Bombameglepetésekkel kezdődött az év az NBA-ben

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.01.02. 09:54
null
A New York nagy küzdelemben kapott ki a Portlandtől (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában hat mérkőzést rendeztek a 2013-as esztendő első játéknapján, s máris nagy meglepetésekkel rajtolt az év a tengerentúlon. A Los Angeles Lakers megint visszaesett 50 százalék alá, ugyanis kikapott saját közönsége előtt a Philadelphiától. A másik Los Angeles-i alakulat, a Clippers nem tudta folytatni 17-es győzelmi szériáját az otthon bombaerős Denver csarnokában. A legmeglepőbb eredmény viszont keleten született, ahol a New York Knicks Carmelo Anthony 45 pontjával és Amare Stoudemire visszatérésével sem tudta megakadályozni a Portlandet abban, hogy győzzön. A kínosan rossz formában lévő Dallas diadala Washingtonban nem számít akkora papírforma-borításnak, ahogy az Atlanta újabb idegenbeli sikere sem. Nézzük a játéknap teljes összefoglalóját!

 

 

Washington Wizards–Dallas Mavericks 94–103

A Wizards nem tudott élni a nagy eséllyel, pedig a félidőben még vezetett a 22-t szóró Bradley Beal húzta fővárosi alakulat. A harmadik etapban jött a végül 15 pontig és 8 gólpasszig jutó Collison, és egy 35–19-es etapot vezetett fel a texasiaknak, akik végül úgy is behúzták ezt a mérkőzést, hogy Nowitzki csupán 17 percet bírt, ami alatt egyébként szezoncsúcsot jelentő 11 pontot szórt. A hős Vince Carter lett, aki 23-at dobott, a végjátékban már nem is volt izgulni valója a Dallasnak, Rick Carlisle fiai először nyertek német sztárjukkal a fedélzeten ebben az évadban.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22, Okafor 14, Webster 14
A Mavericks legjobb dobói:
Carter 23, D. Collison 15, Mayo 15


New York Knicks–Portland Trail Blazers 100–105

Ahhoz képest, hogy Carmelo Anthony játéka kérdéses volt a feldobás előtti órákban, a Knicks sztárja 45 pontot szórt, nem rajta múlt tehát, hogy a New York képtelen volt megverni a Portlandet Amare Stoudemire idei első mérkőzésén. A makacs sérülésből visszatérő all-star egyébként borzasztóan kezdte a találkozót, de a végére 6 pontot azért csak összekapart. Raymond Felton hiánya eléggé meglátszott a Woodson-legénységen, mely az utóbbi fél évben csupán harmadszor kapitulált a Madison Square Gardenben. Hogy a győztest is méltassuk, mindenképp a 26-ot szóró Batumot kell kiemelnünk elsősorban, de az sem piskóta, amit az újonc Lillard művelt, ugyanis a 21 pontos ifjonc gyakorlatilag megnyerte a mérkőzést utolsó triplájával (amire egyébként Anthony egy potenciális egyenlítő hármassal még válaszolhatott volna az utolsó pillanatban).

A Knicks legjobb dobói: Anthony 45, JR Smith 28, T. Chandler 10
A Blazers legjobb dobói: Batum 26, Lillard 21, Aldridge 19


Detroit Pistons–Sacramento Kings 103–97

Elkapta a fonalat a Pistons, ami azért is nagy szó, mert nincs ott a csapattal már második meccse a legjobb csereember, Rodney Stuckey. Greg Monroe viszont igyekezett megmutatni DeMarcus Cousins ellen, hogy ő a jobb, ami a statisztikájában nem nyilvánult meg (18 pont, 11 lepattanó DMC 21 pontos, 14 lepattanós teljesítményével szemben), de saját csapatát győzelemre tudta vele vezetni, s a kulcspillanatokban mindig volt egy-egy jó megoldása a tábla alatt. Zsinórban harmadszor diadalmaskodott a Detroit.

A Pistons legjobb dobói: Knight 20, Monroe 18, W. Bynum 15
A Kings legjobb dobói: Cousins 21, J. Thompson 16, Fredette 14


New Orleans Hornets–Atlanta Hawks 86–95

A Hornets nem tudott újabb mérkőzést nyerni, pedig Eric Gordon (11 pont) főszereplésével igen jól kezdett a hazai gárda a Hawks ellen. Az okot úgy hívják, hogy Josh Smith, az all-star magasember 23 pontot, 13 lepattanót, 7 gólpasszt, 3 labdaszerzést és 4 dobásblokkolást produkált ezen az éjjelen, Al Horford ráadásul 20 pontot szórt, Zaza Pachulia pedig dupla duplázott (12 pont 10 lepattanó), jól látható ebből is, hogy az atlantai nagyembererek teljesen „szétszedték” a New Orleans védelmét, ami abszolút döntő volt a győztes kilétét tekintve. Hiába jutott el megint majdnem a tripla dupláig Greivis Vásquez (17 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz), akit az elmúlt héten a Nyugati Konferencia legjobbjának választottak, nem volt meg a kellő egyensúly ma Monty Williams alakulatánál.

A Hornets legjobb dobói: R. Anderson 23, Vásquez 17, E. Gordon 11
A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 23, Horford 20, Korver 14


Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 92–78

Véget ért a liga idei leghosszabb győzelmi sorozata, hiszen a Clippers egyhuzamban megnyert 17 találkozó után kikapott, ami csak azért nem meglepő, mert ez a Denver otthonában történt, ahol eddig csupán egy vendég csapat tudott diadalmaskodni az egész idényben. Ty Lawson távollétében a kezdővé avanzsáló rutinróka, Andre Miller 12 pontos, 12 gólpasszos dupla duplával rukkolt ki egykori klubja ellen, JaVale McGee pedig élete első tripláját értékesítette azon az estén, amelyen minden összejött a Nuggetsnak és semmi a Clippersnek.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 17, Faried 14, A. Miller 12, Iguodala 12
A Clippers legjobb dobói: Griffin 12, Bledsoe 12, Jordan 11

 

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Jrue Holiday, aki 26 pontos, 10 gólpasszos teljesítménnyel vezette győzelemre a Sixerst Los Angelesben, ott, ahol a fiatal játékmester egykoron a UCLA Egyetem sztárjaként tündökölt.
A nap lúzere: Dwight Howard, aki félelmetesen gyengén produkált a Philadelphia nem túl erős belső sora ellen. A 14 lepattanó és az 5 blokk szépnek látszik, de a 7-ből 1-es mezőnyözés mellett tényleg az is nyugodtan kijelenthető, hogy védekezésben is alulmúlta az elvárhatót a Lakers magasembere.

Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 99–103

Védekezésbeli stopok nélkül és ennyire gyenge centerprodukcióval nem lehet meccset nyerni – ez lehetett a fő tanulság Lakers-szempontból a mai este után, hiszen a 36-ot szóró Kobe Bryant mellett Pau Gasol és Dwight Howard összesen(!) 3 mezőnykosarat értékesített, így pedig Steve Nash dupla duplája (12 pont, 10 gólpassz) is kevés volt a győzelemhez. A Philadelphia a 26 pontos, 10 gólpasszos, egykoron Los Angelesben tanuló és kosarazó Jrue Holiday vezérletével mindig kosarat tudott szerezni, amikor az igazán fontos volt, kiábrándító dolgokat művelt védekezésben a D'Antoni-legénység, amely egyszerűen képtelen pozitív mutatót összehozni. Ezúttal is 50 százalékos mérlegnél bukott el egy nyerhető derbit az aranysárga-lila alakulat, és csak a 10. helyen áll Nyugaton – a riválisok kezdenek elhúzni, s közben pedig igen kemény meccsek hada jön Bryanték számára...

A Lakers legjobb dobói: Bryant 36, World Peace 13, Nash 12
A 76ers legjobb dobói: Holiday 26, Turner 22, Hawes 13


NBA
ALAPSZAKASZ, 60. JÁTÉKNAP
Washington Wizards–Dallas Mavericks 94–103
New York Knicks–Portland Trail Blazers 100–105
Detroit Pistons–Sacramento Kings 103–97
New Orleans Hornets–Atlanta Hawks 86–95
Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 92–78
Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 99–103
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik