Vizes vb: a Duna Aréna készen áll a világbajnokságra – fotók

Vágólapra másolva!
2022.06.10. 15:30
null
A Duna Aréna ezúttal ötezer néző befogadására alkalmas (Fotó: Árvai Károly)
A sajtó képviselői sportolókká avanzsáltak pénteken – már a tekintetben, hogy a versenyzői útvonalon járhatták be a Duna Arénát.

Tényleg a hajrájához érkezett a vizes világbajnokság szervezése: az utolsó simításokat végzik a szakemberek a Duna Arénában is – erre már csak hétfő reggelig van lehetőségük, hiszen onnantól már érkeznek edzésre az induló csapatok.

A szervezőbizottság pénteken az újságírókat látta vendégül a létesítményben, és Szántó Dávid operatív igazgató kalauzolásával a néhány nap múlva már élesben a helyszínen dolgozó kollégák végigmehettek az úgynevezett sportolói útvonalon.

Az első körben a csapatok pihenőhelyeit láthatták az érdeklődők – itt természetesen a magyar csapat kapta a kiemelt helyet, ám az amerikaiak, és például az olaszok is a melegítőmedencéhez közel táborozhatnak.

A vizes vb érmei (Fotó: Árvai Károly)
A vizes vb érmei (Fotó: Árvai Károly)

A kialakult rend, s az, hogy már előre meghatározzák, hogy mely országok hol tartózkodhatnak a versenynapokon, részben magyar találmány: korábban tulajdonképpen ráfutásos alapon működött a rendszer, mára viszont sokkal szervezettebben, és persze kulturáltabban történik mindez.

„Százkilencvenegy ország sportolói érkeznek a vizes világbajnokságra, természetesen a legtöbben az úszóviadalon indulnak – osztotta meg az információt a sajtóval Szántó Dávid. – Az öt évvel ezelőtti világbajnokságon az ideiglenes lelátóknak köszönhetően tizenkétezer néző szurkolhatott a helyszínen, ezúttal ötezer fog, a költséghatékonyság jegyében ugyanis nem állítottuk fel ezeket a tribünöket. Emiatt viszont rengeteg helyet is veszítettünk a létesítményben, így azon kívül egy kis konténervárost építettünk fel: a kétszázharminc konténerben a nemzetközi szövetség munkatársai, a szervezőbizottság tagjai, és más, a világbajnokság lebonyolításában segédkező szakemberek dolgoznak majd.”

Németh Nándor is kalauzolta a sajtó képviselőit (Fotó: Árvai Károly)
Németh Nándor is kalauzolta a sajtó képviselőit (Fotó: Árvai Károly)

A melegítőmedencétől azon az útvonalon járhattak pénteken a médiamunkások, ahol majd az úszók fognak, így megfigyelhették, hol búcsúzik el egymástól edző és tanítványa, mekkora helyiségben várakozhatnak első körben az úszók (ez az úgynevezett call room), s hol töltik az utolsó perceket a futam előtt – itt, vagyis a last call roomban egy világbajnoki bronzérmes, Németh Nándor fogadta a sajtó képviselőit, s mesélt kicsit arról is, milyenek is ezek a bizonyos utolsó percek:

„Én nem vagyok az a kifejezetten izgulós alkat, az izgalom legalábbis nem lehúz, hanem csak többleterőt ad nekem. Sokan zenét hallgatnak, mások ugrálnak még kicsit, bár ez utóbbi inkább a call roomra jellemző. Én itt, a last call roomban már sohasem hallgatok zenét, igyekszem a feladatra összpontosítani, általában fejben le is úszom a távot – és általában ilyenkor én nyerek…”

Innentől Szántó Dávidtól Németh Nándor vette át a kalauz szerepét, ugyanis akadt néhány vállalkozó szellemű médiamunkás, akiknek Plagányi Zsolt tanítványa egy gyorstalpaló keretében elmagyarázta, hogyan is kell jól rajtolni, majd versenyzett is velük 50 méteren keresztül.

Wladár Sándor (Fotó: Árvai Károly)
Wladár Sándor (Fotó: Árvai Károly)

A dobogósok az érmeket két emelettel feljebb Wladár Sándortól, a Magyar Úszószövetség elnökétől vehették át – az emelvény ugyan még hiányzott, de a világbajnokság érmesei is ugyanitt léphetnek majd fel a dobogóra az úszóviadalok idején.

A túra végállomása a sajtóközpont és a vegyes zóna volt, illetve a bátrabbak a 10 méteres toronyba is felmerészkedtek.

A vizes világbajnokság június 18-án rajtol.

A vizes világbajnokság adatbankja ITT található!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik