Vizes vb: a széntablettában és a pálinkában bíznak nyílt vízi úszóink

Vágólapra másolva!
2023.07.14. 11:47
null
Olasz Anna csütörtök délután tengeri csobbanásra is vállalkozott, a víz 27 fokos volt, meglepően sötét és alig sós (Fotó: MÚSZ/Facebook)
Az elmúlt hét heves esőzései miatt napokig csak a medencében edzhettek a fukuokai világbajnokságra érkező nyílt vízi úszók, ám csütörtökre sikerült megtisztítani a pályát a belehordott üledéktől, így nincs akadálya, hogy szombaton a nők 10 km-es versenyével elstartoljon a viadal.

 

„Mi bízunk a szervezőkben, de még inkább a széntablettában és a pálinkában” – vázolta tömören Gellért Gábor a fukuokai világbajnokság nyílt vízi versenyeinek magyar alapvetését. Fajsúlyos dilemma hozta elő az ironizálást a szövetségi kapitányból: érdemes-e akár az edzést megkockáztatni a vb helyszínén, ahová először csütörtök délelőtt engedték oda a mezőny tagjait. Korábban nem, ugyanis az elmúlt héten tájfunt idéző özönvíz zúdult az égből a városra, napokon keresztül áztatta a környéket, a környező hegyekből és településekről minden „mozdíthatót” a tengerbe hordva. Bár a japánok híresek arról, hogy a tisztaságot mindennél többre becsülik – ezt folyamatosan tapasztaljuk Fukuoka utcáin is –, az ilyen irdatlan esőzés így is egy rakat törmeléket, faágat, miegymást visz magával, plusz földet, szóval eléggé siralmas állapotokat idézett elő a Momochi Beach Parknál, ahol szombaton startol a nyílt víziek világbajnoksága a női 10 km-rel.

A World Aquatics vezérkara mindenesetre a csütörtöki nyitó sajtótájékoztatón igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy óriási erőfeszítések árán versenyzésre alkalmassá tették a helyszínt, úgyhogy reggeltől az úszók is tesztelhették végre a pálya egy részét. A magyarok az óvatosabb duhajok közé tartoztak, és csak a délutáni alkalmat lőtték be, bevárva a reggeli szeánszról érkező híreket.

A szombati nyitányra ettől függetlenül igazán jókedvvel készülődtek a hölgyek, Olasz Anna és Fábián Bettina. Igaz, a vb-n épp tíz éve bemutatkozó szegedi klasszis amondó volt, továbbra sincs túl nagy bizodalma a körülményekben: „Tokióban az olimpián is hasonló volt a helyzet, közölték, nincs garantálva a víz tisztasága, de akkor ugye azt mondtuk magunknak, oké, nem baj, egyszer tíz kilométert kibírunk, ez az egy szám van, leússzuk, remélhetőleg jól, és utána már kit érdekel, ha hasmenést kapunk. Itt viszont még van utána egy öt kilométer, de még inkább a váltó, amelyben érmet akarunk nyerni, szóval nagyon nem mindegy, hogy megússzuk-e fertőzés nélkül.”

A nagy nekidurálódásnak amúgy az lett a vége, hogy kizárólag Olasz kockáztatta meg a tengeri csobbanást csütörtök délután – Rasovszky a bátorságra vonatkozó cinkelést egy „Van időnk, különben is, rajta teszteljük, mennyi pálinka kell utána” megjegyzéssel ütötte el, aztán azzal tért vissza, hogy nem tűnik veszélyesnek a helyzet: „Nyugtattak minket, hogy folyamatosan mérik a baktériumszintet, ami most száztíz, aggódni meg ezres érték fölött kell, úgyhogy remélem, nem lesz semmi baj. Huszonhét fokos a víz, meglepően sötét és alig sós, csütörtökön nem is nagyon hullámzott, normálisan lehetett benne úszni. És nem jött szembe sem faüledék, sem sárkánygyíkok maradványai, úgyhogy péntek reggel már mehet az egész csapat!”

Fábián Bettina visszafogottan hangolódik élete első felnőtt vb-jére, az átállással nem volt gondja és a formája is jó
Fábián Bettina visszafogottan hangolódik élete első felnőtt vb-jére, az átállással nem volt gondja és a formája is jó

 

Így az élete első felnőtt-vb-jére készülő Fábián Bettina is, aki visszafogottan hangolódik a premierre. „Jól érzem magam, az átállás is megvolt, szerintem a formám is rendben van, remélem, nem lesz semmi gond” – mondta mosolyogva a soros edzésre készülve. Bettikének azért valamivel könnyebb „rákanyarodnia” a nagy viadalra az átlagújoncoknál, hiszen edzője, Kutasi Gergely mellett a csapaton belül van egy másik jelentős támasza, Betlehem Dávid, akivel a magánéletben egy párt alkotnak.

Tavaly „kéz a kézben” nyertek junior-világbajnokságot, előbb egyéniben, majd váltóban is – most pedig a felnőttek között érhetnek el nagyobb eredményt. Tán túlontúl romantikus lenne, ha rögtön Fukuokában sikerülne megismételniük a seychelles-i produkciót, de álmodni azért lehet róla.

A PROGRAM
Július 15., szombat, 1.00:
női 10 km (Fábián Bettina, Olasz Anna)
Július 16., vasárnap, 1.00: férfi 10 km (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf), 1
Július 18., kedd, 3.00: női 5 km (Fábián Bettina, Olasz Anna), 1; férfi 5 km (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)
Július 20., csütörtök, 1.00: csapatverseny (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik