Kiegyenlített találkozóval indult a 2007-s Három Nemzet sorozat

Vágólapra másolva!
2007.06.18. 19:34
A 2007-s Három Nemzet (Tri Nations) rögbi sorozat nyitó mérkőzésének a hazai pályán játszó dél-afrikaiak voltak az esélyesei, akik egy rendkívül színvonalas összecsapáson végül három ponttal győztek Ausztrália ellen. A sorozat idei küzdelmei igencsak felértékelődnek a közelgő, franciaországi világbajnokság miatt, hiszen a torna fő esélyesének még mindig a délieket tekinthetjük.
Kiegyenlített találkozón három pont döntött
Reuters
Kiegyenlített találkozón három pont döntött
Kiegyenlített találkozón három pont döntött
Reuters
Kiegyenlített találkozón három pont döntött

A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy a vándorantilop áttér a húsevésre, és kengurusteakkel lakik jól szombaton. A hazaiak teljesen beszorították a vendégeket, igaz, a remekül védekező ausztráloknak nem tudtak sok pontot vinni.

A Wallabik ugyanis kétszer is átléptek a félpályán az első fél órában, ezalatt két büntetőt harcoltak ki, és Mortlock biztos lábbal értékesítette ezeket. A Springbok csapatából Montgomery lőtt be egyet, és Mortlock első sikeres büntetőjét érdekesen torolta meg a hazai gárda.

James rákészült a kezdőre, majd röviden előrerúgta - össze is szedték (ilyet sem láttunk eddig nagy meccseken, legfeljebb a Diákolimpián) -, összeszedték a védőket is 5-6 hullámmal, majd a gyors jobbra nyitás után (mintha egy „kis” előreejtés is lett volna az akcióban!) a sarokban Fourie vágta be az első célt.

A 30. percben 10-6 volt az eredmény. Ekkor váratlanul riadót fújtak az auszik, és most ők szorították be a hazaiakat. Egy résen a 31. percben Giteau be is vitte a célt. Mortlock is berúgta a jutalmat, majd a félidő végén Mortlock 16-10-es vezetést szerzett csapatának. Közben a hazai összefogót taposásért kiállították.

A második félidőben sokáig csak hatalmas mezőnybruszt folyt, Monty és Mortlock büntetőivel 16-19 volt sokáig. Hol az egyik, hol a másik csapat birtokolta a labdát, és akkor nehezen szerezte vissza az ellenfél.

A jó védekezés miatt több cél már nem esett, és pont sem biztos, hogy lett volna, ha nem ül a dél-afrikai cserepadon Francois Steyn, a Sharks rúgója.

A szélre hozták be, így három olyan játékos is a pályán volt (Montgomery, James, Steyn), akik a droprúgás mesterei.

Ám sokáig úgy tűnt, hogy a hazaiak céllal nyerik meg a meccset, nem rúgással. A Wallabik négy nagy erejű támadást vertek vissza a célvonalukról, vagy a hazaiak hibáztak. Kétszer is visszanyomták a vonalat a dél-afrikai 22-esen belülre, és a hazaiak éppen azzal nyerték meg a meccset, amivel kell: bátor támadójátékkal!

Először Montgomery, majd De Villiers tört át a védők közt ott, ahonnan általában kirúgják a labdát, és vitték vissza a wallabik számára veszélyes helyekre. Másodjára Greagan alig tudott menteni. De a célt továbbra sem engedélyezték az ausztrálok.

Egy következő kudarccal végződő akció végén a 74. percben a jobb szélen, a kaputól 45 méterre ácsorgó Steynhez került a labda, aki egy fordulás után mindenki meglepetésére megcélozta a kaput (ha vártuk is a dropot, nem innen!), és ki is egyenlített!

Sőt, ugyanő a lefújás előtt egy „igazi” dropveszélyes helyről is betalált, így a hazaiak nyerték ezt a kiváló mérkőzést. A mutatott formák alapján az idei torna háromesélyes, és ami ennél is fontosabb, nagyon magas színvonalú, szórakoztató lesz!

2007-S HÁROM NEMZET

1. FORDULÓ:
Dél-Afrika – Ausztrália 22-19
Tabella, idei menetrend
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik