49 év után újra Chicagóban a Stanley-kupa

Vágólapra másolva!
2010.06.12. 11:36
null
Chicagóban mindenki örült annak, hogy Marián Hossa végre Stanley-kupát nyert (fotó: Action Images)
Majd’ kétmillió ember verődött össze péntek este Chicagóban megünnepelni, hogy a város csapata 49 év, 1961 után ismét elhódította az NHL legjobb együttesének járó Stanley-kupát.

Fel van adva a Chicago Blackhawks vezetőinek a lecke, ha meg akarják tartani Kris Versteeget a következő szezonra. No nem mintha a csapatával épp most Stanley-kupát nyerő csatár távozni akarna a Szeles Városból, de a helyi idő szerinti péntek esti ünneplésen olyan emlékezetes rappelést mutatott be, hogy valószínűleg még a pezsgőzés közepette megkapta első ajánlatát valamelyik lemezkiadótól.

Persze Versteeget azért meg lehet majd győzni a folytatásról, hiszen ki ne akarna a világ legjobb jégkorongcsapatában játszani. Ő pedig tevékeny részese volt annak, hogy a Blackhawks 1961 után ismét feljusson a csúcsra.

„Antti Niemi személyében volt egy nagyszerű kapusunk, aki néha szinte még fejen állva is védett. Sok emberünknek remekül ment a góllövés, egyikünk pedig remekül énekel” – vigyorgott csapattársára Patrick Sharp, egyszersmind összefoglalva a sikerek titkát.

Tekintse meg az ünneplésről 
készült képeket!
Tekintse meg az ünneplésről készült képeket!

Lehet vitatkozni vele, hogy vajon tényleg a Chicago-e a legerősebb együttes a ligában, de vitathatatlan, hogy a Blackhawks látványosan játszik, és – ha kellett – képes volt célratörően is. A Washington Capitals és a San Jose Sharks az alapszakaszban több pontot gyűjtött Joel Quenneville alakulatánál, de nem sokra mentek vele, hiszen előbbit már a rájátszás első fordulójában kiütötte a Montreal Canadiens, míg utóbbi meccset sem tudott nyerni a főcsoportdöntőben a Blackhawks ellen.

A Chicagóban megvoltak azok a játékosok, akik a csúcsra tudták juttatni a csapatot. Lehet, hogy Nieminél van jobb kapus a ligában, de bármikor képes volt bravúrokra és tartást adni a nehéz helyzetekben – vagy ahogy az nhl.com fogalmazott, többször „finntasztikus” volt.

A Duncan Keith és Brent Seabrook vezette védelemnél is lehet, hogy van masszívabb az NHL-ben, ám vezérei – Jonathan Toews mellett – egy éven belül megnyerték az olimpiai aranyat és a Stanley-kupát is, ami korábban csak három embernek sikerült. „Micsoda nap, mi? Micsoda fuvar! Köszönet a srácoknak, hogy kijöttek. Ez életem legszebb napja! Stanley-kupa! Egyébként ismer valaki egy jó fogorvost?!” – szólt Keith egyik kiabálós nyilatkozata az ünneplés során. A védő ugyanis a döntőben hét fogát adta a kupáért.

És persze nem lehet eleget dicsérni a támadósort, amelyben mindig képes volt valaki nyerőemberré válni. A már említett Versteeg és Sharp mellett hol Tomás Kopecky, hol Dustin Byfuglien, hol Dave Bolland nőtte ki magát a mezőny legjobbjává. Na és a két fiatal zseni, Jonathan Toews és Patrick Kane.

Toews, aki csapatkapitányként rájátszás-MVP-vé avanzsált, és 22 éves korára gyakorlatilag mindent elért, amit a sportágban el lehet: vb-cím, olimpiai arany, Stanley-kupa. Amerikai „ikerpárjának” az olimpián be kellett érnie ezüsttel, viszont az NHL-ben övé „a győztes gól”, amelyet minden kisgyermek ütni akar, amikor elkezdi a sportágat: a Stanley-kupa fináléjában, hosszabbításban.

Együtt képesek voltak még arra is, hogy megtörjék Marián Hossa átkát. A szlovák játékosét, akinek pályafutását – tehetségéhez mérten – egy boszorkány sem tudta volna jobban megátkozni, hiszen 1998-as juniorbajnoki címe óta akárhova ment, képtelen volt nyerni bármit is (még a szlovákok vb-győzelméből is kimaradt), s az végképp a balszerencse csúcsa lett volna, ha zsinórban a harmadik csapatával a harmadik nagydöntőjét is elveszíti.

Nem így lett. Korszakos társaság játszott mellette.

 NHL, RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ
Chicago Blackhawks–Philadelphia Flyers 6–5 2–1
3–4
3–5
7–4
4–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Chicago javára
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik