Wladár Sándor maga tiltaná el azt, aki ma a Széchy Tamás-féle módszerekkel dolgozna – videó

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.03.31. 12:52
Wladár Sándor és Csisztu Zsuzsa, a háttérben pedig Kós Hubert (Fotó: Csisztu Sport Cast)
A Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában egy kettős interjú készült részben Wladár Sándorral, a Magyar Úszószövetség elnökével, akinek nyomdokaiba léphet a 200 hát jelenlegi világbajnoka, Kós Hubert. Ő Arizonából jelentkezik be épp a reggeli egyetemi edzése után. A beszélgetés során Wladárral bejárjuk a szövetség épületét, ahol az elnök kitér arra, hogy Gyárfás Tamás irányítása alatt szerinte füle volt a falaknak, de azt is elmondja, hogy szerinte alapvető alulkvalifikáltság és nem feltétlenül versenyzőbarát hangulat uralkodott a magyar úszósportban.

 

A TELJES BESZÉLGETÉS

Wladár Sándor arra a kérdésre, hogy engedné-e dolgozni a mai úszósportban az akkori Széchy Tamást:

Én magam tiltanám el, ha az akkori dolgokat most valaki megcsinálná. Ezek nem voltak megengedhető dolgok. Azok az esetek, amelyek a közelmúltban felbukkantak, azok mind a Széchy-féle pedagógiai módszerekből és viselkedési anomáliákból következtek, azok a képek másolásra, továbbvitelre kerültek. Itt nem kollektív felelőssége van a magyar úszósportnak, hanem elnöki. Nem akarok visszamutogatni, de azért ne felejtsük el, hogy húsz éven keresztül volt ennek a szövetségnek egy másik elnöke. Ő szinte biztosan tudott arról, hogy mik történnek, és igazából egyetlenegy ügy sem volt. Amikor jöttek ügyek – például Szepesi Nikoletté −, azok le lettek sodorva.”

És valóban: sokszor kellemetlen ügyek bukkantak fel az elmúlt években az egyik magyar sikersportágban. Wladár reagált például a közelmúlt Pass-ügyére is. Mint ismert, Pass Ferencet, a Bajai Úszó Klub edzőjét egy 15 éves lánynak küldött üzenet miatt elküldte a klubja. Hogy mit mond erre Wladár, az a tejes interjúból kiderül, és ebben arra is kitér, milyen módon kell az edzők tevékenységéhez közelíteni a szövetségnek, ha anomáliákat tapasztalnak: 

És én kicsit a másik oldalt is nézném. Lassan eljutunk oda, hogy az edzők már nem mernek hozzányúlni a gyerekhez. Az edzőt ki védi meg? Nemcsak gyerekvédelmi kódexünk van, hanem van sportolóviselkedési kódex is. Azért voltak itt olyan ügyek is, amikor egy-két helyen szándékosan rágalmaztak meg edzőket: kivizsgáltuk, és bizonyságot nyert, hogy az edzőt olyan vádakkal illették, amiket nem követett el.”

Wladár Sándor természetesen Hosszú Katinka és Milák Kristóf „háttérbe vonulásáról” is elmondja, amit gondol: 

Azért mi majdnem mindent tudunk a különböző helyzetekről. Annak, hogy mi nem beszélünk erről, számos oka van: személyiségi jogok, védjük a bajnokokat. Nem feltétlenül kell információkat szivárogtatni. Szóval azt gondolom, hogy képben vagyunk, tartjuk a kapcsolatot akár az edzőkkel, akár a masszőrökkel, az uszodavezetőkkel.” 

Ami Katinkát illeti, „…én voltam az, aki végtelen mód kiálltam amellett, hogy igenis, Katinkának minden támogatást meg kell kapnia, amit a válogatott megkap. És nemcsak azért, mert egy ikonikus versenyző, hanem azért is, mert valóban szülés után van. Kinek segítenénk, ha nem neki? Támogatjuk az elhatározását, és majd meglátjuk júniusban, az Európa-bajnokság záró napján, hogy sikerül-e megúsznia a szintidőt. Én bízom benne.”

A kettős interjú különlegessége, hogy Kós Hubert is becsatlakozik a beszélgetésbe egy videós bejelentkezéssel az arizonai egyetemi reggeli edzését követően, és elmond meglepő dolgokat a kinti életét illetően. Először is megmutatja azt a medencét, amelyben nap mint nap edz, továbbá beszél a hátúszáshoz és a mostani edzőjéhez való viszonyáról is.

Már gyerekkoromban azt mondták, hogy nagyon jó vagyok hátúszásban. Én viszont utáltam háton úszni, annyira más volt, mint a többi úszásnem. Féltem, hogy háton úszva beverem a fejem a falba, mert nem látom, hogy merre megyek. Öt- vagy hatéves lehettem, mozgott a fogam, és az egyik edzésen már attól féltem, hogy nemcsak beverem a fejem, de attól ki is esik a fogam, amit lenyelek. Nyilván soha nem vertem be a fejemet.”

Miközben a beszélgetés alatt kiderül, hogy Wladár Sándor hogyan gondolkodik a Széchy-féle keménykezűségről, kiderül, hogy Kós jelenlegi amerikai edzője, Bob Bowman sem tesz fel hangfogót, ha épp elégedetlen tanítványával. „Tudom, hogy azért ordítozik velem, mert fontos neki, amit csinálok...”

Kós Hubert persze a párizsi esélyekről is beszélt: „Most azt látom, hogy a kétszáz hát, az fix, abban biztosan indulok. Száz háton is nagyon szeretnék, úgyhogy az is majdnem fix. A többit nem akarom elárulni, az titok. A megnyert világbajnokság óta csak azon gondolkozom, hogy mi lesz az olimpián. De nem esek bele abba a csapdába, hogy tavaly világbajnok lettem, és akkor hátradőlök, mert az olimpia teljesen más verseny, mint egy vébé. Most egy olyan edzővel vagyok Bob Bowman személyében, aki ezt végigcsinálta rengeteg olimpián, és Phelpsszel olyan dominanciát generáltak ketten, amit szerintem senki más nem fog utánuk csinálni. Nagyon fontos, hogy egy ilyen ember lesz mellettem a párizsi olimpián!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik