Már 12-nél tart a Suns, a Warriors sem hibázott

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.11.22. 07:42
null
Chris Paul (3) tíz assziszttal, Deandre Ayton 16 ponttal vette ki a részét a Suns újabb győzelméből (Fotó: Getty Images)
Remek utolsó negyeddel gyűrte le a New Yorkot a Chicago, a végén nőtt a Dallas fölé a Clippers, a Lakers pedig óriási fordítással menekült meg Detroitban - ahol LeBron Jamest és Isaiah Stewartot is kiállították. Ez történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 97–91

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben mindkét fél pocsékul dobott és nem találta a ritmust támadásban, a Dallas már kilenc ponttal is vezetett, majd a nagyszünet előtt kicsit össze tudta szedni magát a Clippers és egyetlen egységre jött vissza. A fordulás után pedig a hazaiaknak sikerült változtatniuk a találkozó alakulásán, Paul George 12, Reggie Jackson pedig nyolc pontot dobott a harmadik negyedben, csapatként 56%-kal céloztak és öt triplát süllyesztettek el, így tíz ponttal nyerték a játékrészt és vezettek már 12-vel is ebben az időszakban. Ugyan a záró etapra eltűnt ez a lendület és a Dallas nagy erőkkel rohamozott, de újabb fordulat már következett: egyszer, 78–75-nél volt kicsit neccesebb a Clippers helyzete, de itt megint megfeszültek, három percig nem kaptak pontot és egy 9–0-val eldöntötték a küzdelmet. George végül 29 pontig és 6 gólpasszig, Ivica Zubac 16 pontig és 10 lepattanóig, Jackson pedig 23 pontig és 4/8 tripláig jutott – Tyronn Lue vezetőedző főleg utóbbit dicsérte, szerinte amikor ő agresszív, akkor működik jól a játékuk és ennek bizonyítéka, hogy eddig 7-0-ra állnak akkor, amikor az irányító eléri a 20 dobott pontot.

Doncic nélkül nem megy. Maxi Kleber kilenc kihagyott mérkőzés után tért vissza a Mavsnél és játszott is húsz percet, de Luka Doncic végül most sem tudta vállalni a játékot és sorozatban harmadszor hiányzott – ennek „megfelelően” sorozatban harmadszor kapott ki a Dallas. A szlovén játékát egyszerűen nem tudták pótolni támadásban, bár a helyén kezdő Jalen Brunson 20 ponttal, 4 lepattanóval és 8 gólpasszal bizonyított, de csapatként nem működött úgy a gépezet – csak 41%-kal céloztak mezőnyből és mindössze 20%-kal tripláztak, főleg ez utóbbi volt jelentős probléma a Clippersszel szemben. Jason Kidd szerint a jó helyzeteik megvoltak, de valamiért nem tudták őket értékesíteni, viszont a negyedik negyedre építhetnek, ott szerinte jól játszottak – holnap jöhet a visszavágó a két csapat között, ugyanebben a csarnokban.

A Clippers legjobb dobói: George 29/9, Jackson 23/12, Zubac 16
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 25, Brunson 20/3, Powell 9/3

 

Detroit Pistons–Los Angeles Lakers 116–121

Az utolsó negyedben menekült meg a Lakers. Az arany-lilák ezúttal is nagyon szenvedtek és ezúttal is főleg a védekezésük volt botrányosan gyenge, a második negyedben 42 pontot kaptak, de a harmadikban is lejátszotta őket a Detroit és 17-tel is égtek, sőt, a záró etapnak is mínusz tizenötről vághattak neki. Kínos vereség helyett azonban óriási hajrával és óriási fordítással megmentette magát a gárda, Anthony Davis is két számjegyű ponttermést hozott ekkor, míg Russell Westbrook 15 pontot, 5 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett ebben az utolsó negyedben, a többiek elsősorban az ő akaratát és játékát méltatták. A vendégeknél itt a védekezés is bekapcsolt, szétzilálták a Detroit gépezetét és az első négy percet rögtön 14–2-re nyerték meg, ezzel visszajöttek és rögtön vérszemet is kaptak – majd szűk három perccel a vége előtt, 111–111-nél egyenlítettek és a következő játéknál meg is fordították a küzdelmet. Itt Davisnek volt két nagy blokkja és két clutch kosara is, majd az utolsó pillanatokban egy labdaszerzéssel és két büntetővel tette fel a pontot az i-re. Davis végül 30 ponttal, 10 lepattanóval, 6 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel és 5 blokkal pusztított, Westbrook 26 ponttal, 9 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, a padról 18 pontot és 5/8 hármast jegyzett Carmelo Anthony – őket és az utolsó negyedet lehet dicsérni, így nagyot harcolva, a sírból visszahozta valahogy behúzták ezt a mérkőzést.

Csúnyán elrontotta a Detroit - és kis híján tömegverekedésbe torkollt a meccs. Dwane Casey, a hazaiak vezetőedzője annyit mondott, hogy három negyed alatt 27 gólpasszt osztottak szét, majd a negyedik játékrészben egyetlen egyet sem, ezzel mindent elmondott arról, hogy mennyire szétesett az addig tökéletesen működő játékuk. Jerami Grant 36 ponttal és 5/9 triplával a mérkőzés legeredményesebb játékosa lett, Hamidou Diallo és Frank Jackson 32 pontot és 12/20 dobáts hozott a kispadról, Cade Cunningham pedig ugyan csak 6/21-gyel zárt mezőnyből, de a munkát elvégezte: 13 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal a Pistons történetének legfiatalabb tripla-duplázója lett. Óriási esélyük volt a győzelemre, amit végül nagyon csúnyán rontottak el, de ebben szerepe volt annak is, ami a harmadik negyedben történt: egy lepattanóért zajló harc közben LeBron James megütötte Isaiah Stewartot, akinek vérezni kezdett az arca. Jamest kiállították, Stewart megpróbálta visszaadni a kölcsönt, így ő is mehetett zuhanyozni, Westbrook is kapott egy technikait, de végül a tömegverekedést sikerült elkerülni, szétválasztották a feleket – a Lakersnél többen is mondták, hogy ez piszkálta fel őket igazán...

A Pistons legjobb dobói: Grant 36/15, Diallo 17/3, F. Jackson 15/9
A Lakers legjobb dobói: Davis 30, Westbrook 26/3, Anthony 18/15

 

Chicago Bulls–New York Knicks 109–103

A záró etapra felpörgött a Chicago. Esélyesebbnek számított a hazai pályán játszó Bulls, de ezt három negyeden keresztül nem igazán mutatta be a társaság, a Knicks védekezése ellen nem tudott egyszerűen érvényesülni Billy Donovan együttese. Az első félidőben mindkét gárda harmatosan játszott és bár a Chicago vezetett, de ez ekkor még nem jelentett sokat, majd a harmadik játékrészben a New York tudott váltani és Julius Randle benti játékára építve előnybe került. A negyedik etapra aztán felpörgött a Bulls, back-to-back triplákkal kezdtek a hazaiak, a nemrég visszatérő Coby White egymaga 10 pontot szórt ekkor és eddigi legjobb játékát hozta, DeMar DeRozan (31 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Zach LaVine (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a tőle megszokott szintet, a Ball-Caruso páros is igyekezett ehhez stabil alapot adni, úgyhogy pontos távoli dobásokkal megléptek és a párpontos előnyt végigvitték a záró perceken. A hajrában minden clutch játékot megcsináltak a hazaiak, nem hibáztak, így fontos győzelmet arattak saját közönségük előtt és12-5-tel holtversenyben vezetik Keletet.

A végével nem elégedett Tom Thibodeau. A vendégek vezetőedzője azt mondta a meccs után, hogy elégedett azzal, ahogy csapata játszott három negyedben keresztül, megvolt a kellő energia és elkötelezettség, azt viszont ki kell elemezniük, hogy mi is történt a végén – ott valamiért nem tudták ezt folytatni, visszaesett a formájuk, meg kell nézniük, hogy miért. Egyébként támadásban most sem találták magukat, a 42%-os mezőnymutató és a 26%-os triplázás ritkán elég idegenben, a Walker-Fournier-Barrett trió pedig összesen 19 pontot, 6 gólpasszt, 6/28-as mezőnymutatót és 1/9 triplát tudott hozzátenni, a legfontosabb periméter-játékosok „szokás szerint” terített betlit hoztak. Julius Randle 34 pontja és 10 lepattanója sokat segített, de nem eleget, a Bullsnál többen tudtak hozzászólni, így ismét kikaptak és már csak 9–8-ra állnak.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 31/6, LaVine 21/6, White 14/9
A Knicks legjobb dobói: Randle 34/3, Burks 13/3, Quickley 12/3

 

Phoenix Suns–Denver Nuggets 126–97

Edzőmeccs. Tükörsimán, „játszadozva” hozta ezt a mérkőzést a Phoenix és bár papíron rangadó is lehetett volna ez a találkozó, de a bombaformában lévő hazaiak erre egy másodpercig sem adtak esélyt. Monty Williams legénysége egészen félelmetes első negyeddel vette el a Denver kedvét a folytatástól, ugyanis 48 pontot (!) dobott csak ebben a játékrészben, beesett 7/8 triplája, Bookerék jó pár játékot kijátszottak sakk-mattra zsákolásig, de még a középtávoli kísérleteik is tökéletesek voltak – 77%-kal céloztak és kereken húsz ponttal bizonyultak jobbnak ellenfelüknél. A Nikola Jokics nélküli Nuggets érthető módon innentől nem erőltette meg magát, úgyhogy a Sunsnak is pihenő következett, amelyből az sült ki, hogy összesen három játékos érte el a 25 perces határt a találkozó végéig, mindenki lazára vehette az estre hátralévő részét. Cam Johnson azért egyénileg is elégedett lehet a 22 pontos karriercsúcsával, de egyébként nem ez volt a lényeg a Phoenixnél, gálagyőzelemmel örvendeztették meg szurkolóikat és zsinórban 12. sikerüket könyvelhették el, így továbbra is csak a Warriors előzi meg őket a tabellán.

Reménytelen Denver. Zsinórban negyedszer kapott ki a Nuggets, ebből ez volt a második „csúnya”, de Jokics (és Michael Porter Jr.) nélkül egyszerűen ennyi volt a társaságban a liga legjobb formában lévő csapatával szemben, idegenben. Nincs mit ragozni, védekezésben reménytelenek voltak, támadásban 37%-kal dobtak, a festékben húsz ponttal kaptak ki és már az első negyedben padlóra küldték őket, így borzasztó estéjük volt. Michael Malone vezetőedző csak annyit mondott, hogy legalább nem adták fel és becsülettel lehozták a meccset, harcoltak és próbálták vállalhatóvá menteni a vereséget, ennél több pozitívum most nincs - utaznak tovább Portlandbe, Jokics nélkül ott sem ők az esélyesek.

A Suns legjobb dobói: Johnson 22/12, Ayton 21, Booker 17/6
A Nuggets legjobb dobói: Jeff Green 19/3, Gordon 16/3, Ja. Green 14/6

 

Golden State Warriors–Toronto Raptors 119–104

Végig vezetett a Warriors. Egy másodpercig sem volt hátrányban az este folyamán a GSW, a hazai csapat 12 ponttal nyerte az első negyedet és utána ebből az előnyből dolgozott nagyon hatékonyan – volt közte 21 is és végig menedzselni tudta a különbséget Steve Kerr alakulata. A Warriorsnál visszatérhetett Steph Curry, de a pályán még „pihenhetett”, csak 12 pontot és 8 gólpasszt jegyzett, ugyanis nagy formában lévő társai intézték a munka oroszlánrészét: Jordan Poole (33 pont, 8/11 tripla) és Andrew Wiggins (32 pont, 6/8 tripla) is szenzációs meccset játszott, a padról pedig 5/8 hármassal szállt be Otto Porter Jr. – csapatként 22 triplát bombáztak be 49%-kal, valósággal szétlőtték a Torontót. Ennek köszönhetően végig kontrollálták az eseményeket és nem forgott veszélyben a sikerük, így 15–2-re javították a mérlegüket és továbbra is vezetik a tabellát – most a Sixerst és a Portlandet fogadják, aztán mennek a Clippershez, majd december 1-jén és 4-én jöhet az oda-vissza csúcsrangadó a Sunsszal.

A Raptors csak asszisztálni tudott. Nem tudta igazán megnehezíteni ellenfele dolgát a Toronto, a vendégek végig csak futottak az eredmény után és nagyrészt tisztes távolból figyelték az eseményeket, a Poole-Wiggins párosra egyáltalán nem volt megoldásuk, ők pedig a túloldalon meg sem közelítették ezt a szintet. Bár távolról ők is jól dobtak, mezőnyből csak 39%-kal zártak, amit 55%-os büntetőzéssel súlyosbítottak és csak a 18 támadópattanó miatt tudtak viszonylag közel maradni, ugyanis összességében 20-szal több mezőnykísérletük volt, mint a Warriorsnak. Pascal Siakam, vagy Fred VanVleet is igyekezett, öten dobtak náluk két számjegyűt, de a GSW szintje most sok volt, nem adódott reális esélyük a bravúrra.

A Warriors legjobb dobói: Poole 33/24, Wiggins 32/18, Porter Jr. 15/15
A Raptors legjobb dobói: Siakam 21/9, VanVleet 17/9, Achiuwa 12/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers–
Dallas Mavericks 97–91
Chicago Bulls–New York Knicks 109–103
Phoenix Suns–Denver Nuggets 126–97
Golden State Warriors–Toronto Raptors 119–104
Detroit Pistons–Los Angeles Lakers 116–121

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik