A Brooklyn franchise-rekordja, Joe Johnson csúcsbeállítása

Vágólapra másolva!
2013.12.17. 10:37
null
Cory Joseph (Spurs, jobbra) támadná Blake Griffint (balra), ha Chris Paul (középen, utóbbi kettő Clippers) hagyná (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján vereséget szenvedett a Keleti főcsoportot vezető Indiana hazai pályán a Detroit Pistonstól. A Pacers első számú keleti üldözője, a Miami Heat hazai pályán a 30 pontos LeBron James vezérletével 117–94-re nyert a Utah Jazz ellen.

 

Indiana Pacers–Detroit Pistons 96–101

Oda a hazai veretlenség. Az Indiana 12 hazai meccséből most először nem nyert, ráadásul zsinórban tízszer verték meg otthon a Detroitot, ennek a sorozatnak is vége.

Smith belendült. Az Atlantától igazolt csatár 30 pontig jutott a legutóbbi 31 után. A szezon eddigi részében szűk 14-et átlagolt 14 rádobásból, ma 29 alkalommal próbálkozott - mindeközben remekül fogta Paul George-ot, aki mindössze 4/14-es mutatóval dobott mezőnyből.

A festékben ezúttal kevés volt a Pacers. Lepattanózásban 55-40-re múlta felül ellenfelét a Pistons, a Drummond-Monroe kettős 21-9-re verte meg ebben a mutatóban a Hibbert-West párost. Emellett a festékből szerzett pontokban, és második esélyből született kosarakban is alulmaradt a keleti listavezető.

A Pacers legjobb dobói: Stephenson 23/3, Scola 18, George 17/3
A Pistons legjobb dobói: Smith 30/3, Jennings 18/6, Monroe 13

Atlanta Hawks–Los Angeles Lakers 114–100

Összeomlás a félidő után. Nash, Blake és Farmar is maródi, így továbbra is Kobe Bryantnek és Xavier Henry-nek kell(ene) irányítani a Lakersben – ez ma csak egy félidőig jött össze. Pau Gasol és a mindössze egyetlen büntetőt kihagyó Jordan Hill az első félidőben remekül tartotta a csapatot, szünet után viszont a Lakersnek nem sok köze volt a meccshez.

21–4. Ekkora rohamot vágott ki a Hawks a 3. negyed elején, és vissza sem néztek; a 21 pontból nyolcat Korver, hatot Al Horford szerzett. Az Atlanta sima elzárás-leválásokkal verte meg a Lakerst, a pick and rollok ellen egyszerűen nem tudott rendesen védekezni a vendégcsapat. A kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, és a kispadról is 36 egység érkezett.

Kyle Korver sorozata tovább él. Zsinórban 94. meccsén is dobott legalább egy hárompontost a Hawks specialistája.

A Hawks legjobb dobói: Horford 19, Millsap 18/6, Teague 17/6
A Lakers legjobb dobói: Young 23/15, Hill 21, Henry 18

Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 101–97

Kevin Martin hiányzott. A Wolves hátvédje térdsérülése miatt nem játszhatott, pedig kinti pontjaira nagy szükség lett volna – különösen a végjátékban. Kevin Love nagyon nem találta a tripláit (2/11), Pekovic kifejezetten gyenge volt a palánkok alatt, így hiába ért el három cserejátékos is legalább 10 pontot, a negyedik negyed közepére kifulladt a Minny, és a Celtics megfordította a mérkőzést.

Rick Adelman kiakadt. A Wolves mestere keményen ostorozta csapatát: rengeteg esélyük volt a győzelemre, de nem tudnak ziccert dobni, nem tudnak üres helyzeteket értékesíteni, a kezdőjátékosok pedig becsődöltek.

Jared Sullinger volt a nyerőember. A Celtics erőcsatár-centere 15 pontot termelt az utolsó játékrészben, leginkább neki köszönhető, hogy a Boston továbbra is vezeti az Atlanti Csoportot. A Boston az elmúlt 12 meccséből nyolcat megnyert, ha ezt a ritmust tartják, hamarosan átlépik az 50 százalékos küszöböt is (12–14).

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 24/3, Bradley 19/3, Crawford 15/3
A Timberwolves legjobb dobói: Love 27/6, Pekovic 13, Cunningham 12

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 130–94

Joe Johnson rekordja. A harmadik negyedben dőlt el végleg a meccs, ekkor a Nets 42 pontot szórt be – ebből 29-et a hátvéd. Johnson 8 triplát dobott ebben a játékrészben, amivel beállította a vonatkozó NBA-rekordot, összességében pedig 10 hárompontost termelt be.

A Brooklyn Nets rekordja. Franchise-rekordot jelentő 21 hárompontost dobott a hazai csapat, Johnson mellett Deron Williams és Paul Pierce 3–3, Anderson és (az NBA-mérkőzésen először kezdő) Teletovic 2–2, Livingston 1 triplával járult hozzá a történelmi estéhez.

A Philadelphia periméter-védekezése továbbra sem létezik. Nem először lövik szét kintről a 76erst, és egyelőre Michael Carter-Williams hiányában a támadójáték is nagyon akadozik. A Sixers sorozatban hetedik meccsét bukta el, és szép csendben az utolsó előtti helyre zuhant vissza a keleti tabellán.

A Nets legjobb dobói: Johnson 37/30, Blatche 20, Pierce 14/9
A 76ers legjobb dobói: Anderson 17/9, Young 14, Wroten 13/3

Miami Heat–Utah Jazz 117–94

Nyugat a király? A Miami zsinórban 17 meccset nyert a Nyugati Konferencia csapatai ellen - ez a második leghosszabb sorozat az NBA történetében.

Könnyű helyzetekből könnyű kosár. James és Wade főleg a második félidőben könnyedén megbontotta a Jazz védelmét, amikből jöttek a tiszta dobóhelyzetek, ez pedig azt eredményezte, hogy 63.4 százalékkal céloztak a hazaiak – ez egyébként franchise-rekord.

Bosh negyede. A félidőben a remeklő, a padról beszállva 31 pontot termelő Burksnek köszönhetően még vezetett a Jazz, ám fordulás után jött Chris Bosh, aki rég elfeledett centermozdulataival sorban szerezte a pontokat, a Heat pedig 36–21-re nyerte ezt a játékrészt.

A Heat legjobb dobói: James 30, Wade 27, Bosh 20
A Jazz legjobb dobói: Burks 31/6, Favors 17, Kanter 14

New York Knicks–Washington Wizards 101–102

A Wizardsnak szerencséje volt. 2006 után nyertek meccset a Madison Square Gardenben, és az első félidő után 53–42-re vezettek is. A harmadik negyedben viszont a Knicks 13 pontot vert rájuk, így egál körüli volt a negyedik játékrész. A végjátékban viszont a New York hibát hibára halmozott, így az ölükbe hullt a győzelem. Persze tettek is érte: Martell Webster 30 ponttal jelentkezett a kispadról (és egy dudaszós tempóval a 3. játékrész végén), John Wall 20 ponttal és 8 gólpasszal, Bradley Beal 21 egységgel és győztes kosárral segítette csapatát.

A Knicksnél csak magukat okolhatják. Az utolsó másodpercekben egypontos előnyben voltak, a Wizards támadhatott, és Beno Udrih nagyon elrontotta a védekezést – rosszul váltott Bradley Bealről, aki előtt megnyílt az út egy sima ziccere, amit Beal nem szokott elhibázni. Ekkor még hét másodperc volt hátra, de a Knicks edzője, Mike Woodson nem kért időt, így egy kapkodó támadás futott végig a pályán, aminek a végén Carmelo Anthony triplája célt tévesztett. A Knicks egyébként még nem volt bónuszban, tehát a mezőnyben büntetlenül lefaultolhatták volna Bealt… Ez volt a Knicks kilencedik hazai veresége idén.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 32/3, Smith 18/15, Hardaway Jr. 14/6
A Wizards legjobb dobói: Webster 30/18, Beal 21/9, Wall 20/3.

Chicago Bulls–Orlando Magic 82–83

Irányító nélkül nehéz. A Bulls a negyedik negyedben majdnem feltámadt, de végül csak megnehezíteni tudta a Magic dolgát. Derrick Rose helyettese, Kirk Hinrich is kidőlt, így Marquis Teague és DJ Augustin próbált fazont szabni a játéknak – félsikerrel. Teague eddig még soha nem kapott ilyen lehetőséget, és amihez nyúlt, rosszul sült el, viszont a korábban Charlotte-ban kezdőként játszó Augustin még jó lehet, 8 gólpasszt osztott ki, de ő még annyira nem ismeri a csapatot, pár napja van a Bullsnál.

Luol Deng a negatív hős. A sérülésből visszatérő kiscsatár 50 százalékos hatékonysággal dobott 26 pontot, de a legfontosabb pillanatban, az utolsó percben egyenlítő ziccert hibázott, ahonnan már nem volt visszaút.

A Magic kibrusztolta. Nem lehetett könnyű meccsre számítani a vendégeknek, mert hiába van tengernyi problémája a Bullsnak, védekezni attól még védekeznek. Mezőnyből 39.8 százalékkal tüzelt az Orlando, viszont védőoldalon felvették a kesztyűt: 34 százalékra szorították le ellenfelüket, Jimmy Butlert 1/11-es, Taj Gibsont 1/7-es, Boozert 3/10-es mezőnymutatóba kergették bele.

A Bulls legjobb dobói: Deng 26/3, Augustin, Dunleavy 14/6-14/6
A Magic legjobb dobói: Afflalo 23/6, Nelson 14/6, Davis 14

Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 115–92

Nagyokat futott a Clippers. Az első negyedet a vendégek nyerték 28–21-re, ezt azonban egy 19–0-s futás követte hazai részről. A hajrában 86–82-re zárkózott fel a Spurs, ám Paulék itt is megrázták magukat, egy 20–4-es rohammal véget vetettek a találkozónak.

Ezt a csatát is Paul nyerte, Parker megsérült. Azok után, hogy történelmi estét játszott John Wall ellen, a hazaiak irányítója Tony Parkert is lemosta a pályáról - a francia játékmesternek viszont el kellett hagynia a pályát egy ütközés után a harmadik negyedben és nem tudott visszatérni, Popovich szerint nehezére esett a járás.

Büntettek a büntetők. 36 alkalommal dobhatott egypontost a Los Angeles, miközben csak 21-szer a San Antonio, ráadásul a texasiak ezeket is csak 57 százalékkal értékesítették.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 27, Paul 23/3, Crawford 17/9
A Spurs legjobb dobói: Duncan 17, Ginobili 16, Leonard 12

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers–Detroit Pistons 96–101
Atlanta Hawks–Los Angeles Lakers 114–100
Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 101–97
Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 130–94
Miami Heat–Utah Jazz 117–94
New York Knicks–Washington Wizards 101–102
Chicago Bulls–Orlando Magic 82–83
Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 115–92

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik