsa ment a levesbe. Több kulcsembere, így Seth Curry, Bruce Brown és Goran Dragic sem állt Steve Nash rendelkezésére ezen a meccsen, ennek megfelelően jelentősen leegyszerűsödött a Nets játéka, aminek az lett a vége, hogy Kevin Durant és Kyrie Irving közösen 60 dobásba állt bele, és rajtuk kívül senki más nem érte el a 10 pontos határt a Netsnél. Durant maximálisan élni tudott a nagyobb lehetőséggel, 55 pontos karriercsúcsot ért el, 19/28 dobását elsüllyesztette, a 8/10 triplájával szintén karriercsúcsot hozott össze, és ehhez jött hozzá még 7 lepattanó és 3 gólpassz. Kyrie Irving (31 pont, 6 gólpassz) már közel sem volt ilyen hatékony, és főleg a triplavonalon belül akadtak problémái, mert a 7/14 hármasa mellett csak 5/18 kétpontos kísérletét értékesítette, ráadásul egyetlen alkalommal sem tudott odaérni a büntetővonalra. Ezzel a vereségükkel visszacsúsztak a keleti 10. helyre, ugyanakkor a hátralévő meccseken a Netsnek van a legkönnyebb sorsolása az egész ligában, továbbra is odaérhetnek a 7. vagy a 8. helyre keleten.

A Hawks legjobb dobói: Young 36/12, Gallinari 15/6, Hunter 15/3
A Nets legjobb dobói:
Durant 55/24, Irving 31/21, Edwards 9/6

Chicago Bulls–Miami Heat 109–127

Nagy lépést tett a Heat a keleti elsőségért. A négymeccses vereségsorozata óta már a harmadik meccsét tudta megnyerni a Heat, és ezzel a sikerükkel újabb lépést tettek afelé, hogy megszerezzék a keleti elsőséget. Az egyenrangú küzdelmet hozó első negyedet követően a két középső játékrészben bedarálták a Bullst, ekkor 18 ponttal növelték az előnyüket, így a záró játékrészt már megnyugtató előnnyel kezdhették el. Ezt a meccset csapatként nyerték meg, hét játékosuk szerzett legalább 10 pontot, összességében 53,7%-kal céloztak mezőnyből, és a kispadjuk külön is kiemelendő, Tyler Herro (19 pont, 8 lepattanó, 6/7 tripla) vezetésével 56-27-re múlták felül a Bulls cseréit. Ehhez jött Jimmy Butler (22 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) sokoldalú játéka, Kyle Lowry 19 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplája, valamint Bam Adebayo 16 pontja és 7 lepattanója a kezdőktől, végig nagyszerűen eloszlottak a terhek, és Butler 35 percét leszámítva senki másnak nem kellett igazán sok időt a pályán töltenie a Raptors elleni back-to-back előtt.

Két fecske nem csinált nyarat. Zach LaVine teljesítményére nem lehetett panasz ezen az estén, jó hatékonysággal jutott el 33 pontig, de rajta kívül csak DeMar DeRozan tudott pontokat felpakolni a táblára, ugyanakkor ő mindössze 6/18-cal dobott, és csak a 13/13 bedobott büntetőjének köszönhetően jutott el 26 pontig. A két sztár mellé senki sem tudott igazán felnőni, Nikola Vucsevics (12 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) nem játszott rosszul, de több kellett volna tőle is, míg más ennyire sem tudott hozzájárulni a Bulls teljesítményéhez. A nagyobb gond a 43%-os mezőnymutató ellenére sem támadásban, hanem védekezésben volt a hazaiaknál, 17/34 triplát engedélyeztek ellenfelüknek és nem tudták lassítani a Heat támadásait, így két megnyert meccs után kaptak ki ismét, ezzel visszacsúsztak a keleti hatodik helyre.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 33/15, DeRozan 26/3, Williams 12/3, Vucsevics 12
A Heat legjobb dobói:
Butler 22/6, Herro 19/18, Lowry 19/6

Golden State Warriors–Utah Jazz 111–107

Nagyot bukott a Jazz. A második negyed derekán 28-49 is állt az eredményjelzőn, és a nagyszünetben is 13 ponttal vezettek a vendégek, a fordulás után ugyanakkor fokozatosan közelített a Warriors, és 3:33-mal a vége előtt Jordan Poole triplájával az este folyamán először átvették a vezetést is (105-103). Az utolsó percnek 107-106-os előnnyel vágott neki a Warriors, ekkor előbb Bojan Bogdanovic, majd 21,9 másodperccel a vége előtt Poole is dobást rontott, utóbbit követően Rudy Gobert begyűjtötte a lepattanót is, de eladta a labdát, így a Warriors jöhetett oldalbedobással. Poole ezt követően bedobott két büntetőt, majd Donovan Mitchell elhibázott egyenlítési kísérlete után Draymond Green keze sem remegett meg a vonalról, és ez le is zárta a mérkőzést, a végén Gobert 1/2 büntetője csak szépségtapasznak volt elegendő. A Warriors ezzel a győzelmével megszakította a négymeccses vereségsorozatát és megszilárdította a harmadik helyét nyugaton, míg a Jazz a veresége miatt jó eséllyel az ötödik vagy a hatodik helyen zár majd.

A Warriors hátvédpárosa hozta a nagyobb extrát. Mindkét oldalon a két kezdő hátvéd emelkedett ki a leginkább, a hazaiaknál Klay Thompson 36 pontot szórt 14/28 dobásból, közte 8/17 triplából, míg Jordan Poole a 31 pontja mellett 6-6 lepattanót és gólpasszt is betett a közösbe. A vendégeknél Mike Conley és Donovan Mitchell is 26 ponttal fejezte be az estét, előbbi ráadásul 8 gólpasszt is kiosztott, és főleg a második félidőben tolta a Jazz szekerét, amikor a Warriors azon dolgozott, hogy megfordítsa a meccset, Mitchell viszont a fordulás után haloványabban játszott, a negyedik negyedre pedig el is tűnt, a záró játékrészben pont nélkül és 0/4-es mezőnymutatóval zárt. A wingeknél az egyik oldalon Bogdanovic, a másikon Andrew Wiggins jutott 17 pontig, míg a magasembereknél Draymond Green (10 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Rudy Gobert (14 pont, 20 lepattanó) is hozta a tőle elvárhatót, bár a Jazz centere eléggé karakteridegen módon két triplába is beleállt sikertelenül, mindkétszer a lepörgő óra miatt. A Warriors összességében hatékonyabb volt támadásban, 20/48 triplát küldtek a helyére, míg a Jazz csak 42.7%-kal dobott mezőnyből, így a hazaiak irányába billent a mérleg nyelve.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 36/24, Poole 31/18, Wiggins 17/9
A Jazz legjobb dobói:
Conley 26/15, Mitchell 26/12, Bogdanovic 17/6


NBA
ALAPSZAKASZ

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 144–114
New York Knicks–Cleveland Cavaliers 101–119
Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 122–115
Golden State Warriors–Utah Jazz 111–107
Chicago Bulls–Miami Heat 109–127

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik