A gyűrű fosztotta meg a „hollywoodi végtől” a Butlert

Vágólapra másolva!
2010.04.06. 07:24
Rendkívül szoros és kiélezett meccsen 61–59-re győzött a Duke Blue Devils a Butler Bulldogs ellen az amerikai egyetemi kosárlabdabajnokság (NCAA) hatalmas érdeklődéssel várt, 71 ezer néző előtt lejátszott döntőjében.

 

Egy dobásra volt a mindössze 4200 tanulót soraiban tudó, az NCAA-idény meglepetéscsapatának számító Butler a végső győzelemtől – millimétereken múlt, hogy az esélyes Duke győzött a fináléban. A Bulldogsnak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy csodás véget érjen a hollywoodi sportfilmekre emlékeztető szezonja...

A LEGEREDMÉNYESEBB NCAA-CSAPATOK
11: UCLA
  7: Kentucky
  5: Indiana, North Carolina
  4: Duke
  3: Kansas
  2: Cincinnati, Connecticut, Florida, Louisville, Michigan State, N.C. State, Oklahoma State, San Francisco

A mérkőzés végig szoros volt, kétszámjegyű előnyt egyik csapat sem tudott szerezni. A Duke három perccel a vége előtt 5 ponttal „elhúzott" Nolan Smith büntetőjével, de a Butler visszakapaszkodott 60–59-re, sőt, a vezetést is átvehette volna.

A végén a Duke Brian Zoubek büntetőjével kétpontosra növelte a fórt, majd a center szándékosan kihagyta második dobását, tudván, hogy a Butlernek már nincs időkérése, és kevesebb, mint 4 másodperc van csak hátra. Gordon Haywardnak a félpályáról kellett próbálkoznia, és csak centiket tévesztett – de az esélyesebb Duke győzött.

Az amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Mike Krzyzewski negyedik bajnoki címét szerezte meg az NCAA-ben. A Blue Devils szintén negyedik bajnoki címét gyűjtötte be, egyben az elsőt 2001 óta.
„Csodálatos mérkőzés volt, gratulálnom kell a remek Butlernek és a szenzációs szurkolóinak is. Óriási évet zártunk, mindkét csapat a legjobbját hozta" – értékelt Krzyzewski.

NCAA, DÖNTŐ
Duke Blue Devils–Butler Bulldogs 61–59

 

A LEGEREDMÉNYESEBB EDZŐK
John Wooden, UCLA, 10
Adolph Rupp, Kentucky, 4
Mike Krzyzewski, Duke, 4
Bob Knight, Indiana, 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik