LeBron James nem kegyelmez, de mindenkit csókoltat

Vágólapra másolva!
2011.02.01. 07:34
null
Ahogy megszoktuk tőlük: LeBron James (jobbra) és Dwyane Wade nagy erőkkel kézbesített (Fotó: Action Images)
LeBron James, a Miami Heat virtuóza 24 ponttal keserítette volt csapatát, az egyre mélyebbre szédülő Cleveland Cavalierst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint keddre virradóra rendezett, csupa hazai győzelmet hozó játéknapján. A New Jersey játékosai megmutatták a denveri Carmelo Anthonynak, miért lett volna jó mégis hozzájuk igazolnia, míg a Dallas kimérte a 24. idegenbeli vereséget is a Washingtonra.

Hiába no, ha LeBron James színre lép, akkor a Cleveland rendre gyarapodik valamiféle különleges statisztikával. Ez a mostani „csúcs" azonban semmiféle örömöt sem gerjesztett a Cavaliers szurkolóiban, hiszen a nyáron Miamiba szerződő csatár jóvoltából bekerült a 40. vereség is csapatuk puttonyába. Tavaly, amikor még közös célért harcoltak, a 40. győzelem villámgyors elérése keltett feltűnést...

A vezérét vesztett Cavsnek cefet rosszul megy ebben a szezonban, keddre virradóra zsinórban a 21. vereségét könyvelte el, és továbbra is zuhanórepülésben tart a két mérkőzés múlva esedékes egyidényes ligarekord-beállítás felé. Mit is tehetne ehhez hozzá a tavalyi távozásával Ohióban gyűlölt személyiséggé váló James?

„Bennem semmiféle rossz érzés nincs volt csapatom és társaim irányában, éppen ellenkezőleg: a lehető legjobbakat kívánom nekik az együtt töltött gyönyörű esztendők emlékére. Engem persze elsősorban az érdekel, hogy mostani együttesem jó formában játszva halad a célja felé" – mondta James, aki e szép üzenet előtt tette a kötelességét, és 24 ponttal vette ki a részét a Cavs leigázásából. Amikor például a vendégek reményt keltően felzárkóztak (70–67), kilenc pontjával ő fűtötte a 19–5-ös lerázási hadműveletet.

A legtöbb kárt mindazonáltal nem ő, hanem a 34 pontos Dwyane Wade okozta a clevelandieknek. A nagy trió harmadik tagja, Chris Bosh 10 pontot, hét lepattanót és két blokkot, Zydrunas Ilgauskas (12 pont, 14 lepattanó) és Mike Miller (10, 11) egy-egy dupla duplát tett be a közösbe.

Volt még egy pikáns randevúja a játéknapnak: a New Jersey Nets először találkozott a Denverrel azóta, hogy Mihail Prohorov, a Nets tulajdonosa félbeszakította a régóta húzódó tárgyalásokat a coloradói Carmelo Anthony szerződtetéséről. Mindkét fél megmutatta, miért lett volna jó a másiknak, ha egy táborban folytatják: a közönségből heves érzelmeket kiváltó „Melo" – mindössze egy kosárral elmaradva szezoncsúcsától – 37 pontot termelt, míg a New Jersey 53.2 százalékos mezőnymutatót produkált, és ami a legfontosabb, nyert. A hazaiaknál Brook Lopez 27 ponttal, Devin Harris pedig karriercsúcsot érő 18 assziszttal vitte a prímet. Az első perceket leszámítva a vendégek egyszer sem vezettek, és volt, hogy 18 pontos hátrányban kullogtak a Nets után.

A Memphis keményen megdolgozott sorozatban harmadik győzelméért, és sikerrel is járt, így hosszú idő után ismét pozitív mérleggel büszkélkedhet. A 26 ponttal és 11 gólpasszal élete egyik legjobb meccsét játszó Mike Conley 40 másodperccel a végeső dudaszó előtt kulcsfontosságú labdaszerzéssel tartotta jó úton csapatát az utóbbi hetekben sokat bizonytalankodó Orlando ellen. A Grizzlies kezdő ötösének minden tagja elérte a tízpontos határt, miközben a Magicben Dwight Howard 25 pontot szórt.

Várható volt, hogy a Washingtont nem Dallasban éri a megváltás, pontosabban az első idegenbeli győzelem. Nem is következett be a csoda, az egy lepattanó híján tripla dupláig (11 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz) jutó Jason Kidd vezérletével a hazaiak hozták a kötelezőt. A Wizards pontosan két tucat idegenbeli vereségnél tart – furcsa módon éppen hétfői ellenfele tartja a vonatkozó rekordot azzal, hogy az 1992–1993-es szezont vendégként 0–29-cel nyitotta. A két csapat közötti nagy különbség dacára a meccs az utolsó pillanatokig szoros volt; Dirk Nowitzki 24 ponttal, Tyson Chandler 18-18 ponttal és lepattanóval járult hozzá a Dallas sorozatban ötödik diadalához.

A nem sokkal korábban kinevezett Frank Vogelnek, az Indiana Pacers beugró edzőjének szerencséje volt, hogy debütálása estéjén a liga egyik legrosszabb formában lévő gárdája, a Toronto látogatott a Conseco Fieldhouse-ba. És persze szerencséje volt azzal is, hogy a fiatalok pótolták a rossz napot kifogó házi gólkirály, Danny Granger (11) kieső pontjait. Roy Hibbert (24 pont, 11 lepattanó) az idénye egyik legjobb centerjátékát nyújtotta, Darren Collison és Paul George 16-16, Tyler Hansbrough 14 pontot szorgoskodott össze, és lám, a végig meglévő előnyével jól gazdálkodó csapat két standing ovationt is kicsikart a győzelemre éhes publikumtól az utolsó percben. A megelőző nyolc meccséből hetet elbukó Pacers tehát nyert, míg a Raptors vereségszériája már 12 meccset számlál.

Látványos üldözésbe gabalyodott a Utah és a Charlotte: a Jazz 11–0-val indított, amire 10–0-s Bobcats-roham volt a válasz. A második negyedet megint a hazaiak uralták (10–0), de erre is volt válasz (13–2). A negyedik játékrészt felvezető hazai 10–0 már döntőnek bizonyult, Jerry Sloan tartalékos legénysége Al Jefferson 21 és C. J. Miles 20 pontjával hozta a playoff-reményeket tovább tápláló győzelmet.

S nem lankad a kisebbik Los Angeles-i csapat sem: a Clippers egyhuzamban a kilencedik hazai mérkőzésén diadalmaskodott, amivel megismételte a franchise harmadik legjobb ilyen szériáját. A három győzelemből álló sorozattal érkező Milwaukee megfékezésében szokás szerint Blake Griffin játszotta a főszerepet: az erőcsatár az idénybeli 39. dupla duplájával (32 pont, 11 lepattanó) gondoskodott a fordulatos meccs megnyeréséről.

NBA 
ALAPSZAKASZ, 98. JÁTÉKNAP
Dallas Mavericks–Washington Wizards  102–92
Indiana Pacers–Toronto Raptors  104–93
Los Angeles Clippers–Milwaukee Bucks 105–98
Memphis Grizzlies–Orlando Magic  100–97
Miami Heat–Cleveland Cavaliers  117–90
New Jersey Nets–Denver Nuggets  115–99
Utah Jazz–Charlotte Bobcats  83–78

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik