Úszás: Turi újra bocsánatot kért – lezárult a vizsgálóbizottság munkája

Vágólapra másolva!
2021.12.10. 12:31
null
Lezárult a Turi György ügyét vizsgáló bizottság munkája (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Úszószövetség pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be a Turi György kapcsán megfogalmazódó vádak miatt felállított vizsgálóbizottság által elkészített jelentésről.

Nagy érdeklődés kísérte pénteken a Magyar Úszószövetség sajtótájékoztatóját – nem véletlenül.

Az eseményen a Turi György edzői módszerei, emberi viselkedése kapcsán megfogalmazódó vádak miatt felállított vizsgálóbizottság számolt be az elmúlt hetekben feltárt ügyekről, s a grémium elnöke, Ugrin Tamás ügyvéd ismertette is a bizottság jelentését, amely egyébként a Magyar Úszószövetség honlapján bárki által hozzáférhető.

A vizsgálóbizottság elnöke elöljáróban nyomatékosította, hogy a jelentésükben egyetlen személyt sem lehet beazonosítani, vagyis a dokumentum nem tartalmaz neveket, pusztán megállapításokat.

„Húsz embert hallgattunk meg az eljárás során, emellett felhasználtuk munkánkhoz a Kőbánya SC által felállított vizsgálóbizottság jelentését. Törekedtünk arra, hogy a legszélesebb körben szerezzünk információkat, hogy Turi György negyvenéves pályafutását lefedje a vizsgálat. A bizottságunk a jelentését mérlegeléssel alakította ki, többségi elven – mondta el Ugrin Tamás. – Megvizsgáltuk az időmúlást is az elévülés összefüggésében, ennek kapcsán megállapítottuk, hogy az esetek sem büntető-, sem polgári jogi eljárást nem vonhatnak maguk után.”

A bizottság a meghallgatottak részére előre kézbesítette a kérdéseket, és az azokra adott válaszok alapján állapította meg jelentését – három időszak kapcsán vizsgálták a felvetődő panaszokat: a nyolcvanas évektől a kétezres évekig, aztán 2010-ig, majd napjainkig.

„A nyolcvanas évektől, bár csökkenő számban, de jelen voltak azok a módszerek, amelyek testi és lelki bántalmazásnak minősíthetőek, többen úgy nyilatkoztak, hogy a viselkedés lelki részét a mai napig nem dolgozták fel – mondta el Ugrin Tamás. – Többen arról számoltak be, hogy a női versenyzőkkel Turi György megalázó, lealacsonyító módon bánt, gyakran a súlyuk kapcsán tett sértő megjegyzéseket. A kétezres évekre ezek a módszerek finomodtak, a sértő és megalázó beszédre többen panaszkodtak, valamint arra, hogy egy-egy rosszabb helyezést gyakorta sértőnek vett, így ahelyett, hogy segített volna feldolgozni a kudarcot, inkább elvonult. Turi György mindezeket részben elismerte, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől.”

A bizottság előtt több sportoló is beszámolt arról, hogy mindezek mellett Turi György gyakran segítette őket: pénzzel, utazással, orvosi kezelés elintézésével.

Elhangzott a meghallgatások során az is, hogy a nyolcvanas években Turi György élvezettel alkalmazta a testi fenyítést – ezt a bizottság tényszerűen nem tudta megállapítani: az elmondottak igazságát nem vonják kétségbe, ám azok érdemi kivizsgálására nem volt lehetőség.

A bizottság megállapította, hogy a későbbiek során szinte teljesen megszűntek a testi „panaszok”, csak akkor fordultak elő, ha azt a versenyző vagy az uszoda biztonsága megkövetelte.

A meghallgatottak között többen túlterhelésre panaszkodtak, úgy érezték, hogy mindez az egészségüket veszélyezteti.

A vizsgálóbizottság szexuális visszaélésről nem tudott megállapítást megfogalmazni, olyat tényszerűen bizonyíthatóan nem tudott felfedni – szexuális zaklatás és bántalmazás nem volt megállapítható.

A sajtótájékoztatón a Facebook-oldalunkon élőben közvetítettük:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik