Európai kosárshow Minnesotából

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.16. 12:01
null
Vidám vasárnapra ébredt a Heat gyülekezete (Fotó: Reuters)
Mára virradóra megtörtént az, amire nagyon sokan vártak tengeren innen és túl, a Minnesota Timberwolves európai különítménye Ricky Rubio visszatérésével teljessé vált, a Wolves pedig legjobb játékosa, Kevin Love nélkül is parádés játékot mutatott be a Dallas ellen, majd egy nagyon kemény végjáték után győztesen vonulhatott le a pályáról. Az éjjel folyamán összesen tíz mérkőzést rendeztek meg az NBA-ben, s voltak igazi csemegék is a programban, hiszen a Boston San Antonióba látogatott, a Chicago pedig egy végtelenül szoros derbin verte el a Brooklynt. Kelet és Nyugat meglepetéscsapatai is összemérték tudásukat, s itt meglepetésre nagyon sima diadalt aratott a Golden State Warriors. Nézzük, mi történt még ezen a játéknapon!

Atlanta Hawks–Golden State Warriors 93–115

A Golden State úgy érkezett a nálánál jobb mérleget birtokló Atlanta otthonába, hogy korábban csak egy keleti klubtól kapott ki ebben az idényben, s úgy fest, egyelőre tényleg csak az Orlando mumus Steph Curry-ék számára, melytől tegnap másodszor szenvedtek vereséget a szezonban, ugyanis a Hawks nagyon gyorsan kapitulált a 20 pontos, 11 lepattanós dupla duplát szállító David Lee vezette GSW ellen. A 17 pontos, 9 lepattanót szerző Al Horfordon kívül mindenki nagy betlit mutatott a hazaiak kezdőjéből, így sansza sem lehetett az Atlantának.

A Hawks legjobb dobói: Horford 17, L. Williams 16, I. Johnson 15
A Warriors legjobb dobói: D. Lee 20, H. Barnes, Landry 19-19

 

Charlotte Bobcats–Orlando Magic 98–107

A Bobcats nem tudott ellenállást kifejteni a Magic ellen sem a legfontosabb pillanatokban, úgyhogy újra elbukott, zsinórban már tizenegyedszer. A 20-20 pontot termelő Arron Afflalo és Big Baby Davis mellett a 13 pontos, 13 lepattanós dupla duplával kirukkoló Nikola Vucsevics volt leginkább elemében, míg a hazaiaknál csak a 32 pontos karriercsúcsot szállító Kemba Walker teljesített extrát, a többiek nem tudtak felnőni a vezér mellé.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 32, Henderson 16, Sessions 14
A Magic legjobb dobói: G. Davis, Afflalo 20-20, Nelson 16

New York Knicks–Cleveland Cavaliers 103–102

Chris Copeland tavaly még a Szolnok ellen dobálta a kosarakat az EuroChallenge sorozatban a belga Okapi Aalstar színeiben, ma pedig már a Keleti Főcsoport legjobb csapatában kezdett a kisebb sérülését kúráló Carmelo Anthony helyén és 11 dobott pontjával elévülhetetlen érdemeket szerzett a New York szűk győzelmében. A 41-et szóró Kyrie Irving abszolút erőn felül teljesítve igyekezett versenyben tartani a Clevelandet, de a végjátékban egálnál büntetőt hibázott a ma csendesebb (9 pont, 8 lepattanó) Anderson Varejao, így a 23 pontos, 10 lepattanós Tyson Chandler, valamint a 25-öt szóró Raymond Felton bevitték a célba a Knickst.

A Knicks legjobb dobói: Felton 25, T. Chandler 23, JR Smith 16
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 41, Miles 17, T. Thompson 10

Miami Heat–Washington Wizards 102–72

Alaposan visszavágott a bajnok a Wizardsnak a december elején Washingtonban elszenvedett vereségéért, 30 pontos zakót húzott a liga egyik legjobb csapata a jelenlegi utolsó helyezettre. A vendégeknél csak a 19-et szóró újonc, Bradley Beal, valamint a 18 egységig jutó Cartier Martin nyújtottak NBA-szintű produkciót, a floridai sztárgárdánál a 23 pontos, 10 lepattanós dupla duplával záró LeBron James vezette a show-t.

A Heat legjobb dobói: L. James 23, Haslem, Wade 13-13
A Wizards legjobb dobói: Beal 19, C. Martin 18, Okafor 8

Detroit Pistons–Indiana Pacers 77–88

A Detroitnál csak nem akar megtörténni az áttörés, az időközben Roy Hibbertet elvesztő, Danny Grangert pedig a szezon eleje óta nélkülöző Pacerst sem sikerült otthon elverni, pedig támadásban megint gyengélkedett a Vogel-legénység. A 23-at szóró David West főszereplésével nyerni tudott tehát az Indiana, mely már két meccsel jár 50 százalék felett, a 18-at szóró Greg Monroe fémjelezte Pistons pedig kiábrándító, 7-19-es mutatóval szerénykedik a tabella alsó régiójában.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 18, Stuckey 15, Knight 14
A Pacers legjobb dobói: Da. West 23, Ge. Hill 18, George 15


Chicago Bulls–Brooklyn Nets 83–82

A nap egyik legjobb meccsét a "szeles városban" játszották, itt a Bulls a 19 egységig jutó Marco Belinelli vezetésével győzte le a Brooklynt, mely ezzel a vereségével máris a chicagóiak mögé csúszott le a táblázaton. Brook Lopez a maga 18 pontjával jelezte, hogy kiheverte kisebb sérülését, ami alatt a Nets nagyon visszavett a tempóból, de a védekező-fenomén edzők csatáját ezúttal Tom Thibodeau és a Bulls nyerte.

A Bulls legjobb dobói: Belinelli 19, Deng 17, Boozer 15
A Nets legjobb dobói: Deron Williams 24, B. Lopez 18, Joe Johnson 16

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 114–106 – hosszabbítás után

A Minnesota idei erősségét nagyszerűen demonstrálja, hogy az Adelman-legénység ennyire sok sérülttel is képes bőven 50 százalék felett teljesíteni, s remek csapatokat zsinórban egymás után két vállra fektetni. A kilenc hónapja kidőlő Ricky Rubio ma 8 ponttal, 9 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel tért vissza, de Kevin Love újabb kézsérülése miatt nem vállalta a játékot A spanyol játékmester viszont olyan show-t varázsolt a pályára európai csapattársaival egyetemben a második negyedben, amire az addig kétszámjegyű vezető Dallas gyakorlatilag semmit sem tudott lépni, 32-13-ra nyerte a második etapot a Timberwolves, ám a végén csak hosszabbítás döntött, ugyanis Rubio és a centerek is hibáztak a rendes játékidő utolsó pillanataiban. A túlórában viszont nem volt ellenszer a Pekovics - Sved - Kirilenko - Rubio négyesfogatra.

A Timberwolves legjobb dobói: Pekovics 21, Sved 18, Derrick Williams 16
A Mavericks legjobb dobói: Mayo, Fisher 20-20, Brand 15

Milwaukee Bucks–Los Angeles Clippers 85–111

A Clippers egyszerűen szétrohanta a hazaiakat, s korán 20 pont feletti előnybe került, onnan pedig már nem volt visszaút a 16 pontot elérő Daniels húzta Bucks számára. A vendégek legjobbja az idei legjobb teljesítményét nyújtó Matt Barnes volt, aki 21 pontja mellé kiosztott 4 gólpasszt és szerzett 2 labdát is. Lamar Odom nagyon hosszú idő után érte el a 10 pontos határt, egyre erősebbnek tűnik ez a Los Angeles-i alakulat.

A Bucks legjobb dobói: Daniels 16, Ellis 13, Mbah a Moute 11
A Clippers legjobb dobói: M. Barnes 21, Griffin 18, Jordan 15

PLUSZ, MÍNUSZ
A nap hőse: A Minnesota Timberwolves európai különítménye, mely igen fineszes kosárshow-t varázsolt a parkettre ezen az estén, s győzött is a csapat Ricky Rubio visszatérésének estéjén.
A nap lúzere: Anderson Varejao, akit nem, elég, hogy Tyson Chandler levett a pályáról, de egy másodperccel a lefújás előtt kihagyta azt a büntetőt, amivel a Cleveland hosszabbításra menthette volna a New York elleni csatát.

San Antonio Spurs–Boston Celtics 103–88

A Spurs a meccset ugyan simán megnyerte, de Manu Ginobilit sérülés miatt elvesztette, úgyhogy nem a legjobb szájízzel vonult le a parkettről Gregg Popovich legénysége. A vendégeknél a legnagyobb érdekesség talán az lehet, hogy Rajon Rondo emberemlékezet óta először játszott le "teljes" mérkőzést úgy, hogy nem érte el a 10 gólpasszos határt, "csak" 9-cel zárt ebben a kategóriában, viszont a vendégeknél nem csak az ő extrája hiányzott, egyelőre a bostoni gárda is mélyen a keret potenciálja alatt teljest. A texasiaknál a 22-őt dobó Parker mellett Gary Neal nagyon megtalálta a helyét, ma is eljutott 20 egységig.

A Spurs legjobb dobói: T. Parker 22, Neal 20, Splitter 16
A Celtics legjobb dobói: Terry, Pierce 18-18, Garnett 13

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 86–99

A Jazz elszenvedte idei második hazai vereségét, a Memphis pedig megszakította hármas vereségsorozatát. A várt nagyon szoros csata elmaradt, a Grizzlies abszolút dominálni tudott a kulcsszituációkban, s a 25 pontos, 18 lepattanós Zach Randolph extrájával célba is ért a vendég alakulat. Biztos volt, hogy a lepattanó-párharc sokat nyom majd a latba, így is lett, az ezt a kategóriát 48 - 35-re nyerő Memphis hozta is a meccset.

A Jazz legjobb dobói: Al Jefferson 21, Millsap 12, Hayward 11
A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 25, M. Gasol 16, Gay 14

NBA
ALAPSZAKASZ, 45. JÁTÉKNAP
Charlotte Bobcats–Orlando Magic 98–107
Atlanta Hawks–Golden State Warriors 93–115
New York Knicks–Cleveland Cavaliers 103–102
Miami Heat–Washington Wizards 102–72
Detroit Pistons–Indiana Pacers 77–88
Chicago Bulls–Brooklyn Nets 83–82
Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 114–106
Milwaukee Bucks–Los Angeles Clippers 85–111
San Antonio Spurs–Boston Celtics 103–88
Utah Jazz–Memphis Grizzlies 86–99

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik