Most Curry „őrült meg” a Warriorsnál

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.02.05. 09:20
null
Stephen Curry zseniális teljesítménnyel rukkolt ki a Dallas ellen (Fotó: Reuters)
Stephen Curry 51 pontos szezoncsúccsal vezette győzelemre a ligaelső Golden State Warriors gárdáját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján, de akadt még egy kiemelkedő teljesítmény: Russell Westbrook 45 egységével nyert a Thunder a Pelicans otthonában. A Houston hozta a rangadót a Bulls ellen, újra győzött az Atlanta, Whiteside nagy estéje ellenére kikapott a Heat a Minnesotától, a Brooklyn simán nyert Torontóban – lássuk a részleteket!

Indiana Pacers–Detroit Pistons 114-109

George Hill hatása? Az irányító ma visszatért a kezdőbe, a csapat támadójátéka pedig azonnal megváltozott. Hill gyors öt pontjával indult a találkozó, végül húsz egységgel a legjobb dobóként zárt (8/12 mezőnyből) – emellé kiosztott hat gólpasszt is. Komponálása mellett a Pacers egészen parádésan játszott elöl, 59,7 százalékkal dobtak mezőnyből és 57,1 százalékkal a triplavonalon túlról (12/21), kiosztottak 28 gólpasszt és eloszlottak a labdák – a nagyszünet után 66 pontot szereztek és túldobták a Detroitot.

Caldwell-Pope megsérült. A vendégek dobóhátvédje mindössze három percet tölthetett a parketten, majd Achilles-sérülése miatt le kellett ülnie és már nem tért vissza – nélküle Augustin is csak 4/14-et dobott mezőnyből, jelentősen visszaesett a Pistons tűzereje. A Drummond-Monroe páros hozta magát (34 pont, 27 lepattanó), a periméterről kieső pontokat a padról igyekezett pótolni a vendégcsapat – végül ezt meg is oldották Meeksék, a védekezésre már nem maradt erejük, így a hajrában nem tudták tartani a lépést az Indianával.

A Pacers legjobb dobói: Hill 20/3, Hibbert 16, Miles 15/12
A Pistons legjobb dobói: Drummond 18, Monroe 16, Meeks 13/6, Butler 13/9

Atlanta Hawks–Washington Wizards 105–96

Nem változott semmi. Az Atlanta nagyon agresszíven kezdte a mérkőzést a győzelmi sorozat megszakadása után és már az első negyedben több mint tíz ponttal vezettek – köszönhetően hét (!) bepörkölt triplájuknak. A második negyedben még tovább növelték az előnyt és bár a fordulás után nagyon összekapta magát a Wizards, sőt, még a vezetést is át tudták venni egy pillanatra, a záró etapban már nem volt kérdés, Teague (26 pont, 9/13 mezőnyből, 8 gólpassz) vezérletével kérdés nélkül hozta a meccset a Hawks. Ugyan most Korvernek nem ment a dobás és kicsit talán pontatlanabbul, lassabban játszott a keleti listavezető, ma ez is elégnek bizonyult.

Egy jó negyed kevés. A Wall-Beal párosra építve 28–18-ra hozta a harmadik negyedet a Washington, a hátvédpáros végül együttesen 47 ponttal zárt – rajtuk kívül azonban csak a Nené-Gortat páros tudott érdemben hozzátenni. Csapatszinten mindössze négy triplát dobott be a fővárosi gárda, a kispadról összesen 15 egység érkezett és a záró etapban már nem tudtak mit kezdeni az Atlantával – zsinórban negyedik vereségükkel már csak egyetlen meccsel vezetnek a száguldó Cavs előtt.

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/6, Horford 21, Carroll 14/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/9, Beal 23, Nené 17

Boston Celtics–Denver Nuggets 104–100

Mit sem ért a hajrá. A Denver végig hátrányban kosarazott, a Celtics már az első percekben meglépett tőlük – a tíz pont körüli különbség ki is tartott az utolsó percekig. Ekkor azonban a hosszú idő után magára találó Lawson (23 pont, 8 gólpassz) vezérletével egy 14–4-es etapot futott a Nuggets és utolérte ellenfelét – hogy a legvégén mégis elrontsa. A vendégek nem tudtak a kosárba találni az utolsó szűk két percben, ellenben 18 mp-cel a vége előtt oldalbedobásból eladták a labdát, így mégis kicsikarta a győzelmet a Boston – a meccs előtt egyébként megünnepelték a Super Bowl-győztes Patriots játékosait.

Sullinger a padon. A hazaiak erőcsatára késés miatt került ki a kezdőcsapatból, majd beállta után az első öt dobását elrontotta. Ezek után azért összekapta magát, 14 ponttal, 7 pattanóval és 4 gólpasszal zárt 21 perc alatt, a mérkőzést lezáró büntetőket is ő értékesítette. A Celtics egyébként remekelt az első félidőben, a nagyszünetig 19 gólpasszt osztottak szét, igaz, a fordulás után jelentősen visszaestek – ezzel együtt zsinórban második győzelmüket könyvelhették el.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 17/3, Thornton 17/12, Zeller 14, Sullinger 14/6, Crowder 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23/6, Afflalo 18/9, Faried 17

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 93–109

A korábbi Raptorok büntettek. Jarrett Jack és Alan Anderson is játszott korábban a Torontóban, most a Nets kezdő hátvédsoraként érkeztek és dominálták a találkozót. Előbbi 24 ponttal zárt, utóbbi 22 pontos szezoncsúcsot hintett, ketten együtt 72 százalékkal(!) tüzeltek mezőnyből és 5/9 triplát süllyesztettek el. Ugyan ma a Lopez-Plumlee páros nem igazán tudott érvényesülni támadásban, a periméterről ezt bőven pótolták a vendégek, a kezdők mellett Deron Williams, Bogdanovic, illetve Joe Johnson is tíz pont fölé jutott, a második félidőben már nem volt kérdés a győztest illetően.

Frusztrált volt a Toronto. A hazaiak idegesen és pontatlanul játszották végig a mérkőzést, a magasemberekhez el sem jutott a labda, Lowry ugyan 13 ponttal és 10 gólpasszal zárt, de Lou Williams 1/11-es mezőnymutatója ismét botrányos, DeRozant pedig flagrant 2-vel kiállították. Nagyjából egy negyedig ment minden rendben számukra, onnantól a Nets irányított, öt perccel a lefújás előtt, 101-82-es Brooklyn-vezetésnél a közönség elkezdett kiszivárogni az arénából.

A Raptors legjobb dobói: Ross 23/15, Lowry 13/3, DeRozan 13
A Nets legjobb dobói: Jack 24/6, Anderson 22/9, J. Johnson 12/3

Houston Rockets–Chicago Bulls 101–90

Harden bemutatót tartott. A Chicago védekezésének alapja volt, hogy Jimmy Butler lelassítja a liga pontkirály-jelöltjét – kicsit sem jöttek be a vendégek tervei. Harden a második negyedben egymaga 15 pontot szerzett, ebből egymás után 13-at – folyamatosan megverte egy-egyben Butlert és szétszedte a Bulls védekezését. „Szakáll" végül 27 ponttal zárt és bár Butler is eddig jutott, a második negyedbeli sorozatot nem tudták eltüntetni a vendégek, ez a hátrány végigkísérte őket a találkozón.

A festékben tudott dominálni a Rockets. Meglepetésként hatott, hogy Howard nélkül is ennyire uralkodni tudtak a hazaiak a gyűrű alatt, papíron a Gasol-Noah páros jobbnak tűnt – a francia center azonban 0/8-as mezőnymutatóját nem tudta kompenzálni 19 lepattanójával, Gasol pedig főleg tempókból élt meg. Motiejunasék nagyon határozottan védték a gyűrűt, így végül 50–28-ra nyertek a festékben, tempókból és triplákból pedig nem tudott nyerni a Bulls – főleg úgy, hogy közben a védekezésük sem volt rendben.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Ariza 20/9, Motiejunas 15
A Bulls legjobb dobói: Butler 27/9, Rose 23/6, Gasol 16

Milwaukee Bucks–Los Angeles Lakers 113-105 – hosszabbítás után

Sikert érő nagy hajrá. Martin és Pachulia nélkül csak nyolcemberes rotációval futott neki a meccsnek a Bucks. Hullámzó játékot produkáltak a hazaiak, melynek hozományaként a harmadik negyedük arra ment rá, hogy a karriercsúcsot szállító Antetokounmpo vezetésével fordítsanak, majd a záró játékrész végéhez közeledve elvesztették fórjukat, fordított a Lakers. A rendes játékidő utolsó percében Knight egy, Mayo két triplát dobott, a másodikat 0.5 másodperccel a lefújás előtt, így mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban már ellentmondás nélkül játszott a vendéglátó és behúzta a győzelmet.

Kidobásra kerülő fölények. Jordan Hill hiányában kevesen voksoltak volna arra, hogy nagy fölényben fog majd játszani a palánkok alatt a Lakers, mégis így történt, ugyanis a lepattanócsatát 53–35 arányban nyerték a vendégek. A lecsorgó labdák begyűjtésében Davis járt élen, aki 20-at kaparintott meg, Boozer pedig a pontgyártásban emelkedett ki (13/21 mezőnyből, 9 lepattanó). Viszont elkövette a Lakers azt a hibát, hogy hagyta futni a Bucksot, 23 pontot kaptak gyorsindításból, ők pedig csupán négy egységet szereztek rendezetlen védelem ellen. A rendes játékidő végén három triplát engedélyeztek a hazaiaknak és nyert helyzetből bukták el az összecsapást.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25, Knight 24/12, Mayo 21/15, Middleton 21/3
A Lakers legjobb dobói: Boozer 28, Ellington 19/15, Young 16/6

Minnesota Timberwolves–Miami Heat 102–101

Csendes Wiggins, hangos Martin. Nehezen hihető, hogy az eddigi mérkőzéseken szinte mindig húzóemberként tevékenykedő újonc csupán hat pontot szorgoskodott össze, ráadásul ebből négyet a záró negyedben. Második mezőnykosarával készítette elő az ihletett formában játszó rutinos hátvéd, Martin (11/23 mezőnyből) győztes dupláját, 41 másodperccel a lefújás előtt. A T'wolves elsősorban – Martin remeklése mellett - a csapatjátéknak (27 gólpassz), valamint a pontos büntetőzésnek (22/27), s nem utolsó sorban a két irányító, Williams (10 pont, 10 gólpassz) és Rubio (8 pont, 9 gólpassz) teljesítményének köszönhette sikerét.

Semmit érő Whiteside-gála. Bosh a back-to-back második mérkőzésére nem tudta átmenteni azt a dobóformát, amit a Pistons otthonában mutatott, s ez a tény végül negatívan befolyásolta a Heat számára a mérkőzést. Elmaradó pontjait Whiteside próbálta pótolni, aki az első 11 dobását a gyűrűbe juttatta – ebben a szezonban még egy játékos sem kezdett így a ligában -, karriercsúcsa mellé pedig 20 lepattanót gyűjtött, ha rajta múlt volna, simán nyer a Miami. Azonban a lepattanózási fölényt (47–32, támadólepattanók: 15–3) nem tudta kamatoztatni a vendég gárda, valamint az utolsó percen belül egy eladott labdát és két kihagyott dobást jegyzett a Heat, melyek megpecsételték Bosh-ék sorsát, pedig eséllyel pályáztak a győzelemre.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 30/12, Young 16, Pekovics – Dieng 13-13
A Heat legjobb dobói: Whiteside 24, Deng 18/3, Cole 15/6

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 91–102

Félidő után elfogyott a Pelicans. 57 pontot rámolt be ellenfelének a hazai gárda a nagyszünetig, Quincy Pondexter buzzer hármasa után úgy tűnt, hogy a Hawks után az OKC-t is legyőzi. Nem így történt, a második félidőben mindössze 34 pontra voltak képesek: Anthony Davis egy nagyon picit gyengébb volt a megszokottnál (23 pont, 8 pattanó, 1 blokk), Tyreke Evans és Eric Gordon viszont katasztrofálisan dobott, a két hátvéd egyaránt 25 százalékkal tüzelt mezőnyből, 7 dobásukat blokkolták. A vereség ráadásul duplán fájhat, mert a Thunder egyetlen meccsre megközelítette őket a tabellán.

Russell Westbrook nagy estéje. Már az első negyedben 19 pontot rámolt be az irányító, félidőben 25-nél járt, végül 45-tel beállította a karriercsúcsát. Mellette Serge Ibaka volt a mérleg nyelve: a harmadik negyed végén és a 13–0-s Thunder-futást hozó végjátékban is nagyon fontos kosarakat szerzett, illetve nem kevesebb, mint 7 blokkot osztott ki. Kevin Durant nélkül tudott nyerni egyik közvetlen riválisa otthonában a Thunder – pénteken újra találkoznak Oklahoma City-ben, ha ott is győznek, akkor utol is érik a Pelicanst.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 23, Anderson 19/9, Evans 11/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 45/6, Morrow 14/6, Ibaka 13/3

San Antonio Spurs–Orlando Magic 110–103

10, 10, 10. Victor Oladipo kivételével remekül játszott a Magic kezdőötöse: Vucsevics 25 pontos, 13 lepattanós, Tobias Harris 23 pontos és 10 pattanós dupla-duplát hozott össze, Elfrid Payton pedig tőle nagyon szokatlanul 75 százalékkal célzott, mellé 6 pattanót és 9 gólpasszt tett. Ez sem volt azonban elég a címvédő ellen, a kispadról érkező 17 pont és 2 lepattanó gyengécske – ennek köszönhetőn az Orlando ugyan végig lőtávolban volt, de nem volt esélye fordítani. Sorozatban 10. vereségüket szenvedték el Jacque Vaughn vezetőedző fiai, aki alatt már nem inog, hanem szinte hullámzik a kispad.

Majdnem teljes harci vértben. Már csak Tiago Splitter maródi a Spurs meghatározó játékosai közül, ma Marco Belinelli tért vissza – rögtön meg is tolta a csapat szekerét két nagyon fontos hármassal a 3. negyed végén. Tim Duncan dupla-duplával (26 pont, 10 pattanó) jelentkezett, de ugyanígy tett a kispadról beszálló Manu Ginobili is (13 pont, 10 gólpassz), Kawhi Leonard pedig ismét sokoldalú volt (18 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz, 4 labdalopás, 1 blokk). Bár Tony Parker és Danny Green a megszokottnál gyengébben játszott, a kispadról bárkihez nyúlt Gregg Popovich, nem kellett csalódnia: 41 pont jött a cseréktől, ebből 27 triplák „képében", Ginobili 10 gólpassza mellett olyan extra is akadt, mint Aron Baynes 9 lepattanója – alig 14 perc alatt.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 26, Leonard 18, Parker 15/9.
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25, Harris 23/9, Oladipo 14/6, Payton 14.

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 90–100

Ez a vizsga még nem sikerült. Ígéretes a Jazz fiatal magasember-triója, de ma a Kanter-Favors-Gobert hármas kapott egy kis oktatást Marc Gasoléktól. A statisztikai lapokon nem volt nagy a különbség, de a fontos pillanatokban rendre a rutin győzedelmeskedett. A Jazz ennek ellenére nem szakadt le, köszönhetően a padról jövő Trey Burke-nek (21 pont, 4 gólpassz), a győzelemtől azonban igen messze álltak, mivel a második félidőben a vendégek előkapták legendás védekezésüket és 39 pontot engedélyeztek a Utahnak.

Nagy sorozatban a Grizzlies. A Warriors csillogása mellett méltatlanul kevés szó esik a Memphis-ről, pedig Dave Joerger fiai zsinórban nyolcadik győzelmüket húzták be, aminek köszönhetően 3 meccsnyi előnyben állnak a roppant erős Nyugat 2. helyén. Marc Gasol 23 pontot termelt be, Randolph hozta a szokásost (18 pont, 11 pattanó), amikor pihentek, Kosta Koufos ugrott be (10 pont, 6 pattanó). Mike Conley ma inkább csak dobott, a passzai nem annyira ültek – cseréje, Nick Calathes viszont 7 asszisztot osztott ki. Összességében nagyon masszív volt a Grizzlies, mindig megtalálták a jó megoldásokat – ahogyan egyébként megszokhattuk tőlük.

A Jazz legjobb dobói: Burke 21/9, Kanter 16, Hayward 15/9.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23, Randolph 18/3, Conley 17/9.

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 128–114

Túl korán örült a Dallas. 42–25-re gázolta le ellenfelét a vendégcsapat az első negyedben, már 22 ponttal, 40–18-ra is vezetett. Itt azonban elfogyott a tudomány védőoldalon, a hazaiak pedig a két középső negyedben 76(!) pontot tettek fel a táblára, az utolsóban pedig mindössze 16 pontot engedélyeztek a Mavsnek. A texasiak közül hiába értek el hatan legalább 10 pontot, és szórtak végül 114 egységet, az arccsonttörés miatt harcképtelen Rajon Rondo rettentően hiányzott – nem is a gólpasszai, hanem a védekezése miatt. Ismét bebizonyosodott, hogy komoly ellenfelek ellen nélküle a Dallas nagyon sebezhető a periméteren.

Steph Curry újabb komoly lépése az MVP cím felé. Már az első negyedben is ő tartotta a lelket a csapatban, a két középső negyedben pedig egyenesen sziporkázott, három játékrész után 41 pontja volt – itt azonban nem állt meg, befejezte a munkát, a záró negyedben újabb 10 pontot rámolt be. Csapattársai is fokozatosan bemelegedtek, a végére összehoztak egy 52 százalékos mezőnymutatót - Thompson négy, Barbosa három triplával támogatta meg a nagy fordítást.

A Warriors legjobb dobói: Curry 51/30, Thompson 18/12, Barbosa 14/9, Speights 14.
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 24/3, Chandler 21, Nowitzki 15/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Detroit Pistons 114–109
Atlanta Hawks–Washington Wizards 105–96
Boston Celtics–Denver Nuggets 104–100
Toronto Raptors–Brooklyn Nets 93–109
Houston Rockets–Chicago Bulls 101–90
Milwaukee Bucks–Los Angeles Lakers 113–105 – hosszabbítás után
Minnesota Timberwolves–Miami Heat 102–101
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 91–102
San Antonio Spurs–Orlando Magic 110–103
Utah Jazz–Memphis Grizzlies 90–100
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 128–114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik