Vizes vb: példátlanul értékes a magyar vb-sorozat

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 16:18
Nem szakadt meg a magyarok éremszerző sorozata (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)
Németh Nándor dohai bronzérmével folytatódott a magyar úszósport egyik történelmi sorozata: 1973 óta minden egyes világbajnokságról hozott érmet a medencés csapat. Históriai léptékkel ez a széria páratlanul értékes: Magyarországon kívül ugyanis – bármilyen hihetetlen – mindössze két ország, az Egyesült Államok és Németország (1973 és 1986 között az NSZK és az NDK révén) büszkélkedhet azzal, hogy úszói sosem távoztak a világbajnokságról üres kézzel.

 

„Tudjuk, mennyi munka vár még ránk az olimpiáig, és annak érdekében, hogy a következő világbajnokságon is folytatódjék ez a páratlan sorozat – mégis örömteli, hogy legjobbjaink nélkül is sikerült folytatni. Mindenesetre fontos, hogy egy újabb komoly partner áll mellénk, az MBH Bank szerepvállalása kiemelt támogatóként újabb garancia arra, hogy szilárd hátteret biztosíthatunk a zavartalan felkészüléshez” – értékelte röviden a világbajnokságot, valamint a MÚSZ partneri együttműködés bővülését Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

Ami a vb-érmes sorozatot illeti, meglepő, hogy csupán három ország tudott az 1973 óta rendezett 21 világbajnokság mindegyikén érmet szerezni az úszóknál. Az Egyesült Államok, Németország és Magyarország mellett ugyanis minden egyes nagyhatalomnál akad egy-egy „nullázás”: az ausztrálok az 1986-os madridi, míg a britek az 1994-es római világbajnokságon maradtak dobogós helyezés nélkül. Az európai erős nemzetek közül az olaszoknak 1978, a franciáknak 1982 „hiányzik” – utóbbi évben a japánok is érem nélkül maradtak. 

A magyar úszócsapat utoljára a 2007-es melbourne-i vb-n tudott csupán egy bronzérmet szerezni, míg 1978-ban két bronz, 1982-ben pedig egy ezüst volt a „termés”, ugyanakkor 1986-tól 2023-ig bezárólag csupán 2003-ban és 2007-ben maradt aranyérem nélkül a küldöttség. Érdekesség, hogy az összes vizes szakágat – így a nyíltvízi úszást és a vízilabdát beszámítva – az eddigi 21 világbajnokságon csupán kétszer fordult elő, hogy a teljes magyar csapat világbajnoki cím nélkül tért haza: 1982-ben és 2007-ben, ekkor a pólósoknak is „csupán” az ezüstérem jött össze.

Rasovszky Kristóf jóvoltából ugyanakkor maga az úszócsapat és a magyar vizes sportok aranyszériája a 2024-es, rendkívüli időpontban rendezett vb-n sem szakadt meg, hiszen nyíltvízi úszónk a sportág történetében elsőként lett világbajnok a királykategóriában, azaz 10km-en. Ő egyébként klubtársával, Betlehem Dáviddal együtt ismét egyedülálló rekordot állított fel: Dohában – Fukuokához hasonlóan – ők ketten úszták a legtöbb métert a versenyek során: Dávid 20 300 métert, Kristóf kereken 20 000 métert.

Ha fentebb a 21. világbajnokságról írtunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy erre sokan szerencseszámként tekintenek, ám hogy valaki a sportban (vagy akár az élet más területein) hosszútávon szerencsés lehessen, azért keményen meg is kell dolgozni. A Magyar Úszó Szövetség ennek kapcsán örömmel jelentette be, hogy a magyar úszósport dicső múltjára, a jelenkor eredményeire és az ígéretes jövőképre való tekintettel az MBH Bank kiemelt szponzori státuszra lépett a szövetséggel, amelynek keretében több éven át nyúló szakmai kapcsolat veszi kezdetét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik